Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zoete aardappelsoep

Een verrukkelijke soep voor als de winter bijna voorbij is en jij de zomer al in je hoofd hebt. Zoete aardappelsoep met versgeperst sinaasappelsap.

0 1.368

Zoete aardappelsoep, een zoet en fruitig soepje – Als ik de afgelopen tijd buiten was of naar buiten keek dan vroeg ik me af en toe echt af of het nog winter was of dat de zomer al zijn intrede deed. Zo zag ik sneeuwvlokken in mijn tuin landen om vervolgens de volgende dag een heerlijke wandeling te maken in een (nog fris) zomerzonnetje, twijfel alom dus bij mij. Ook aan mijn maaltijden merk ik deze twijfel, de ene dag maak ik een heerlijke winterse stamppot  terwijl er de volgende dag een frisse salade op het menu staat.

Winter met een vleugje zomer

Met deze zoete aardappelsoep heb ik het gevoel deze innerlijke twijfel een beetje bij mezelf weg te nemen. Ik combineer de zoete aardappel en winterpeen met het lekker frisse, enigszins zomerse, van de sinaasappel tot een zoete en fruitige zoete aadappelsoep die op een winterse dag heerlijk smaakt maar tegelijkertijd een beetje zomer in je hoofd brengt.


Zoete aardappelsoep

Voor vier kommen soep gebruik je:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 zoete aardappel (ongeveer 300 gram)
  • 1 flinke winterpeen (ongeveer 200 gram)
  • 300 ml sinaasappelsap
  • 3 el olijfolie
  • 750 ml (groente) bouillon
  • 1 el witte wijn azijn
Om de zoete aardappelsoep écht lekker te maken kies je voor vers geperst sinaasappelsap, het verschil proef je echt. Je hebt ongeveer 5 perssinaasappels nodig om 300 ml sap te krijgen.
Begin met het schoonmaken van de groenten, dus pel de ui, schil de zoete aardappel en maak de winterpeen schoon. Snijd de groenten dan in blokjes, niet te groot maar zeker ook niet te klein. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de ui fruitig, pers de knoflook tenen erboven uit en voeg de blokjes winterpeen en de zoete aardappel toe. Laat het geheel 2 minuten onder af en toe roeren, sudderen. Blus af met de bouillon, de sinaasappelsap en de azijn. Laat het geheel nu 45 à 60 minuten zachtjes door koken. Neem vervolgens de soep van het vuur en pureer met een staafmixer fijn.
Is de soep te dik voeg dan wat water of bouillon toe.  Breng de zoete aardappelsoep eventueel verder op smaak met wat nootmuskaat, peper of enkele druppels citroensap.
Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer