Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Een linzensoep kun je scharen onder de snellere winterse maaltijdsoepen. Deze linzensoep zit boordevol verse groenten en gehaktballetjes.

0 90

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes – Ik vind het heerlijk om in de winter een goed gevulde maaltijdsoep te eten. We kennen allemaal de klassiekers met peulvruchten als erwtensoep en bruine bonensoep. Heel erg lekker, maar ze kosten wel veel tijd om te koken. Om een snellere maaltijdsoep op tafel te kunnen zetten waar toch peulvruchten in verwerkt worden heb ik gekozen voor linzensoep. Om er een gevulde soep van te maken voeg je groenten toe die nu volop verkrijgbaar zijn: prei, winterpeen, pastinaak en knolselderij. Voor extra vulling heb ik er flink wat gehaktballetjes in gedaan. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar de hoeveelheid die jij genoeg vindt. Als je geen vlees wilt eten laat je ze weg. Door de linzen blijft de soep ook zonder vlees voedzaam.

In dit recept zijn donkergroene linzen gebruikt. De zogenaamde Le Puy linzen. Dit zijn linzen die geteeld worden in en rondom het Franse dorp Le Puy-en-Velay, in de Auvergne. Deze linzen hebben zelfs een AOP ( Appellation d’Origine Protégée ) keurmerk. Le Puy linzen zijn dus een beschermd streekproduct. Let wel op de benaming. Er worden ook donkergroene linzen op de markt gebracht als Dupuis linzen. Dit zijn geen Le Puy linzen. Mocht je geen Le Puy linzen kunnen vinden, dan is dit wel het alternatief. Le Puy linzen blijven namelijk heel tijdens het koken en behouden hun bite. Dupuis linzen blijven ook heel tijdens het koken. Bruine en rode linzen koken stuk.


Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Soep of maaltijdsoep voor een flinke pan vol:

Voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 el mosterd
  • 1 el Worcestershire sauce
  • 1 ei
  • 1 el gedroogde tijm
  • 3 el paneermeel of panko
  • 1 tl zout
  • Peper

Zo maak je linzensoep met wintergroenten:

Maak eerst de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met de mosterd, de Worcestershire sauce, het ei, de tijm, het paneermeel, zout, en peper naar smaak. Draai hier kleine balletjes van.

Doe de linzen in een zeef en spoel ze goed af onder de kraan. Breng de bouillon aan de kook en voeg de linzen en de tijm toe. Laat 15 minuten koken.

Voeg dan de knolselderij, winterpeen, pastinaak , ui en prei toe. Laat dit meekoken tot de groenten bijna beetgaar zijn.

Doe de gehaktballetjes erbij en laat deze een paar minuten meekoken. Dan is je soep klaar

Serveer de linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes in grote kommen. Lekker met vers stokbrood!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer