Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Poolse zuurkoolschotel met grove rookworst

Poolse zuurkoolschotel. Een recept voor bigos, dé nationale trots van Polen: een gerecht met zuurkool, gedroogde pruimen, (gedroogde) paddenstoelen en vlees

4 2.399

Poolse zuurkoolschotel met grove rookworst – Al jaren lonkt in een Oost-Europees kookboek een recept voor bigos, dé nationale trots van Polen: een gerecht met zuurkool, gedroogde pruimen, (gedroogde) paddenstoelen en vlees, veel vlees. Er gaan onder andere hertenvlees in, maar ook een smakelijke worst kielbasa geheten. ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’, heb ik wel eens horen zeggen. Welnu, ik wist al in gedachten precies hoe deze heerlijke worst zou smaken: licht rokerig, smeuïig met een lekkere bite, niet te zout, wél lekker gekruid. Misschien komt een grove rookworst in de buurt qua smaak, ondanks dat de kielbasa ongeveer de dikte heeft van een salami? Nou, ik zal het maar vast een beetje verklappen: deze rookworst smaakt zelfs nóg lekkerder! Het herten- en andere vlees heb ik maar even voor lief gelaten en ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Resultaat: een zalige zuurkoolschotel met een Poolse twist.


Poolse zuurkoolschotel met grove rookworst

Nodig voor 4 – 6 personen

  • 2 grove rookworsten
  • 600 gram zuurkool
  • 15 gram gedroogde paddenstoelen (ik gebruikte de dure morieljes, maar eekhoorntjesbrood is ook goed)
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 1 ui
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 50 gram boter
  • 150 gram verse paddenstoelen, stel zelf een mooie mix samen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl. gedroogde dille
  • ¼ tl. kaneelpoeder
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Een scheutje witte wijn of madeira
  • ½ bouillonblokje
  • Peper en zout
  • Ongeveer 200 gram aardappelen per persoon
  • Eventueel:
  • Nog wat peterselie

Doe de gedroogde paddenstoelen en de gedroogde pruimen in een bakje, overgiet met kokend water en laat een uurtje wellen.

Doe de rookworsten in een pan, zet net onder met water en laat ze 20 minuten wellen op een heel zacht vuurtje in net niet kokend water (80 graden is ideaal).

Hak ondertussen de ui fijn, snijd de (verse) paddenstoelen klein en doe de boter in een braadpan. Fruit daarin de ui een paar minuten en voeg de paddenstoelen toe.

Voeg dan de zuurkool toe, een scheutje drank (wijn of madeira), het blikje tomatenpuree en het gewelde pruimenmengsel (giet ook het vocht erbij, maar let op, als er zand in zit, zeef het vocht dan even). Voeg de dille, kaneel en laurierblaadjes toe. Zet het vuur even uit. Wacht nu totdat de worsten zijn geweld, voeg aan kookvocht het halve bouillonblokje toe, even doorroeren en toevoegen aan de zuurkool. Snijd de worsten in stukjes van ongeveer 1,5 cm. breed en voeg die ook toe. Roer alles goed door, laat ongeveer een half uurtje op een heel zacht vuurtje met het deksel erop staan en ondertussen kun je de aardappelen schillen en koken.

Serveer met de aardappelen, eventueel met nog wat peterselie erover voor de garnering.

Van deze Poolse zuurkoolschotel schept je vast nog een tweede keer op.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Azazella zegt

    dit is echt een heel slecht bigos recept. 🙁
    Ik kom zelf uit polen en je moet echt super gerookte poolse worst hebben ( rookworst is er echt niet goed genoeg voor )
    En ook veel gerookt spek ( en weer niet van die zwak gerookte nederlandse spek maar echt in een rook kast oid )
    Of gerookte ribben.
    Verder zijn pruimen optioneel ( meeste mensen doen het zonder ).
    Kaneel hoort er echt niet in! maar wel piment ( dat moet gewoon ) en eventueel jeneverbessen.
    Je moet alles ook veeeeel langer koken, ong 3 uur en de volgende dag nog een uurtje. ( meestal is het pas de 2e of 3e dag het lekkerst )

    Als je deze door google translate haalt heb je wel een mooi basis recept 🙂 http://foodmag.pl/przepis/bigos-staropolski-z-kiszonej-kapusty/

    Succes!

    1. Vanessa van Koppen zegt

      Beste Azazella, dank je voor jouw suggestie. Zoals je echter misschien in de intro hebt kunnen lezen, heb ik geprobeerd een Pools recept wat aan te passen aan wat je in Nederland gemakkelijk kunt krijgen. Poolse worsten en Pools gerookt Spek is hier nu eenmaal niet eenvoudig te vinden. En voordat je roept dat het eeb slecht recept is, zou ik je willen vragen om het eens uit te proberen. Wij vonden het echt heel erg lekker!

      Piment is een goede suggestie, zal ik de volgende keer proberen.

  2. KleintjePils zegt

    Nun das wuerde mir wohl auch schmecken,doch bepaalde Dinge wuerde ich wohl nicht mitkochen. Zuviel Fleisch find ich auch nicht noetig,aber die Wurst u.s.w.,wuerde ich wohl ohne rot zu werden essen.Hab pas 3Monate im Krankenhaus gelegen,das Essen war graesslich.

    1. Vanessa van Koppen zegt

      Man kann natürlich immer variieren. Gute besserung gewunchst.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer