Traag gegaarde kip met spekjes en champignons – Kip is populair. Ook bij jou toch? Dat is de indruk die we er regelmatig van krijgen. Toch gaat het maar al te vaak over een stukje kipfilet dat even snel (in blokjes of reepjes) gebakken wordt en dan ook nog heel vaak met een veel te droog resultaat. Kip is echter veel meer dan dat. Zo blijkt het braden van een hele kip voor velen een grote uitdaging. Als je een beetje tijd over hebt in het weekeind laten we je zien hoe je met traag gegaarde kip iets echt lekkers op tafel zet.
Tijd = Smaak
Iedereen kent wel de ouderwetse stoofpotten. Ouderwets? Eigenlijk helemaal niet. Bijna iedereen is dol op stoofschotels. Het grote probleem is dat we er geen tijd meer voor (willen) maken. Maar tijd is smaak. Echt! Met dit recept voor traag gegaarde kip laten we je dat graag zien. De kippendijen worden niet gegaard in een braadpan, zoals bij de meeste stoofschotels, maar in de oven. Het is echt heel simpel om echt lekkere kip op tafel te zetten. Gewoon de instructies in het recept volgen.
Traag gegaarde kip: Terwijl die in de oven staat maak jij de bijgerechtjes.
Door vlees of kip traag te garen op een lage temperatuur, wordt het heel mals en behoudt het zijn natuurlijke sappen. Bovendien wordt het vlees voller van smaak. Bouillon, wijn, knoflook en spek maken vervolgens een geweldige match.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Traag gegaarde kip met spekjes en champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 kippendijen
- 150 gram gerookte spekjes
- 150 gram kleine champignons
- 200 gram kleine uien
- 1 teen knoflook
- 3 deciliter witte wijn
- 4 deciliter kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel olijfolie
- sap van een halve limoen
- 1 eetlepel (aardappel)bloem
- cayennepeper
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je traag gegaarde kip met spekjes en champignons:
Smelt een halve eetlepel boter en olijfolie en bak de spekjes licht aan. Schep in een ovenbestendige schaal of braadpan. Schil en halveer de uien. Snipper de knoflookteen. Fruit ze licht aan en schep in de schaal. Smelt een halve eetlepel boter en olijfolie in dezelfde pan en bak de kip goudbruin aan. Leg in de schaal met het laurierblad en kruid met peper, zout en cayennepeper naar smaak. Verwijder het vet uit de pan en schenk de witte wijn en kippenbouillon erin. Roer al de aanbaksels los en breng aan de kook. Schenk in de ovenschaal. De kip moet helemaal onder staan. Zet de schaal met deksel in een voorverwarmde oven op 120 à 130 graden gedurende een uur. Veeg de champignons schoon en bak ze even aan in een eetlepel boter. Doe ze bij de kip en schep alles voorzichtig om. Laat nog 30 minuten in de oven verder garen. Haal de schaal uit de oven en zet op middelhoog vuur. Maak een mengsel van de bloem en twee eetlepels water en dik hiermee je gerecht in, zodat de saus een licht gebonden structuur krijgt. Besprenkel met het limoensap.
De traag gegaarde kip met spekjes en champignons is lekker met aardappelkroketjes, of gebakken aardappels. Wil je het een beetje exclusiever? Maak er dan deze soesjes van aardappel en pastinaak bij.
Tafel lekker !!