Tarte Tatin van rode bietjes – Er zijn van die dagen dat je extra wil uitpakken voor de lunch. Dan wil je behalve iets lekkers ook iets moois op tafel zetten. Het liefst nog een beetje verantwoord ook! Een sandwich of quiche is dan best leuk, maar een tarte Tatin is dan net wat meer speciaal.
Omgekeerde taart
Een tarte Tatin is een taart die je omgekeerd bakt, dus de bodem bovenop de vulling. Dus de bodem wordt lekker knapperig. Voor de variatie eens niet met de klassieke appels maar met rode bietjes. Rode bietjes hebben, mits goed klaargemaakt, een heerlijke smaak en een prachtige kleur. Zeker als je deze groente combineert met wat witte kaas en mooie groene slablaadjes. Tja, en die bloemetjes erop maken het natuurlijk helemaal af!
Bloemen op je bord
Er zijn meerdere soorten eetbare bloemen. Het bekendst zijn de viooltjes en de Oost-Indische kers. De viooltjes hebben een vrij milde smaak, Oost-Indische kers is wat pittiger. Als je viooltjes of Oost-Indische kers bij bloemist of tuincentrum haalt zijn die vaak bespoten en niet geschikt voor consumptie!
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Tarte Tatin van rode bietjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rauwe rode bieten
- 250 gram sjalotjes
- 50 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels rode balsamico azijn
- 1 eetlepel sinaasappelsap
- zout en peper, naar smaak
- rasp van 1 sinaasappel
- een plak bladerdeeg van ongeveer 28 cm doorsnede
- 50 gram pistachenootjes
- 1 eetlepel balsamico
- 1 eetlepel olijfolie
- 150 gram feta
- rucola, sla of cress naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je tarte tatin van rode bietjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de bieten en snij ze naar gelang de grootte doormidden of in parten. Maak de sjalotten schoon en snijd ze doormidden. Smelt de boter met de olie in de tarte tatin pan of in een koekenpan die in de oven mag. Verdeel er de suiker, sinaasappelsap en de balsamicoazijn over en laat dit even doorkoken zodat het licht stroperig wordt. Verdeel er nu de bieten en de sjalotten over en bestrooi met wat peper, zout en de rasp van 1 sinaasappel. Dek de schaal af met een passende deksel of met een stuk aluminiumfolie zodat het vocht in de pan blijft. Zet de afgedekte pan ongeveer een uur in een oven op 200 graden.
Voor de bodem hebben we een plak bladerdeeg nodig, die iets groter is dan de gebruikte pan. Je kunt hiervoor zelf bladerdeeg maken, je vindt het recept op onze website. Heb je hier geen zin/tijd voor? Bij de meeste supermarkten hebben ze rolletjes bladerdeeg die al mooi uitgerold zijn voor een quiche of hartige taart. Hebben ze die niet? Neem dan 4 plakjes bladerdeeg uit een doosje, leg ze tegen elkaar met de randjes net op elkaar, plak ze iets vast met water en druk goed aan. Snij dan op maat.
Prik de bodem in met een vork om grote luchtbellen te voorkomen en leg die tot gebruik koel weg.
Verdeel de bieten en sjalotjes als ze gaar zijn gelijkmatig over de vorm. Bekleed de bieten met de plak bladerdeeg en stop de zijkanten in. Laat het deeg dus niet over de rand hangen. Zet de oven terug op 180 graden en bak de tarte tatin een half uur totdat de bovenkant (eigenlijk de bodem) goudbruin en knapperig is. Haal de tarte tatin uit de oven en laat die 5 minuten afkoelen. Kijk of de randen goed los zijn en schud een beetje met de pan zodat de bietjes los komen van de bodem.
Draai de tarte om door er een passend bord op te leggen en dit samen met de pan in een keer om te draaien. Werk de tarte Tatin af door er de feta grof over te verkruimelen en verdeel de rucola, cress of sla erover. Besprenkel met een eetlepel balsamicoazijn en de olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel er als laatste de gehakte pistachenootjes en de bloemetjes overheen. Serveer direct en eet deze heet tot lauwwarm.
Tafel lekker !!