Appel frangipane plaattaart – Het is feest als de Hollandse appels er weer zijn. Na het zomerfruit zijn ze een welkome opvolger voor de herfst en de winter. Traditioneel wordt het appelseizoen gebruikt om heerlijke appeltaarten te bakken. Maar heb je ook al eens gedacht aan een appel plaattaart? Deze plaattaart wordt extra speciaal door het gebruik van frangipane. Frangipane is een amandelcrème gemaakt van (zoals de naam al doet vermoeden) amandelen. Frangipane wordt veel gebruikt als vulling voor koeken en taarten. Gebruik frangipane het liefste samen met wat zuurdere fruitsoorten, zoals rabarber, pruimen of zoals in dit recept met goudrenetten. De combinatie van de zoete frangipane met het zure fruit is echt heerlijk!
Ontdek ook de appeltaart met frangipane of één van de andere heerlijke appeltaarten.
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appel frangipane plaattaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg goudrenetten
- 200 gram bloem
- 180 gram suiker
- 270 gram roomboter
- 110 gram amandelen
- 1 ei
- sap van een halve citroen
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- snuf zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel frangipane plaattaart:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak met 190 gram bloem, 80 gram suiker, 170 gram boter en een snuf zout het deeg. Kneed het tot je een zachte egale deegbal hebt. Kan ook in de keukenmachine. Leg de deegbal afgedekt voor 30 minuten in de koelkast.
Schil ondertussen alle appels. Verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne halve maantjes. Besprenkel met het citroensap en zet tot gebruik apart.
Bekleed je bakblik (de grootste die je hebt) met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het met de deegroller, op een met bloem bestoven werkbank, uit. Groot genoeg dat het op je bakblik past.
Leg de lap deeg voorzichtig op je bakblik en bak 15 minuten in de oven voor.
Maak ondertussen de frangipane door de overgebleven 10 gram bloem samen met de amandelen en de overgebleven 100 gram suiker en een snufje zout fijn te malen in de keukenmachine tot poeder.
Voeg het ei en de overgebleven 100 gram boter toe en meng alles goed door elkaar tot je geen klontjes meer hebt. Dit is de frangipane.
Haal de voorgebakken taartbodem uit de oven en laat even 10 minuten afkoelen. Smeer daarna de frangipane uit over de taartbodem zodat het goed verdeeld is.
Verdeel de appel partjes mooi over de hele taart heen.
Strooi als laatste het amandelschaafsel over de taart en bak de appel frangipane plaattaart af in 45 minuten.
Laat de taart bijna helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Tafel lekker !!