Pompoentaart – Pompoen was lange tijd een vrij onbekende groente in Nederland. Inmiddels is de pompoen wel aan een opmars bezig. Veelal wordt de pompoen gebruikt in hartige gerechten, maar een pompoentaart is bij het Amerikaanse Thanks Giving echt niet weg te denken. Pumkin pie of pompoentaart moet je dan ook echt eens proberen.
Je kunt voor deze taart zowel de Hokkaido (oranje) pompoen als de Butternut (fles)pompoen gebruiken.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Pompoentaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram volkorenbloem
- 50 gram suiker
- 300 gram koude boter
- 1 eierdooier
- snuf zout
- 600 gram pompoenpuree
- 550 gram gecondenseerde melk
- 3 eieren
- 200 gram basterdsuiker
- 4 gram kaneel
- 2 gram kruidnagelpoeder
- 2 gram piment
- 1 gram gember
- snuf nootmuskaat
- snuf zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pompoentaart:
Pompoenpuree maken:
Verwarm de oven voor op 165 graden. Halveer de pompoen en verwijder alle draden en zaden. Leg vervolgens de pompoen op de kop in een braadslee, bakblik of ovenschaal (de pompoen verliest ontzettend veel vocht dus kies voor iets met een opstaande rand).
Plaats in de voorverwarmde oven en laat vervolgens 90 minuten in de oven tot vruchtvlees zacht geworden is.
Ontvel het vruchtvlees en pureer in de keukenmachine.
Om al het vocht goed uit de pompoen te laten trekken, heeft het de voorkeur om de puree een nacht in een theedoek uit te laten lekken.
Deeg maken:
Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen en maak hier een soepel deeg van, druk het deeg plat en verpak in huishoudfolie en laat het vervolgens flink afkoelen in de koelkast.
Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol het deeg hierop uit en bekleedt hiermee een vorm van 20 cm.
Vulling:
Doe de uitgelekte puree in een kom en mix hier vervolgens alle overige ingrediënten voor de vulling doorheen. Roer goed door, dit blijft een hele vloeibare massa.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 210 graden en bak de pompoentaart eerst 15 minuten op 210 graden, draai vervolgens de temperatuur naar 175 graden en bak de pompoentaart nog 60 minuten.
TIP: De vulling is zeer vloeibaar, plaats daarom de bakvorm met het deeg eerst op het rek in de oven en vul hem in de oven, dit voorkomt dat je met een vol gevulde vorm moet lopen.
Tafel lekker !!
Een keukenmachine heb ik niet, maar wel een blender. Kan ik die gebruiken voor het pureren van de pompoen?
Ja hoor het pureren van de pompoen zou ook in een blender of met een staafmixer kunnen.
Ja, alle kruiden die hier gebruikt worden zijn in poedervorm.
Ik vroeg me af of je kaneel, gember en piment ook in poeder vorm gebruikt?