Bechamel van bloemkool – een gezonde vervanger voor de standaard bechamelsaus.
Saus met smaak
Deze bechamel van bloemkool bestaat zoals de naam al doet vermoeden voor het grootste gedeelte uit bloemkool. Hij wordt verdund met melk en een klontje boter of olie. Omdat bloemkool vrij neutraal van smaak is, kun je die met verschillende soorten kruiden op smaak brengen. Denk hierbij aan knoflook en Italiaanse kruiden bij de pasta of groenten, kerrie voor bij kool of kaas bij een lasagne, de variaties zijn eindeloos.
Gezonde optie
De standaard bechamelsaus met bloem, boter en melk is heerlijk, maar soms wil je net iets gezonder eten. Dan is deze bechamel van bloemkool een prima optie. Door de bloemkool helemaal fijn te blenderen met melk en kruiden krijg je een heerlijk romige saus waarmee je veel gerechten zoals een lasagne of moussaka net dat beetje extra geeft op een gezonde manier.
Bloemkool pureren; zo kan het ook!
Je denkt al snel aan stamppot bij bloemkool pureren, maar er zijn nog zo veel meer verrassend lekkere recepten met gepureerde bloemkool.
Bechamel van bloemkool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 bloemkool
- 25 gram boter of olie
- 100-200 ml warme melk
- 1 teentje knoflook
- kruiden naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bechamel van bloemkool:
Verdeel de bloemkool in roosjes en kook die samen met de in plakjes gesneden knoflook en een snufje zout in een laagje water gaar. Giet de bloemkool af en laat goed uitlekken.
Verwarm de melk.
Doe de bloemkool in een blender, een keukenmachine met messen of gebruik de staafmixer. Voeg de boter en een klein gedeelte van de melk toe en mix net zo lang tot je een egale massa hebt. Voeg nu net zo veel melk toe tot de gewenste dikte is bereikt.
Breng de bechamel van bloemkool verder op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze. Warm nog even goed door en verwerk zoals een normale bechamelsaus.
Tafel lekker !!