• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 8, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven

door Redactie
in Saus
0
0
Eigengemaakte appelchuntney

Eigengemaakte appelchutney – Het maken van appelchutney is niet heel veel werk maar het is wel leuk om te doen. En als je dan toch bezig bent maak je direct een paar potjes extra zodat je een potje eigengemaakte appelchutney cadeau kunt geven aan vrienden. Echt origineler dan het bekende bosje bloemen. 

Verse appels verwerken

In het seizoen ( half augustus tot half maart ) van de Nederlandse appel kun je natuurlijk lekker in een appel happen, maar je kunt er ook in de keuken mee aan de slag. Van appeltaarten tot zelfgemaakte appelmoes. Eigengemaakte appelchutney is ook echt een aanrader. De appels krijgen in dit recept veel smaak mee door de verschillende specerijen. Gebruik hiervoor gewoon de appels die jij lekker vindt.

Appels zijn vaak voordeliger als je grotere hoeveelheden koopt. Een schaaltje met daarop 6 appels is in verhouding veel duurder dan een grote zak vol appels. Het is natuurlijk nog leuker als je de appels langs de weg koopt. In het seizoen vind je overal langs de weg wel kraampjes waar appels aangeboden worden. Maar een appel moet ook knapperig en sappig blijven. De appels die je dus niet even tussendoor opeet kun je dan heel goed verwerken in zo’n heerlijke eigengemaakte appelchutney.

Eigengemaakte appelchutney bij…..

Maak de appelchutney wel op tijd. Vooral als je deze weg wilt geven. Chutneys winnen altijd aan smaak als je ze een tijdje laat staan. Je kunt deze lekkernij van vers fruit heel goed serveren bij een blokje kaas. Dat is origineler en lekkerder dan weer de standaard honing mosterd dressing die vaak bij kaas geserveerd wordt. Probeer de eigengemaakte appelchutney ook maar eens op een toastje of een stukje geroosterd brood met een plakje kaas. Waar je misschien niet zo snel aan denkt is dat je deze chutney ook heel goed kunt combineren met zuurkool.

Zo simpel is het:

Door de lengte van de ingrediëntenlijst lijkt dit een hele klus. Als je goed kijkt zie je dat we aan de appels vooral specerijen toevoegen. Niet de meest bijzondere specerijen maar juist de specerijen die fijn zijn om in je keukenkastje te hebben staan. Even afwegen en klaarzetten en in een mum van tijd staat jouw pannetje met appelchutney te pruttelen. Dat moet wel even pruttelen, maar de geuren in je huis zijn dan ook fantastisch.

Meer chutney recepten vind je hier.

Eigengemaakte Appelchutney

Porties: 2 potjes
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram jonagold appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 200 gram rode ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • olijfolie
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 300 ml appelazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 4 kruidnagels
  • 1/2 eetlepel pimentpoeder
  • 2 stuks steranijs
  • 1/2 eetlepel zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel chilipoeder
  • stukje verse gember fijngehakt
  • sap van een halve citroen
  • zout en gemalen zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Eigengemaakte appelchutney maak je zo:

Doe de steranijs en de kruidnagels in een kruiden ei of thee ei. Dit helpt om ze later gemakkelijk te kunnen verwijderen uit de chutney. Je hoeft dan niet te zoeken naar de specerijen in het donkere brouwsel dat de chutney gaat vormen.

Fruit de ui en de knoflook even aan in de olijfolie, totdat de ui glazig ziet. Voeg dan de appel toe en laat die even meebakken. Doe dan de rest van de ingrediënten in de pan en breng het geheel al roerend, langzaam aan de kook, tot de suiker oplost. Laat alles twee en een half uur zachtjes koken, tot een dikke saus. Haal het kaneelstokje en het kruiden ei uit de pan, schep de hete chutney in gesteriliseerde potjes en schroef ze dicht. Je kunt de eigengemaakte appelchutney lang bewaren.

Tafel lekker !!

Tags: ChutneyFruit - Appel
DeelPin19Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels

Oma's appeltjespudding
Nagerecht

Oma’s appeltjespudding; Maar dan op jouw manier

Apfelstrudel maken
Gebak

Apfelstrudel van filodeeg

appelflappen met noten
Gebak

Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie

Farmer salade
Salade

Farmer salade

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

kabeljauwballetjes
Visgerechten

Kabeljauwballetjes in een verrukkelijke groentesaus

Net als van gehakt kun je ook van kabeljauw balletjes maken. Met aardappel, groenten en saus vormen de kabeljauwballetjes een...

Lees verder
Appeltaart met abrikoos

Appeltaart met abrikoos

frozen yoghurt barks

Frozen yoghurt barks met fruit en/of noten

Handige kooktips

Kipfilet als broodbeleg
Kookschool

Kipfilet als broodbeleg? Zo maak je het zelf!

Kipfilet wordt ook veel als broodbeleg gegeten. Wil je echt lekkere kipfilet op de boterham? Maak het dan eens zelf!...

Lees verder
gyroskruiden

Gyroskruiden

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Sylvia op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Cindy Bakker op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Cindy Bakker op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen