• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Boerenkoolsoep

door Marlene Stolte
in Soep
0
2
Boerenkoolsoep

Superfood boerenkoolsoep – Wie ooit soep bedacht heeft was een genie! Briljant gewoon, stop wat ingrediënten bij elkaar in een grote pan, water erbij en koken maar. Grote pan op tafel, iedereen erom heen en opscheppen.

Soep heeft altijd iets gezelligs en is klaar in een handomdraai.

Daarnaast is een soep heerlijk als het koud is, of verkoelend als het warm is. Een oppepper als je ziek bent, een lekkere snack, een prima alternatief voor een warme maaltijd en een perfecte manier om alle restjes die je over hebt op te maken.

De basis om heel veel verschillende soepen te maken is eigenlijk verrassend simpel: een uitje of en sjalotje met wat knoflook fruiten, groente even aanzetten samen met het uitje en de knoflook, je zelfgemaakte bouillon erbij en klaar ben je met de eerste stap. Vanaf hier is het alleen nog een kwestie van wat andere ingrediënten toevoegen waar jij verder trek in hebt.

Is het nog nodig om te zeggen dat een zelfgemaakte bouillon natuurlijk veel meer smaak geeft aan je soep dan de kant en klare?

De huisgemaakte bouillon, die je in ijsblokzakjes in je vriezer hebt liggen zodat je hem altijd bij de hand hebt bij het maken van sauzen of soepen?! Nee toch, dat hoeven we hier niet te vertellen.

Een mooie soep om te maken is Boerenkoolsoep. Boerenkool is een prachtige wintergroente die je zeker ook op een andere manier dan in de stamppot met de rookworst kan gebruiken. De soep is een heerlijke light variant van de stamppot. Al zou je dat niet zeggen als je de aantallen vitamines, mineralen en antioxidanten ziet die in boerenkool zitten!! Dat en het feit dat het ook een prima bron van vezels is, hebben ervoor gezorgd dat boerenkool tegenwoordig ook in het rijtje van superfood staat, terecht!

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?

Het maken van boerenkoolsoep kost je maar een half uurtje met het recept hieronder:

Boerenkoolsoep

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram boerenkool
  • 1 l kippen- of groentebouillon (heet)
  • 2 blikjes cannellinibonen (400 gram) uitgelekt en afgespoeld, als alternatief kan je ook witte bonen nemen
  • 2 tl venkelzaad
  • 1 handvol verse tijm, alleen de blaadjes, gooi de takjes weg
  • 50 gram feta of ricotta
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 uien, grof gesnipperd
  • 100 gram pancetta (of ontbijtspek), in reepjes gesneden
  • olijfolie
  • blender of staafmixer

Bereidingswijze van dit recept

Boerenkoolsoep maak je zo:

Verhit een scheut olijfolie en bak hierin de reepjes pancetta ongeveer een minuut totdat ze beginnen te karamelliseren. Voeg de ui, knoflook, tijm en het venkelzaad toe. Laat dit op laag vuur glazig en zacht worden. Blijf roeren. Roer na 10 minuten de bonen erdoor en laat ze iets aankoeken. Voeg na 5 minuten de boerenkool en de hete bouillon toe en laat ongeveer 5 minuten zachtjes koken. De boerenkool moet nog mooi groen zijn, maar wel zacht. Haal de pan van het vuur en pureer de boerenkoolsoep met de staafmixer of blender. Voeg peper toe. Zout heeft deze boerenkoolsoep echt niet nodig door de pancetta die erdoor heen zit. Voor de finishing touch verkruimel je de ricotta of feta over de boerenkoolsoep als deze in de borden of kommen geschept is.

Tafel lekker !!

DeelPin39Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Kip curry lasagne
Ovenschotel

Kip curry lasagne; verras iedereen aan tafel met deze lekkernij

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Reacties 2

  1. Gerard Bergenhenegouwen says:
    7 jaar geleden

    Ik de boerenkoolsoep met bonen zojuist gemaakt en gegeten en hij was fantastisch. Ik had wel gevarieerd omdat ik a. vegetarisch eet en b. veel boerenkool en weinig bonen in huis had.
    Dus zonder de panchetta, met een pond boerenkool (ook de stelen gebruikt) en 1 grote pot bruine (!) bonen. Errug lekker !!

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      7 jaar geleden

      Hoi Gerard, hier wordt ik helemaal vrolijk van! Dank je wel voor je reactie. Niet alleen omdat ik dan weet dat mensen het recept ook echt maken en lekker vinden, maar ook omdat ik deze boerenkoolsoep een beetje ‘vergeten’ was en alweer een tijdje niet gemaakt heb. Bij mij staat hij van de week dus ook weer op tafel met dank aan jou! Fijn weekend!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen