Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tarte Tatin van rode bietjes

De tarte tatin is een superleuk lunch gerecht. Met wat extra aandacht voor de garnering heb je een garantie voor blije vrienden aan jouw lunchtafel.

0 1.505

Tarte Tatin van rode bietjes – Er zijn van die dagen dat je extra wil uitpakken voor de lunch. Dan wil je behalve iets lekkers ook iets moois op tafel zetten. Het liefst ook nog een beetje verantwoord ook! Een sandwich of quiche is dan best leuk maar een tarte Tatin is dan net wat meer speciaal.

Omgekeerde taart

Een tarte Tatin is een taart die je omgekeerd bakt dus de bodem bovenop de vulling. Dus de bodem wordt lekker knapperig. Voor de variatie eens niet met de klassieke appels maar met rode bietjes. Rode bietjes hebben mts goed klaargemaakt een heerlijke smaak en een prachtige kleur. Zeker wanneer je dit combineert met wat witte kaas en mooie groene slablaadjes. Tja en die bloemetjes erop maken het natuurlijk helemaal af!

Bloemen op je bord

Er zijn meerdere soorten eetbare bloemen. Het meest bekend zijn de viooltjes en de Oost-indische kers. De viooltjes hebben een vrij milde smaak, Oost-indische kers is wat pittiger. Wanneer je viooltjes of Oost-indische kers bij bloemist of tuincentrum haalt zijn deze vaak bespoten en niet geschikt voor consumptie!


Tarte Tatin van rode bietjes

Voor 4 personen

Je hebt in ieder geval nodig: een vuurvaste ovenschaal van +/- 25 cm doorsnee

  • 750 gram rauwe rode bieten
  • 250 gram sjalotjes
  • 50 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels rode balsamico azijn
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • zout en peper naar smaak
  • rasp van 1 sinaasappel
  • plak bladerdeeg van ongeveer 28 cm doorsnede

Garnering

  • 50 gram pistache nootjes
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel mooie olijfolie
  • 150 gram feta kaas
  • rucola, sla of cress naar smaak

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de bieten en snij ze naar gelang de grootte doormidden of in parten. Maak de sjalotten schoon en snij deze doormidden. Smelt de boter met de olie in de tarte Tatin pan of in een koekenpan die in de oven mag. Verdeel er de suiker, sinaasappelsap en de balsamicoazijn over en laat dit even doorkoken zodat het licht stroperig word. Verdeel er nu de bieten en de sjalotten over en bestrooi met wat peper, zout en de rasp van 1 sinaasappel. Dek de schaal af met een passende deksel of met een stuk aluminiumfolie zodat het vocht in de pan blijft. Zet de afgedekte pan ongeveer een uur in een oven op 200 graden.

Voor de bodem hebben we een plak bladerdeeg nodig, die iets groter is dan de gebruikte pan. Je kunt hiervoor zelf je bladerdeeg maken, je vind hier het recept. Heb je hier geen zin/tijd voor? Bij de meeste supermarkten hebben ze rolletjes bladerdeeg die al mooi uitgerold zijn voor een quiche of hartige taart. Hebben ze deze niet, neem dan 4 plakjes bladerdeeg uit een doosje, leg ze tegen elkaar met de randjes net op elkaar, plak ze iets vast met water en druk goed aan. Snij dan op maat.

Prik de bodem in met een vork om grote luchtbellen te voorkomen en leg deze tot gebruik koel weg.

Verdeel de bieten en sjalotjes wanneer deze gaar zijn gelijkmatig over de vorm. Bekleed de bieten met de plak bladerdeeg en stop de zijkanten in. Laat het deeg dus niet over de rand hangen. Zet de oven terug op 180 graden en bak de tarte Tatin een half uur totdat de bovenkant (eigenlijk de bodem) goudbruin en knapperig is. Haal de tarte Tatin uit de oven en laat deze 5 minuten afkoelen. Kijk of de randen goed los zijn en schud een beetje met de pan zodat de bietjes los komen van de bodem.

Draai de tarte om door er een passend bord op te leggen en dit samen met de pan in een keer om te draaien. Werk de tarte Tatin af door er de feta grof over te verkruimelen en verdeel de rucola, cress of sla erover. Besprenkel met een eetlepel balsamico azijn en de olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Verdeel er als laatste de gehakte pistache nootjes en de bloemetjes overheen. Serveer direct en eet deze heet tot lauwwarm.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer