Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Varkens rib roast, stoer vlees op tafel

Een varkens rib roast is eigenlijk een aantal (rib)karbonaatjes aan één stuk. Lekker stoer op de barbecue. Natuurlijk snijd je deze aan tafel aan.

0 10.033

Varkens rib roast, stoer vlees op tafel – Varkens rib roast, stoer vlees op tafelMooie plakken vlees, geschikt voor één persoon, komen regelmatig voorbij in de keuken. Gaan we buiten kokkerellen dan liggen er steeds vaker grotere stukken vlees op de barbecue. Hele repen spareribs, lamsbout of een complete rib roast liggen te geuren en te garen tot we de salade bijna op hebben en dan eindelijk aan het vlees mogen beginnen. Waarom doen we dat met die grotere stukken vlees vaak alleen maar buiten, hebben we die oven voor niets of alleen maar om een cake of koekjes te bakken? Natuurlijk is die rooksmaak geweldig, maar met een mooie marinade kan je ook een heerlijke varkens rib roast uit de oven toveren. En je hoeft echt niet meteen een volledig rib in je oven te leggen, tel per persoon één rib (bot) en je hebt een stoer stuk vlees dat je natuurlijk ook aan tafel aansnijdt.

Varkens Rib Roast

Een rib roast is eigenlijk een aantal (rib)karbonaatjes aan één stuk. Raar eigenlijk dat we wel regelmatig een karbonaatje eten, maar de rib roast een stuk onbekender is. Natuurlijk is een karbonaatje zo klaar en moet je voor een rib roast even wat tijd uitrekken. Maar niets lekkerder dan in het weekend ‘s morgens je vlees in de marinade zetten, laat in de middag het vlees in de oven te schuiven, je krantje nog even te lezen, op je gemakje de groente klaar te maken of dat babbeltje maken met vrienden, die op bezoek zijn en relaxed aan tafel schuiven als je vlees goed is. Ik zeg: doen! Haal je vlees minimaal een half uur voordat je het in de oven doet uit de koelkast, maar laat het in de marinade. Gebruik een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat je vlees aan de binnenkant gaar is, zeker met grotere stukken vlees is dit erg handig en je haalt er één voor een paar euro bij de slager of een huishoudwinkel.

Marinade

Varkens rib roast, stoer vlees op tafelIk heb gekozen voor een marinade met een aantal kruiden die in de tuin staan, aangevuld met specerijen en de hoeveelheden zijn gebaseerd op een rib roast voor 4 personen. Heb je een grotere of kleinere rib roast, speel met de hoeveelheden zolang je er maar voor zorgt dat het vlees goed bedekt is en de marinade overal in het vlees kan intrekken. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van Piment d’Espelette, een poeder gemaakt van een heerlijk pepertje, maar helaas moeilijk verkrijgbaar. Je kan het vinden op internet of in speciaalzaken. Als alternatief kan je een fijngesneden verse Spaanse rode peper gebruiken. Heb je liever de marinade minder pittig, dan laat je de peper gewoon weg. Hoe maak je de varkens rib roast en de marinade?

Varkens rib roast

 • Een varkens rib roast (aantal ribben is aantal personen)
 • 3 takken rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngesneden
 • 3 takken salie, alleen de blaadjes, fijngesneden
 • klein bosje platte peterselie, fijngesneden
 • 1 el venkelzaad
 • 1 tl cayennepeper
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl gemalen espelette peper, optie, alternatief fijngesneden rode peper zonder zaadlijsten
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 flinke el dijon mosterd
 • rasp van 1 citroen
 • olijfolie
 • peper en zout, minimaal

Meng alle droge ingrediënten in een grote schaal door elkaar, voeg dan de mosterd en een flinke scheut olijfolie toe. Het moet een dikke pap worden. Doe het vlees in de schaal en smeer het vlees goed met de marinade in. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast. Haal je vlees een half uur voordat het in de oven gaat, uit de koelkast. Verwarm je oven voor op 180 graden. Plaats de rib roast in een braadslee en plaats de braadslee ongeveer 60 tot 80 minuten in de oven. Bij een kerntemperatuur tussen de 55-58 graden is de rib roast klaar. Laat de roast nog een paar minuten onder aluminiumfolie rusten voordat je hem aansnijdt.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer