Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rundvleeskroketten – Ouderwets lekker familierecept

De echte rundvleeskroketten, of als je wil, bitterballen. Een familierecept dat nog voor heel veel nieuwe familietradities kan zorgen.

0 33.421

Ouderwetse rundvleeskroketten – Hoe maakte jouw moeder ook alweer die rundvleeskroketten? Die vraag werd pas geleden gesteld in de groep vrienden. Niet mijn moeder, die maakte geen kroketten. Maar de kroketten waar ik het over heb maakte de moeder van een vriend en waren beroemd in de wijk. Echte, daar waar je het vlees in kon zien zitten, niet die met een druppeltje smaak uit één of ander flesje. Gelukkig heeft zij haar recept doorgegeven en was de vraag de aanleiding om weer eens ouderwets een avond rundvleeskroketten te eten en herinneringen op te halen.

Het fijne van dit recept is dat het twee vliegen in één klap kan zijn. Een heerlijk getrokken rundvleesbouillon en die heerlijke rundvleeskroketten. De bouillon die je over hebt vries je in ijsblokjes in zodat je voor sauzen altijd een goed getrokken bouillon hebt. En van het rundvlees maak je die fijne happen. Dat de rundvleeskroketten, die de vriend maakte uiteindelijk meer op een bitterbal met het formaat van een kleine gehaktbal werden, maakte ons niet uit, het gaat om de smaak. Niet een zoute bal zonder vlees, maar de echte waar je het rundvlees niet alleen proeft maar ook ziet. Je kan zeggen wat je wilt maar die moeders van ons wisten echt wel wat ze deden!

Rundvleeskroketten – Te simpel voor woorden

Het recept dat de vriend noemde was te simpel voor woorden, dit is wat ik letterlijk kreeg: “je maakt soep met soepvlees, soepvlees eruit en uit elkaar trekken. Een roux maken en kruiden naar smaak. Daar soepvlees en bouillon van de soep doorheen mengen en laten afkoelen. Vervolgens kroketten rollen en door opgeklopte eieren en paneermeel rollen.”

Kroketten klaarHet kon niet anders of direct erna werd er door één van de eters van de echte rundvleeskroketten van de moeder van … het recept meteen uitgeprobeerd. Trots stond het hele proces op facebook met verhaal en foto’s van deze keer rundvleeskroketten ook in de vorm van kroketten. En dat laat maar weer zien, dat we dus echt zelf die kroketten kunnen maken. Niets één grammetje dat je in een kant en klaar kroket moet zoeken, maar de echte! Ik moet er nog aan, maar ga het zeker doen! Maar om iedereen dit weekend aan de zelf gemaakte kroketten te krijgen hier het recept van de moeder van … met een foto van zijn uiteindelijk ‘ronde’ kroket. De foto’s die ik daarna voorbij zag komen kan ik natuurlijk ook niet weglaten, terecht dat je daar trots op bent. Bedankt in ieder geval René en Marianne, ik voel een traditie aankomen!

Hoe maakte de moeder van…. haar kroketten?

Bedenk dat de bouillon de smaak geeft aan het rundvlees en de ragout, dus hoe meer liefde en smaak jij stopt in de bouillon, hoe lekkerder jouw kroketten gaan worden. Begin daarom met een echte verse runderbouillon en stoof daar je rundvlees in. Maak een grote pan en vries de rest van de bouillon in. Dit is de meest simpele versie en kan je volledig aanpassen naar jouw smaak.


Rundvleeskroketten

 • 500 gram soepvlees / runderpoulet
 • 1 ui
 • 1 stengel bleekselderij
 • 2 wortels
 • 1 kleine prei
 • 1 laurierblaadje
 • takje tijm
 • wat takjes peterselie en selderij
 • 5 peperkorrels (in een kruidenzakje, deze haal je er later weer uit)
 • zout naar smaak
 • beetje olijfolie

Snijd de groenten grof wanneer je geen groente in je kroket wilt hebben, wil je dit wel, snijd dan de groenten fijn. Doe de ui en bleekselderij met een klein beetje olijfolie in de pan en laat even zweten. Vuur niet te hoog. Als de bleekselderij en ui glazig worden, doe dan de wortels en prei erbij. Voeg laurier, tijm, peterselie, selderij en peperkorrels toe, roer even door en voeg dan het soepvlees toe en bak dit even snel rondom bruin. Doe hier warm water bij totdat alles onderstaat. Zet het vuur laag en laat 1,5 uur tot 2 uur rustig pruttelen tot je het vlees makkelijk uit elkaar kan trekken. Zorg dat er voldoende vocht in de pan blijft, voeg eventueel extra water toe.

Haal de kruiden uit de soep en haal het vlees eruit. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar.

Roux

vleeskroketten rouxMaak nu de roux voor de rundvleeskroketten

 • 60 gram boter
 • 60 gram bloem
 • eventueel 1 gelatineblaadje (5 minuten geweekt in water)

Smelt de boter op laag vuur (laat niet bruin worden) en voeg de bloem toe. Roer goed door. Laat de bloem in een paar minuten garen op laag vuur. Zodra de bloem begint te kleuren voeg je wat van het vocht van de soep bij, blijf roeren! En voeg zo beetje bij beetje soepvocht toe tot de roux glanst en een dikke saus wordt. Hiervoor heb je ongeveer een halve liter soep nodig. Voor extra stevigheid kan je ervoor kiezen nu een in koud water geweekt gelatineblaadje toe te voegen. Hoeft niet, de moeder van … koos ervoor om te spelen met de hoeveelheid bloem.

Voeg aan het bloemmengsel het geplukte vlees toe. Je kan er voor kiezen ook een deel van de groente van de soep toe te voegen. Zorg ervoor dat deze dan goed uitgelekt zijn. Kruid het mengsel met peper en zout. Laat volledig afkoelen, liefst een nacht in de koelkast.

Paneren

 • 2 geklopte eieren
 • paneermeel

Nu mag je gaan rollen. Verdeel de massa met het vlees in gelijke stukken, je zal ongeveer 12 kroketten ermee kunnen maken. Vorm daar kroketten (of bitterballen) van. Haal ze door het geklopte ei en daarna door de paneermeel. Je kunt de rundvleeskroketten nu in de koelkast leggen tot gebruik, invriezen of direct frituren.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer