Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Paddenstoelensaus; Basisrecept bij heel veel lekkernijen

Met verse paddenstoelen kun je onder andere een heerlijke paddenstoelensaus maken. Deze saus is lekker met gebraden of gegrild rund- of varkensvlees, lamskoteletjes, gebraden tonijnmoot, kipfilet, maar ook lekker als saus door de pasta.

0 30.481

Paddenstoelensaus – Lekker met gebraden of gegrild rund- of varkensvlees, lamskoteletjes, gebraden tonijnmoot, kipfilet, maar ook lekker als saus door de pasta.Een goede paddenstoelensaus kun je voor veel gerechten gebruiken denk aan vlees- en pastagerechten. In dit artikel geven we je tips voor het kopen en schoonmaken van paddenstoelen en uiteraard een recept.

Paddenstoelen kopen

In het najaar groeien ze uitbundig in onze natuur. Paddenstoelen. Ze zijn er in vele soorten en maten. Gelukkig hoeven we voor de paddenstoelen, waarmee we kunnen koken, niet tot het najaar te wachten. De meesten zijn namelijk het hele jaar rond verkrijgbaar in Nederland.  Tegenwoordig vind je niet alleen champignons bij de groenteboer en supermarkt maar ook andere soorten. Denk aan verschillende soorten zwammen, eekhoorntjesbrood en shii-take. Als je paddenstoelen koopt let er dan op dat de paddenstoel helemaal heel is. Geen rimpels heeft of plekjes heeft van bijvoorbeeld vocht.

Paddenstoelen schoonmaken

Paddenstoelen zijn soms wat vuil of hebben een droog uiteinde aan het steeltje. Was een paddenstoel nooit. Ze nemen namelijk veel water op. In plaats daarvan kun je beter het vuil eraf borstelen met een keukenpapiertje of een klein borsteltje. Het droge deel van het steeltje snij je er gewoon af.


Paddenstoelensaus lekker bij?

Met paddenstoelen kun je onder andere een heerlijke paddenstoelensaus maken. Deze paddenstoelensaus is romig en krachtig van smaak. Serveer bij vlees, maar ook als saus over de pasta.

  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 30 gram boter
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 60 milliliter bouillon
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 2 deciliter kookroom
  • zout en peper
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt

Maak de paddenstoelen schoon. Snij de paddenstoelen eventueel in kleinere partjes zodat ze gelijk zijn in grote. Smelt de boter in een koekenpan of hapjespan. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze zachtjes op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen zacht zijn. Wel blijven roeren.
Voeg dan de wijn toe en blijf weer roeren tot deze bijna verdampt is. Dan de bouillon, de mosterd en de room toevoegen. Al roerend opnieuw aan de kook brengen en op een laag vuur 5 minuten doorkoken tot het iets ingekookt. De paddenstoelensaus op smaak brengen met zout en peper en er wat peterselie over strooien.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer