Appel kruimel cake – De bekende appeltaart is een echte publiekslieveling. Een heerlijke variant daarop is deze appel kruimel cake. Je kunt die zowel warm als koud serveren. In dit recept gebruiken we appels, maar je kunt voor de plaatcake bijna alle soorten fruit gebruiken. Gebruik in de zomer eens aardbeien of kersen en in de winter cranberry’s. De basis bestaat uit de bodem en het cakebeslag. De vulling kun je aanpassen naar eigen smaak. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze heerlijke bosvruchten roomkaas plaatcake.
Ook verrassend lekker als dessert
Het eerste waar je misschien aan denkt bij deze appel kruimel cake is het koffie- of theemomentje. Een toefje slagroom ernaast en niets meer aan doen. Maar er kan meer. Want de appel kruimel cake kun je ook heel goed als dessert serveren met een bolletje (kaneel)ijs. Ook daar mag best dat toefje slagroom bij.
10 keer de allerlekkerste toetjes met appel
Ontdek de meest verrassende toetjes met appel in de hoofdrol. Van super simpel tot echte klassiekers en frisse combinaties.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Appel kruimel cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram suiker ( bodem )
- 150 gram boter ( bodem )
- 225 gram bloem ( bodem )
- 5 gram bakpoeder ( bodem )
- 1 theelepel citroenrasp ( bodem )
- een snufje zout ( bodem )
- ½ ei ( bodem )
- 110 gram boter ( cakebeslag )
- 110 gram suiker ( cakebeslag )
- 1 ei ( cakebeslag )
- 185 gram bloem ( cakebeslag )
- 1 ½ theelepel bakpoeder ( cakebeslag )
- ¼ theelepel baksoda ( cakebeslag )
- ¼ theelepel zout ( cakebeslag )
- ½ eetlepel citroenrasp ( cakebeslag )
- 185 gram karnemelk ( cakebeslag )
- 100 gram boter ( kruimellaag )
- 100 gram suiker ( kruimellaag )
- 150 gram bloem ( kruimellaag )
- ½ eetlepel vanillesuiker ( kruimellaag )
- 3-4 appels, bijvoorbeeld jonagold ( vulling )
- kaneel ( vulling )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de appel kruimel cake:
De bodem:
Meng de boter met de suiker, citroenrasp en zout. Meng het ei er doorheen en zeef de bloem met de bakpoeder erboven. Kneed nu de bloem erdoor tot een stevige bal ontstaat. Maak hiervan een bal, sla deze plat en verpak dit in huishoudfolie, leg dit in de koelkast om op te stijven.
Het cakebeslag:
Klop de boter met de suiker en citroenrasp luchtig, klop het ei erdoor. Zeef de bloem met bakpoeder, baksoda en zout en klop dit door het suikermengsel. Klop nu kort de karnemelk erdoorheen.
De kruimellaag:
Meng de boter met de suiker en de vanillesuiker, meng er de bloem doorheen zolang tot dat er kruimels ontstaan.
Samenstellen:
Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet van een bakvorm of bakplaat van 25 × 25 cm de randen in met boter. Knip een stuk bakpapier zo groot dat de bodem royaal bedekt is met bakpapier.
Kneed het deeg voor de bodem kort door en rol het op een met bloem bestoven aanrechtblad uit. Bekleed de bodem met het deeg. Het is niet erg als je een beetje moet plakken, je merkt er straks niets van. Gewoon goed verdelen en aandrukken.
Verdeel het cakebeslag over de bodem. Schil de appels, snijd ze in parten en de parten weer in 3-4 kleinere partjes. Steek de partjes appel met de brede kant naar boven in de cake, dit kan vrij dicht tegen elkaar aan. Strooi wat kaneel naar smaak over de appels en verdeel de kruimels erover.
Bak ongeveer een uur totdat de appel kruimel cake gaar is. Laat enigszins afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi met poedersuiker en snijdt in stukken naar wens.
Tafel lekker !!
Dank voor het recept! Ik heb hem vanmorgen gebakken en meegenomen naar mijn werk in de ouderenzorg. Zowel de bewoners, de collega’s als ik zelf, hebben genoten van dit lekkers.
Boven het recept staat dat het voor 6 tot 8 personen is, dat klopt gelukkig niet. Zelf haalde ik er 18 zeer behoorlijke blokken uit.
Fijn dat het zo lekker was. Het zijn inderdaad grote porties ja.