• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, november 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten

Tarte Tatin van rode bietjes

door Connie Derks
in Recepten
0
0
Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes – Er zijn van die dagen dat je extra wil uitpakken voor de lunch. Dan wil je behalve iets lekkers ook iets moois op tafel zetten. Het liefst nog een beetje verantwoord ook! Een sandwich of quiche is dan best leuk, maar een tarte Tatin is dan net wat meer speciaal.

Omgekeerde taart

Een tarte Tatin is een taart die je omgekeerd bakt, dus de bodem bovenop de vulling. Dus de bodem wordt lekker knapperig. Voor de variatie eens niet met de klassieke appels maar met rode bietjes. Rode bietjes hebben, mits goed klaargemaakt, een heerlijke smaak en een prachtige kleur. Zeker als je deze groente combineert met wat witte kaas en mooie groene slablaadjes. Tja, en die bloemetjes erop maken het natuurlijk helemaal af!

Bloemen op je bord

Er zijn meerdere soorten eetbare bloemen. Het bekendst zijn de viooltjes en de Oost-Indische kers. De viooltjes hebben een vrij milde smaak, Oost-Indische kers is wat pittiger. Als je viooltjes of Oost-Indische kers bij bloemist of tuincentrum haalt zijn die vaak bespoten en niet geschikt voor consumptie!

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Tarte Tatin van rode bietjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram rauwe rode bieten
  • 250 gram sjalotjes
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels rode balsamico azijn
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • zout en peper, naar smaak
  • rasp van 1 sinaasappel
  • een plak bladerdeeg van ongeveer 28 cm doorsnede
  • 50 gram pistachenootjes
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram feta
  • rucola, sla of cress naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je tarte tatin van rode bietjes:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de bieten en snij ze naar gelang de grootte doormidden of in parten. Maak de sjalotten schoon en snijd ze doormidden. Smelt de boter met de olie in de tarte tatin pan of in een koekenpan die in de oven mag. Verdeel er de suiker, sinaasappelsap en de balsamicoazijn over en laat dit even doorkoken zodat het licht stroperig wordt. Verdeel er nu de bieten en de sjalotten over en bestrooi met wat peper, zout en de rasp van 1 sinaasappel. Dek de schaal af met een passende deksel of met een stuk aluminiumfolie zodat het vocht in de pan blijft. Zet de afgedekte pan ongeveer een uur in een oven op 200 graden.

Voor de bodem hebben we een plak bladerdeeg nodig, die iets groter is dan de gebruikte pan. Je kunt hiervoor zelf bladerdeeg maken, je vindt het recept op onze website. Heb je hier geen zin/tijd voor? Bij de meeste supermarkten hebben ze rolletjes bladerdeeg die al mooi uitgerold zijn voor een quiche of hartige taart. Hebben ze die niet? Neem dan 4 plakjes bladerdeeg uit een doosje, leg ze tegen elkaar met de randjes net op elkaar, plak ze iets vast met water en druk goed aan. Snij dan op maat.

Prik de bodem in met een vork om grote luchtbellen te voorkomen en leg die tot gebruik koel weg.

Verdeel de bieten en sjalotjes als ze gaar zijn gelijkmatig over de vorm. Bekleed de bieten met de plak bladerdeeg en stop de zijkanten in. Laat het deeg dus niet over de rand hangen. Zet de oven terug op 180 graden en bak de tarte tatin een half uur totdat de bovenkant (eigenlijk de bodem) goudbruin en knapperig is. Haal de tarte tatin uit de oven en laat die 5 minuten afkoelen. Kijk of de randen goed los zijn en schud een beetje met de pan zodat de bietjes los komen van de bodem.

Draai de tarte om door er een passend bord op te leggen en dit samen met de pan in een keer om te draaien. Werk de tarte Tatin af door er de feta grof over te verkruimelen en verdeel de rucola, cress of sla erover. Besprenkel met een eetlepel balsamicoazijn en de olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel er als laatste de gehakte pistachenootjes en de bloemetjes overheen. Serveer direct en eet deze heet tot lauwwarm.

Tafel lekker !!

DeelPin27TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Romige aardappelschotel met kip en paprika
Hoofdgerecht

Romige aardappelschotel met kip en paprika

haring salade
Salade

Rode bietjes-haring salade

Broodje rosbief
Recepten

Broodje rosbief met huisgemaakte tartaarsaus

Cannelloni met zalm
Pastagerechten

Cannelloni met zalm, ricotta en venkel

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

gevuld eitje salade
Salade

Gevuld eitje salade; zelfgemaakt zo veel lekkerder

Gehaktbrood van wildgehakt
Recepten

Gehaktbrood van wildgehakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!

Check het recept of lees de info
Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

poké bowl recepten

Poké bowl recepten; ontdek deze varianten

Recept in de picture

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Dit bijgerecht is heerlijk bij een stukje vlees of wild. Spruitjes met cranberry's en geitenkaas passen dus prima in een feestdagenmenu!

Check het recept of lees de info
Romige aardappelschotel met kip en paprika

Romige aardappelschotel met kip en paprika

haring salade

Rode bietjes-haring salade

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Vera van Geresteijn op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Connie Derks op Witte kool met spek en ui
  • Ria Willems op Witte kool met spek en ui

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen