Paddenstoelensaus – Lekker met gebraden of gegrild rund- of varkensvlees, lamskoteletjes, gebraden tonijnmoot, kipfilet, maar ook lekker als saus door de pasta. Een goede paddenstoelensaus kun je voor veel gerechten gebruiken denk aan vlees- en pastagerechten. In dit artikel geven we je tips voor het kopen en schoonmaken van paddenstoelen en uiteraard een recept.
Paddenstoelen kopen
In het najaar groeien ze uitbundig in onze natuur. Paddenstoelen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Gelukkig hoeven we voor de paddenstoelen, waarmee we kunnen koken, niet tot het najaar te wachten. De meeste zijn namelijk het hele jaar rond verkrijgbaar in Nederland. Tegenwoordig vind je niet alleen champignons bij de groenteboer en supermarkt maar ook andere soorten. Denk aan verschillende soorten zwammen, eekhoorntjesbrood en shii-take. Als je paddenstoelen koopt, let er dan op dat de paddenstoel helemaal heel is. Geen rimpels heeft of plekjes heeft van bijvoorbeeld vocht.
Paddenstoelen schoonmaken
Paddenstoelen zijn soms wat vuil of hebben een droog uiteinde aan het steeltje. Was een paddenstoel nooit. Ze nemen namelijk veel water op. In plaats daarvan kun je beter het vuil eraf borstelen met een keukenpapiertje of een klein borsteltje. Het droge deel van het steeltje snij je er gewoon af.
Met paddenstoelen kun je onder andere een heerlijke paddenstoelensaus maken. Deze paddenstoelensaus is romig en krachtig van smaak. Serveer bij vlees, maar ook als saus over de pasta.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Paddenstoelensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 30 gram boter
- 2 eetlepels witte wijn
- 60 milliliters bouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- 2 deciliters kookroom
- zout en peper
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze van dit recept
Een heerlijke verse paddenstoelensaus maak je zo:
Maak de paddenstoelen schoon en snijd eventueel in kleine partjes zodat ze gelijk zijn in grote. Smelt de boter in een koekenpan of hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze zachtjes op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen zacht zijn. Wel blijven roeren.
Voeg dan de wijn toe en blijf weer roeren tot deze bijna verdampt is. Dan de bouillon, de mosterd en de room toevoegen. Al roerend opnieuw aan de kook brengen en op een laag vuur 5 minuten doorkoken tot het iets ingekookt. Breng de paddenstoelensaus op smaak met zout en peper en strooi er wat verse peterselie over.
Tafel lekker !!