Bechamel van bloemkool – Dat de bloemkool een alleskunner is, is algemeen bekend. Niet voor niets is het de populairste groente in Nederland. Maar er zijn ook dingen die je misschien nog niet weet. En dat is bijvoorbeeld dat je, met dit makkelijke recept, een saus kunt maken van bloemkool. Ja, echt!
Bechamel, maar dan anders
Tja, hopelijk ken je de bechamel wel. Je weet wel, die lekkere dikke witte saus die je in een lekkere lasagne aantreft. Een echte klassieker! Deze bechamel van bloemkool is absoluut niet die klassieker. De klassieke bechamelsaus maak je van boter, bloem en melk en dat is dus een stevige voedzame saus. Logisch, je verwerkt er boter en bloem in. Maar als je dit recept voor bechamel van bloemkool gaat maken zul je ontdekken dat het heel anders kan.
Bechamel van bloemkool
De naam zegt het natuurlijk al een beetje. Je gaat een saus maken die voor het grootste deel uit bloemkool bestaat. Dat klinkt gezond, toch? Het is in ieder geval gezonder dan de standaard bechamelsaus. Je maakt de saus door eerst de bloemkool te pureren. Dan verdun je dat vervolgens met melk en een klontje boter of een scheutje olie. Zo makkelijk is het! Ga eens aan de slag met dit snelle recept en ontdek een hele nieuwe saus. Breng die saus achteraf ook lekker op smaak met verschillende soorten kruiden. Denk aan knoflook en Italiaanse kruiden als je de saus bij pasta of groenten gaat serveren. Gebruik kerrie als je de saus bij kool serveert en als je de bechamel van bloemkool in een lasagne wil gebruiken breng je die natuurlijk op smaak met kaas. Je kunt er echt eindeloos mee variëren.
Pak de blender er maar bij
De klassieke keuken is prachtig. Een klassieke bechamel vraagt de nodige aandacht. Je gaat dan aan de slag met een pannetje en een garde. Voor de gezondere bechamel van bloemkool is dat niet nodig. Dit recept kun je gewoon in de blender maken, en als je die niet hebt, gebruik je een keukenmachine of een staafmixer. Met dit recept voor bechamel van bloemkool heb je iets gezonds, iets unieks en iets lekkers ontdekt dat je in heel veel gerechten kunt gebruiken. Denk aan de lasagne, de moussaka, maar ook het sausje bij vlees, vis, groenten of pasta.
Bloemkool pureren; dit moet je ontdekken!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Bechamel van bloemkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 bloemkool
- 25 gram boter of olie
- 100-200 ml warme melk
- 1 teentje knoflook
- kruiden naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bechamel van bloemkool:
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook die samen met de in plakjes gesneden knoflook en een snufje zout in een laagje water gaar. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken.
Verwarm de melk.
Doe de bloemkool in een blender, een keukenmachine met messen of gebruik de staafmixer. Voeg de boter en een klein gedeelte van de melk toe en mix net zo lang tot je een egale massa hebt. Voeg nu net zo veel melk toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Breng de bechamel van bloemkool verder op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze. Warm nog even goed door en verwerk zoals een normale bechamelsaus.
Tafel lekker !!