• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Sperziebonen

Iets minder 'gewoon' dan je misschien denkt!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Sperziebonen

Sperziebonen – Bijna iedereen houdt wel van de heerlijke, groene sperzieboontjes, die ook wel prinsessenboon, slaboon, herenbonen of breekboon wordt genoemd. De sperzieboon behoort plantkundig gezien tot de peulvruchten. Maar dit is dan wel een van de peulvruchten die niet gedroogd wordt. De lekkerste sperziebonen zijn dan ook verse sperziebonen. Natuurlijk kun je ze ook in een potje of een blik kopen, of uit de vriezer, maar de verse bonen winnen het op alle fronten. Je moet ze even ‘afhalen’, maar dat is eigenlijk maar een klusje van niks, en ook zeker de tijd die je er in steekt waard. De beloning vind je later op je bord, in de vorm van heerlijke, verse, knapperige sperziebonen. Dus loop je op de markt en zie je een flinke berg mooie, lichtgroene sperziebonen liggen? Aarzel niet en neem een kilootje mee, ze garanderen je een heerlijke, verse en gezonde maaltijd!

Een veelzijdige groente

Sperziebonen zijn een veelzijdige groente, die je op veel verschillende manieren kunt bereiden. Koken, roerbakken, smoren, stomen, stoven, alles is mogelijk en het is allemaal lekker. Voor een heerlijke Hollandse maaltijd combineer je ze met aardappelen en een gehaktbal tot een onvervalst AGV’tje, maar ook in de Aziatische keuken komt de sperzieboon goed tot zijn recht. Denk maar aan de Indonesische sambalboontjes, of boontjes als onderdeel van een curry. En heb je al eens sperziebonen in een salade verwerkt? Zo niet, dan is het een aanrader om dat eens te proberen.

De boterboon en de haricot verts

Wist je dat er ook een gele variant van onze vertrouwde groene sperzieboon bestaat? Deze heten dan boterbonen. Het verschil is dat de gele wat romiger en zachter van smaak zijn dan de groene. Helaas zijn ze in Nederland moeilijk te vinden. Je zult naar een zeer goed gesorteerde groenteboer moeten, en dan moet je ook nog geluk hebben dat die ze ook heeft. Heb je een moestuin? Plant er dan eens wat aan, dat is zeker de moeite waard, want ze zijn erg lekker. Haricot verts en sperziebonen, die lijken wel heel erg op elkaar. Toch is het Franse zusje van de sperzieboon niet helemaal hetzelfde. Ze zijn wat langer, wat dunner en wat zachter van structuur dan de gewone sperziebonen. Ook zijn ze wat zachter en zoeter van smaak. Je kunt ze gebruiken op dezelfde manier als sperziebonen.

Wat je moet weten over sperziebonen

  • ‘Honger maakt rauwe bonen zoet’, luidt het spreekwoord. Maar in tegenstelling tot veel andere groenten kun je sperziebonen niet rauw eten. Die mooie lichtgroene boontjes zien er heerlijk uit, en het is verleidelijk om je tanden er in te zetten voor ze gekookt zijn. Toch kun je dat beter niet doen. Rauwe bonen bevatten de stof lectine. Dit is een giftig, plantaardig eiwit. Door het eten van rauwe bonen krijg je teveel van die stof binnen, met als gevolg dat je behoorlijk misselijk kunt worden en gaat overgeven. Na het bereiden is het gif gereduceerd en kun je veilig bonen eten.
  • Als je sperziebonen te lang kookt worden ze heel donkergroen en zien ze er niet echt aantrekkelijk meer uit. Als je eerst het water aan de kook brengt, dan de bonen met wat zout en eventueel een mespuntje backingsoda toevoegt en ze, zonder deksel, niet te lang kookt, blijven ze frisgroen. Zijn ze bedoeld voor een salade, spoel ze dan na het koken onder de kraan koud.
  • Ga je sperziebonen kopen? Let er dan op dat ze vers zijn. Dat betekent dat ze lichtgroen van kleur moeten zijn, zonder bruine plekjes en dat ze stevig moeten aanvoelen. Let er ook op dat er geen bonen met rotte plekjes tussen zitten. Die zullen de andere bonen snel aansteken. Bewaar de bonen in een open plastic zak in de koelkast, eventueel op een koele plaats. Zijn de sperziebonen in de aanbieding, of heb je een moestuin en een grote oogst? Leg eens een wintervoorraadje aan. Sperziebonen laten zich ook heel goed invriezen. Haal de bonen af, halveer ze en blancheer ze een minuut of 4. Spoel ze koud onder de kraan en verpak ze in een diepvriesdoosje of een diepvrieszak en vries ze in. Op die manier kun je de bonen 6 maanden bewaren, bij -18 graden.

Recepten met sperziebonen

Sperziebonen in een salade, dat is een andere manier van sperziebonen eten. De knapperige, beetgaar gekookte boontjes zijn een lekker en voedzaam onderdeel voor een maaltijdsalade. Door hun zachte smaak kun je ze met vrijwel alles combineren, en zo maak je er prachtige, kleurrijke salades mee. Inspiratie nodig? Lees dan onze special over bonensalades. We hebben de leukste en kleurrijkste recepten voor je. Een lekkere Hollandse salade, met graskaas, en een Belgische met haring, bijvoorbeeld. Maar ook de nodige salades met een internationaal tintje, denk aan Tex-Mex, Japans en Spaans.

Bonensalade
Specials

Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten

Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!

Uiteraard hebben we naast de salades heel veel andere gerechten met sperziebonen voor je. Oosterse gerechten als de Indonesische sambalboontjes, curry’s en zoet-zuur varkensvlees. Maar er zijn ook heerlijk gevulde taco’s en wraps. En niet te vergeten onze Zweedse balletjes met sperziebonen, die zijn zo lekker dat Ikea er jaloers op zou worden! Neem maar eens een kijkje tussen de recepten, ook voor jou zit er een nieuwe favoriet bij.

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen, een AGV-tje op zijn Oosters. Na een paar uur stoven heb je een pan vol pittig comfortfood!

Sperzieboontjes met tomaat en ui
Bijgerecht

Sperzieboontjes met tomaat en ui

Geen gekookte boontjes met een snuf nootmuskaat. Nee, doe het eens op z'n Grieks. Sperzieboontjes met tomaat en ui is simpel maar echt lekker.

Sperziebonen en gehakt in een taco
Hoofdgerecht

Sperziebonen en gehakt in een taco; met een verse salsa

Sperziebonen en gehakt in een taco, dat is een heerlijk fusiongerecht. Kruidig, veel verse ingrediënten, kortom, erg lekker!

Eenvoudige kip curry met sperziebonen
Curry

Eenvoudige kip curry met sperziebonen

De eenvoudige kip curry met sperziebonen is een vereenvoudigde versie van de oorspronkelijke curry. Probeer het eens uit!

Wraps met sperziebonen en kip
Hoofdgerecht

Wraps met sperziebonen en kip

Gezond, maar vooral erg lekker! Wraps met sperziebonen en kip, en ook nog tomaatjes en avocado. Boordevol verse groenten dus.

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Serveer je sperziebonen als bijgerecht? Maak het net even spannender en de bordjes gaan sneller leeg. Of noem ze gewoon groene patatjes.

Sambalboontjes
Bijgerecht

Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!

Maak zelf van sperziebonen de lekkerste sambalboontjes. Serveer ze bij rendang of babi ketjap. Wat witte rijst erbij en niets meer aan doen.

Sperziebonen salade
Salade

Sperziebonen salade met hazelnoot en mustardcress

Een volledig homemade sperziebonen salade is helemaal niet ingewikkeld. Je moet gewoon de juiste smaken combineren.

Vorige Volgende

De conclusie is dat sperziebonen een waardevolle, lekkere toevoeging kunnen zijn aan je maaltijden, zonder ze steeds op dezelfde manier te eten. Natuurlijk is een bord boontjes, aardappels en een gehaktbal of een sudderlapje heerlijk op zijn tijd, maar een beetje variatie maakt het allemaal net wat leuker en lekkerder!

DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen