Romige aspergesoep met ei en ham – In het seizoen zou je heel vaak een flinke bundel asperges in je boodschappenmandje moeten laten glijden. Dit kostbare witte goud ( het wordt niet voor niets zo genoemd ) is slechts drie maanden per jaar verkrijgbaar. Als je uit het leven wilt halen wat erin zit eet je dus in die drie maanden regelmatig asperges. Natuurlijk kun je die op de traditionele manier serveren, maar je kunt er ook onderstaande romige aspergesoep van maken natuurlijk.
Voor dat ene momentje
Een romige aspergesoep maak je op basis van een roux en door er room aan toe te voegen krijg je dat fluweelzachte resultaat. Dit is zo’n soepje waarvoor je even lekker onder een dekentje op de bank kruipt, een boek op schoot dat je al lepelend uit de kom soep leest. Ja, Netflix mag ook. Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn momenten waar je gelukkig van wordt toch. Eet je niet alles in één keer op? Niet getreurd, je huisgenoten weten deze snel te vinden in de koelkast.
Of met z’n allen
Zo het egoïstische momentje is weer achter de rug. Lekker hè! Maar delen is ook echt leuk. Want als de pan romige aspergesoep op tafel komt gaat iedereen recht zitten. Een grote schaal vers brood en liefst grof brood ernaast en grasboter. Niet die uit zo’n goudenwikkeltje waar een zwaaiende boer op prijkt die jou laat geloven dat het echte grasboter is. Nee, grasboter van de zuivelboerderij. Heb je toch ook weer mooi een fietstochtje te pakken voor het hele gezin. Neem van ons aan, je proeft het! En als je wilt kun je die grasboter ook nog omtoveren tot een zachte kruidenboter met wat verse peterselie, wat knoflook en wat grof zeezout. Vergeet trouwens niet om, als je toch bij de zuivelboerderij bent, daar ook een fles room mee te nemen voor dezelfde romige aspergesoep.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Check het recept of lees de infoRomige aspergesoep met ei en ham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo witte asperges
- 1 1/2 liter kookvocht van de schillen
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 250 ml room
- 4 eieren ( hardgekookt )
- 100 gram hamblokjes
- 2 eetlepels bieslook
- 2 runderbouillonblokjes
- foelie (om met de schillen mee te koken)
- 50 gram roomboter (om de aspergestukjes in te bakken)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een romige aspergesoep met ei en ham:
Was de asperges goed en schil ze. Zet de schillen op met 2 liter water en de foelie en kook het geheel 15 minuten. Snijd de asperges in stukjes van 1 cm. Giet de afgekoelde schillen met vocht door een kaasdoek (of schone theedoek) en vang het vocht op.
Roerbak de asperges 10/15 minuten in een wok.
Maak een roux: smelt de boter en voeg de bloem toe en daarna onder goed roeren, in gedeelten de schillenbouillon toevoegen. Breng onder goed roeren aan de kook en laat het geheel even doorkoken. Voeg de gebakken aspergestukjes toe en laat de stukjes nog wat zachter worden. Voeg de room en de bouillonblokjes toe.
Proef of de smaken in balans zijn, en of de asperges de juiste gaarheid hebben. Voeg eventueel nog peper, zout en/of nootmuskaat naar smaak toe. Je kunt ervoor kiezen om de borden op te maken met ham, ei en bieslook, Je kunt ook alles aan de romige aspergesoep toevoegen en door elkaar roeren.
Tafel lekker !!
Heerlijk recept!! Die gaan we zeker bewaren
Het seizoen is pas net begonnen Linda, dus nog alle kans 😉