• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, maart 7, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Boerenkoolsoep

door Marlene Stolte
in Soep
0
2
Boerenkoolsoep

Superfood boerenkoolsoep – Wie ooit soep bedacht heeft was een genie! Briljant gewoon, stop wat ingrediënten bij elkaar in een grote pan, water erbij en koken maar. Grote pan op tafel, iedereen erom heen en opscheppen.

Soep heeft altijd iets gezelligs en is klaar in een handomdraai.

Daarnaast is een soep heerlijk als het koud is, of verkoelend als het warm is, een oppepper als je ziek bent, een lekkere snack, een prima alternatief voor een warme maaltijd en een perfecte manier om alle restjes die je over hebt op te maken.

De basis om heel veel verschillende soepen te maken is eigenlijk verrassend simpel: een uitje of en sjalotje met wat knoflook fruiten, groente even aanzetten samen met het uitje en de knoflook, je eigengemaakte bouillon erbij en klaar ben je met de eerste stap. Vanaf hier is het alleen nog een kwestie van wat andere ingrediënten toevoegen waar jij verder trek in hebt.

Is het nog nodig om te zeggen dat een zelfgemaakte bouillon natuurlijk veel meer smaak geeft aan je soep dan de kant en klare?

De huisgemaakte bouillon, die je in ijsblokzakjes in je vriezer hebt liggen zodat je hem altijd bij de hand hebt bij het maken van sauzen of soepen?! Nee toch, dat hoeven we hier niet te vertellen.

Een mooie soep om te maken is Boerenkoolsoep. Boerenkool is een prachtige wintergroente die je zeker ook op een andere manier dan in de stamppot met de rookworst kan gebruiken. De soep is een heerlijke light variant van de stamppot. Al zou je dat niet zeggen als je de aantallen vitamines, mineralen en antioxidanten ziet die in boerenkool zitten!! Dat en het feit dat het ook een prima bron van vezels is, hebben ervoor gezorgd dat boerenkool tegenwoordig ook in het rijtje van superfood staat, terecht!

Het maken van boerenkoolsoep kost je maar een half uurtje met het recept hieronder:

Boerenkoolsoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram boerenkool
  • 1 l kippen- of groentebouillon (heet)
  • 2 blikjes cannellinibonen (400 gram) uitgelekt en afgespoeld, als alternatief kan je ook witte bonen nemen
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 handvol verse tijm, alleen de blaadjes, gooi de takjes weg
  • 50 gram feta of ricotta
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 100 gram pancetta (of ontbijtspek), in reepjes gesneden
  • olijfolie
  • blender of staafmixer

Bereidingswijze van dit recept

Boerenkoolsoep maak je zo:

Verhit een scheut olijfolie en bak hierin de reepjes pancetta ongeveer een minuut totdat ze beginnen te karamelliseren. Voeg de ui, knoflook, tijm en het venkelzaad toe en laat dit op laag vuur glazig en zacht worden. Blijf roeren. Roer na 10 minuten de bonen erdoor en laat ze iets aankoeken. Voeg na 5 minuten de boerenkool en de hete bouillon toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. De boerenkool moet nog mooi groen zijn, maar wel zacht. Haal de pan van het vuur en pureer de boerenkoolsoep met de staafmixer of blender. Voeg peper toe. Zout heeft deze boerenkoolsoep echt niet nodig door de pancetta die erdoor heen zit. Voor de finishing touch verkruimel je de ricotta of feta over de boerenkoolsoep als deze in de borden of kommen geschept is.

Tafel lekker !!

Tags: Groenten - Kool - Boerenkool
DeelPin21Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

stamppot boerenkool
Stamppot

Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

boerenkoolchips
Hapjes

Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat

Boerenkoolgratin met worst
Ovenschotel

Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas

Zomerse pastasalade met boerenkool en tonijn
Salade

Zomerse pastasalade met boerenkool en tonijn

Boerenkoolsalade; Trend uit New York
Recepten

Boerenkoolsalade; Trend uit New York

Reacties 2

  1. Gerard Bergenhenegouwen says:
    4 jaar geleden

    Ik de boerenkoolsoep met bonen zojuist gemaakt en gegeten en hij was fantastisch. Ik had wel gevarieerd omdat ik a. vegetarisch eet en b. veel boerenkool en weinig bonen in huis had.
    Dus zonder de panchetta, met een pond boerenkool (ook de stelen gebruikt) en 1 grote pot bruine (!) bonen. Errug lekker !!

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      4 jaar geleden

      Hoi Gerard, hier wordt ik helemaal vrolijk van! Dank je wel voor je reactie. Niet alleen omdat ik dan weet dat mensen het recept ook echt maken en lekker vinden, maar ook omdat ik deze boerenkoolsoep een beetje ‘vergeten’ was en alweer een tijdje niet gemaakt heb. Bij mij staat hij van de week dus ook weer op tafel met dank aan jou! Fijn weekend!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Rutger op Pasta Bolognese
  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen