Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept – Vroeger had je moeder ze misschien in de moestuin, van die heerlijke gele boontjes. Boterboontjes heten ze. Zouden ze de naam nu te danken hebben aan hun botergele kleur of aan de boterzachte smaak? We weten het niet, maar wat we wel weten is dat deze gele boterboontjes superlekker zijn. Botermals, ja dat zal het zijn want ze zijn zachter van smaak dan hun groene broertjes.
Boterboontjes zijn verkrijgbaar in juli en augustus net als de Nederlandse sperzieboontjes. De boontjes worden pas geel als ze echt rijp zijn en bevatten daardoor vaak iets grotere zaden/boontjes, wat weer een extra smaakbeleving geeft. Deze boontjes zijn erg lekker in een salade, maar ook op de ouderwetse manier als bijgerecht bij aardappelen en een stukje vlees of vis.
Kort koken, een uitje fruiten in wat boter en daar de boontjes even in mee smoren, peper, zout en een beetje nootmuskaat erover, meer hebben ze niet nodig. Hoe simpel en lekker kan groente zijn.
Boterboontjes volgens oma's recept
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram boterboontjes
- 1 ui
- 25 gram boter
- peper, zout, nootmuskaat
Bereidingswijze van dit recept
Boterboontjes als bijgerecht maak je zo:
Maak de boontjes schoon, let hierbij op de eventuele draadjes. Omdat de boontjes wat rijper zijn hebben ze hier soms iets meer last van. Je merkt het snel genoeg met schoonmaken. Ik had boontjes die helemaal geen draadjes hadden. De boontjes wassen en 5-10 minuutjes koken. Afschudden en met de deksel er van af laten staan. Neem een koekenpan of hapjespan en smelt de boter en smoor op een zacht vuurtje de uitjes gaar. Verwarm de boterboontjes op het laatst even mee en strooi er peper zout en het liefst nootmuskaat van de rasp overheen.
Serveer de boterboontjes met een gekookt aardappeltje met jus, en een filetlapje.
Tafel lekker !!
Bij het bakken v d uitjes heb ik wat spekjes meegebakken. Dan de bonen even smoren je hebt nu geen zout nodig, wel peper en nootmuskaat
Heerlijk Willemien bedankt voor de tip.
zal het zeker proberen ..merciekes !
Leuk Lili we zijn benieuwd naar het resultaat.
Van deze boterboontjes maak je ook heel lekkere salade.
Kook de boontjes beetgaar, afgieten en laat afkoelen. Doe de boontjes in een kom samen met een vinaigrette of gewoon slasaus met een sjalotje en laat dat een tijdje intrekken. Afmaken met kruiden: bonenkruid of kervel of peterselie. Zo maakte mijn moeder ze altijd. Heerlijk!
Lieve groet Cecile
Klinkt goed Cecile, je hebt niet veel nodig om iets lekkers op tafel te zetten dat wisten onze moeders al.
Idd meer moet dat niet zijn, njam njam, lekker.