Eikenbladsla salade met gerookte kip en meer – Ik kom ze niet vaak tegen, kroppen eikenbladsla, eigenlijk meestal op de markt. Maar zie ik er eentje dan gaat hij mee. Er zijn volledig groene varianten, maar de mooiste vind ik die met de wat roodbruine randen en het helgroene hart. Een beetje pittige, nootachtige smaak hebben de bladeren die, hoe kan het ook anders, lijken op het blad van een eik. Vandaar dat je ze waarschijnlijk ook vaak in slamelanges zal vinden, ze combineren mooi met andere bladsla.
Wat doe jij in je salade?
Ik eet regelmatig salade, zeker wanneer de temperatuur weer wat hoger wordt. Makkelijk, snel klaar en je kan er oneindig mee variëren. Perfect om restjes op te maken, die laatste worteltjes bijvoorbeeld, of die stengels bleekselderij. Zeker wanneer ik het meerdere keren per week als maaltijdsalade klaar maak probeer ik te wisselen met vlees, vis of kaas. Gerookte makreel is heerlijk door de salade, net als tonijn. Maar een stukje zure haring gaat er ook nog wel eens in. Gebakken spekjes, dat laatste stukje chorizo of zoals ik nu gedaan heb met gerookte kip.
Wat verder? Eigenlijk alles waar ik trek in heb, zo heb ik er deze keer ook stukjes ingemaakte pepers bij gedaan. Dat beetje pit, samen met het zure van de azijn en het zoete van de granaatappelpitjes, daar houden wij van. Maar dat is een optie, zoals alles eigenlijk een optie is. Wat jij lekker vindt, waar jij van houdt en waar jij blij van wordt, dat hoort in jouw salade!
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Eikenbladsla salade met gerookte kip en meer
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 verse krop eikenbladsla
- 2 gerookte kipfilets (of zoveel als jij wilt)
- 4 lente uitjes
- half blikje mais
- 2 stengels bleekselderij
- 2 tl kappertjes
- halve komkommer
- 6 zongedroogde tomaatjes
- granaatappelpitjes (van een halve granaatappel)
- extra vergin olijfolie
- witte wijnazijn
- vers gemalen pepermolen
- gemalen zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Pluk de blaadjes van de krop eikenbladsla, was ze en laat ze uitlekken. Snij de kipfilet in dunne plakken, de lente ui in ringetjes, de bleekselderij en komkommer in plakjes, de tomaatjes in stukjes en laat de mais uitlekken.
Verdeel de blaadjes sla over 4 borden en verdeel hier de komkommer, tomaat, bleekselderij en lente ui over. Leg hierop de plakjes kipfilet en strooi de mais als laatste erover. Voor de durfal, leg een paar kleine stukjes groene peper tussen de blaadjes. Besprenkel met olijfolie en azijn en breng op smaak met peper en zout.
Eet lekker!