Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vlechtbrood met gedroogd fruit; voor wat gezelligheid op tafel

Een lekker zoet brood, gevuld met gedroogde vruchten en noten. Het brood is gevormd in een vlecht omdat een vlechtbrood echt veel gezelliger staat op tafel. Dit vlechtbrood met gedroogd fruit is een feest op iedere ontbijt-, lunch- of brunchtafel.

0 952

Vlechtbrood met gedroogd fruit; voor wat gezelligheid op tafel – Dat ik regelmatig mijn fruit haal bij de groenteman is al lang geen verrassing meer, de groenteman is bij uitstek degene die mij en mijn gezin voorziet van onze dagelijkse dosis vitamine. Maar deze keer verliet ik de winkel wel met fruit maar dan net anders dan dat ik gewend ben.

Gedroogde vruchten

Sinds kort heeft mijn groenteman namelijk een grote variatie aan gedroogde vruchten in zijn assortiment opgenomen en ik heb me laten verleiden een bakje met gemengd, gedroogd fruit mee te nemen om eens te proberen.

Er zitten verschillende soorten fruit in, ananas, mango, papaya maar ook aardbei en kiwi. Het fruit dat ik meenam bleek bij thuiskomst gesuikerd fruit, dus zo uit het vuistje eten gaat hem voor mij niet worden maar het bakje heb ik inmiddels toch in mijn bezit dus dan maar iets anders lekkers er mee maken.

Ik heb nog een recept van een zoet brood met vruchten dat ik al een tijdje wilde maken. Als ik de hoeveelheid suiker uit het recept verminder dan zijn deze vruchten daar helemaal geschikt voor en omdat ik het echt veel gezelliger vind staan op de ontbijttafel, maak ik er een vlechtbrood van.


Gedroogd fruitVlechtbrood met gedroogd fruit

Voor 2 broden

 • 600 gram tarwebloem
 • 50 gram suiker
 • 100 ml melk
 • 14 gram droge gist of 42 gram verse gist
 • 175 gram roomboter
 • 3 eieren
 • 1 tl zout
 • rasp van 1 limoen
 • 100 gram gedroogde cranberries
 • 100 gram gedroogd fruit naar keuze
 • 50 gram amandelen
 • 50 gram macadamianoten
 • 15 ml (koffie)melk

Doe de bloem en de suiker in een kom en meng met elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Verwarm de melk en vermeng 2 eetlepels warme melk met de gist en laat de gist helemaal oplossen. Schenk de gistmelk nu in het kuiltje in de bloem. Bedek de melk met wat bloem en laat 10 minuten rusten.

Laat de boter ondertussen smelten in de overige warme melk. Roer de eieren, het zout en de limoenrasp, zodra de boter helemaal gesmolten is, er doorheen.
Kneed met de deeghaken van de mixer het geheel in ongeveer 7 minuten tot een glad deeg. Laat op een warme plek nu 30 minuten rijzen.

Rooster de noten even kort in een koekenpan en hak ze vervolgens fijn. Snijd ook het fruit in kleine stukjes.
Kneed de noten en het fruit, na de 30 minuten rijs, door het deeg en laat het wederom een half uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bedenk een bakplaat met een stukje bakpapier.

Onderstaand laat ik je zien hoe je dit vlechtbrood in elkaar draait.

Verdeel het deeg vervolgens in twee gelijke delen. Verdeel ieder deel weer in drie gelijke delen. Rol van ieder deel een streng van ongeveer 50 cm lang. Knijp de bovenkanten goed tegen elkaar en vlecht de 3 strengen tot een vlecht.
Leg de beide vlechten op de bakplaat en bestrijk ze met wat (koffie)melk. Bak het vlechtbrood met gedroogd fruit in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten mooi bruin en gaar.

Dit vlechtbrood met gedroogd fruit is een feest op iedere ontbijt-, lunch- of brunchtafel.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer