Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tommy’s Salade van gepofte rode biet – Restaurant Bentinck

Tommy Janssen van Restaurant Bentinck in Amerongen deelt exclusief op Lekker Tafelen zijn recept voor Salade van gepofte rode biet met quinoa, mint en hazelnoot.

Tommy’s Salade van gepofte rode biet – Restaurant Bentinck – Onlangs was ik op een persdiner bij Restaurant Bentinck in Amerongen. Een overweldigende ervaring wat mij betreft. Het restaurant is gevestigd in de voormalige paardenstallen van Landgoed Amerongen. Een idyllische plek voor een eigentijds- maar betaalbaar restaurant. Meer lezen? Lees ons liveverslag hier.

Tijdens dit persdiner maakte ik onder andere kennis met chef Tommy Janssen. Dagelijks kookt Tommy bij Restaurant Bentinck met de dagverse groenten uit de moestuinen van het landgoed. Een niet geringe job, want het aanbod wisselt dus altijd. Zijn kennis en kunde op dit gebied deed hij op in zijn functie als souschef van restaurant De Burgemeester in Linschoten. Nu staat hij zelf aan het roer en ik vroeg hem om één van zijn inspirerende gerechten te delen met jullie. Hieronder treffen jullie het resultaat van deze vraag. We hadden het beloofd! Tegelijkertijd onderstreept dit nog eens dat de gerechten die Restaurant Bentinck serveert creatief en eigentijds zijn.

Tommy Janssen deelt dit recept met jullie en we hopen dan ook echt dat jullie het gaan proberen te maken. Lukt het niet? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Je kunt dan altijd nog bij Restaurant Bentinck aanschuiven. Een driegangen keuzemenu serveren zij al voor 37 euro.

Tommy Janssen Restaurant Bentinck in Amerongen


Tommy’s Salade van gepofte rode biet met quinoa, mint en hazelnoot

Bereidingstijd 2 ½ uur!!!! (deze is in te korten tot één uur)

Voor 4 personen

  • 10 rode bieten
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Peper
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 limoen
  • 500 gram rode quinoa (bio winkel)
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram verse doperwten
  • 1 bosje mint
  • 1 bosje rode radijs
  • 1 stukje zuurdesem brood
  • 2 stuks little gem sla (baby romeinse sla)
  • 1 dl. Frambozen azijn
Salade van gepofte rode bieten

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bieten grondig. Leg 8 stukjes aluminiumfolie van 10 bij 10 cm op je werkblad. Leg hier de 8 rode bieten op. Besprenkel de biet met olijfolie en kruid met grof zeezout en peper. Pak de bieten in en leg deze op een ovenschaal. Zet de ovenschaal 2 uur in de op 200 graden voorverwarmde oven. Heb je hier geen tijd voor? Kook de bieten dan in ca. 1 uur gaar in ruim water.

Quinoa

Breng een royale pan met ruim water en wat zout aan de kook. Voeg de quinoa toe als het water kookt en kook gaar in 14 minuten. Giet de quinoa af en spoel af onder de kraan. Maak de quinoa aan met zout, olijfolie, peper en grove mosterd. Breng verder op smaak met limoenrasp en limoensap.

Doperwten

Zet een pan water met wat zout op het vuur en breng aan de kook. Doe de doperwten in het kokende water en laat ca. 1 minuut koken. Spoel ze af onder de kraan.

Hazelnoot

Doe de hazelnoten in een ovenschaal en zet deze voor 8 minuten in de oven (gewoon bij de bietjes in de oven) of tot ze goudbruin zijn. Laat de hazelnoten afkoelen en hak deze in kleine stukjes.

Zuurdesem brood croutons

Snijd van het zuurdesembrood blokjes van ca ½ centimeter. Doe deze in een ovenschaal en besprenkel dit met olijfolie en zout. Zet ook bij de bietjes in de oven. Bak ca. 5 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Gepofte rode bieten

Haal de bieten na 2 uur uit de oven en uit het aluminiumfolie. Laat ze afkoelen. Schil de bieten dan en snijd deze in kleine stukjes. Breng dit op smaak met wat limoensap en zout.

Rode bieten

Maak van de overige 2 bieten dunne plakjes met de mandoline of dunschiller. Marineer dit met wat frambozen azijn en zout.

Opmaak

Zet de quinoa met behulp van een kookring in een cirkel op het bord. Schik de overige ingrediënten er decoratief op. Garneer met de blaadjes mint en de in dunne plakjes gesneden radijs.

Tot slot

Wij vinden het super leuk dat Tommy Janssens van Restaurant Bentinck dit recept met jullie deelt. Heb je het gemaakt? Laat het ons hieronder weten. Een foto kun je mailen naar info@lekkertafelen.nl Vind je dit allemaal veel te ingewikkeld en wil je toch genieten van deze exclusieve smaken? Breng dan een bezoekje aan Restaurant Bentinck in Amerongen. Wij kunnen het van harte aanbevelen!

Deze samenwerking kwam tot stand met de enthousiaste hulp van Astrid Schreuders https://astridstaste.com/

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. groene kokkin zegt

    Leuk recept,lekker ook. Alleen …. Je pakt echt geen bietje in folie van 10 bij 10! tenzij het ieniemienie bietjes zijn en dan heb je er ook wel 10 nodig,van normale bietjes heb je er aan 4 genoeg. Ook de hoeveel quinoa is aan de royale kant,100 tot 150 gram is ruim voldoende.En dan de oventijd,voor zomer biet is 40 min ruim voldoende.Duidelijk weer een “koks”recept,maar wel fijn dat hij het deelt.

    1. Tommy Janssen zegt

      Beste groene kokkin,
      Bedankt voor u reactie,
      Wat leuk dat je het recept al heb gekookt.! Ik hoop dat het gesmaakt heeft.
      De quinoa is zeker wat aan de royale kant, voor dit gerecht heb ik inderdaad jonge bietjes gebruikt.
      Vandaar de de maat van het folie.

      Nog veel kook plezier,
      Met vriendelijk groet,
      Tommy Janssen -Restaurant Bentinck

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More