Sperziebonen – Bijna iedereen houdt wel van de heerlijke, groene sperzieboontjes, die ook wel prinsessenboon, slaboon, herenbonen of breekboon wordt genoemd. De sperzieboon behoort plantkundig gezien tot de peulvruchten. Maar dit is dan wel een van de peulvruchten die niet gedroogd wordt. De lekkerste sperziebonen zijn dan ook verse sperziebonen. Natuurlijk kun je ze ook in een potje of een blik kopen, of uit de vriezer, maar de verse bonen winnen het op alle fronten. Je moet ze even ‘afhalen’, maar dat is eigenlijk maar een klusje van niets, en ook zeker de tijd die je er in steekt waard. De beloning vind je later op je bord, in de vorm van heerlijke, verse, knapperige sperziebonen. Dus loop je op de markt en zie je een flinke berg mooie, lichtgroene sperziebonen liggen? Aarzel niet en neem een kilootje mee, ze garanderen je een heerlijke, verse en gezonde maaltijd!
Een veelzijdige groente
Sperziebonen zijn een veelzijdige groente, die je op veel verschillende manieren kunt maken. Koken, roerbakken, smoren, stomen, stoven, alles is mogelijk en het is allemaal lekker. Voor een heerlijke Hollandse maaltijd combineer je ze met aardappelen en een gehaktbal tot een onvervalst AGV’tje, maar ook in de Aziatische keuken komt de sperzieboon goed tot zijn recht. Denk maar aan de Indonesische sambalboontjes, of boontjes als onderdeel van een curry. En heb je al eens sperziebonen in een salade verwerkt? Zo niet, dan is het een aanrader om dat eens te proberen.
De boterboon en de haricots verts
Wist je dat er ook een gele variant van onze vertrouwde groene sperzieboon bestaat? Ze heten dan boterbonen. Het verschil is dat de gele wat romiger en zachter van smaak zijn dan de groene. Helaas zijn ze in Nederland moeilijk te vinden. Je zult naar een goed gesorteerde groenteboer moeten, en dan moet je ook nog geluk hebben dat die ze ook heeft. Heb je een moestuin? Plant er dan eens wat aan, dat is zeker de moeite waard, want ze zijn erg lekker. Haricots verts en sperziebonen, die lijken wel heel erg op elkaar. Toch is het Franse zusje van de sperzieboon niet helemaal hetzelfde. Ze zijn wat langer, wat dunner en wat zachter van structuur dan de gewone sperziebonen. Ook zijn ze wat zachter en zoeter van smaak. Je kunt ze gebruiken op dezelfde manier als sperziebonen.
Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept
Boterboontjes zijn heerlijke gele boontjes. Zoals hun naam doet vermoeden zijn ze botermals, want ze zijn zachter van smaak dan sperziebonen.
Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde
Deze boterboontjes in 'zoete melksaus' zijn pure nostalgie. Bij mijn weten, mijn moeder en mijn grootmoeder, maakten het al.
Wat je moet weten over sperziebonen
- ‘Honger maakt rauwe bonen zoet’, luidt het spreekwoord. Maar in tegenstelling tot veel andere groenten kun je sperziebonen niet rauw eten. Die mooie lichtgroene boontjes zien er heerlijk uit, en het is verleidelijk om je tanden er in te zetten voor ze gekookt zijn. Toch kun je dat beter niet doen. Rauwe bonen bevatten de stof lectine. Dit is een giftig, plantaardig eiwit. Door het eten van rauwe bonen krijg je teveel van die stof binnen, met als gevolg dat je behoorlijk misselijk kunt worden en gaat overgeven. Na het bereiden is het gif gereduceerd en kun je veilig bonen eten.
- Als je sperziebonen te lang kookt worden ze heel donkergroen en zien ze er niet echt aantrekkelijk meer uit. Als je eerst het water aan de kook brengt, dan de bonen met wat zout en eventueel een mespuntje backingsoda toevoegt en ze, zonder deksel, niet te lang kookt, blijven ze frisgroen. Zijn ze bedoeld voor een salade, spoel ze dan na het koken onder de kraan koud.
- Ga je sperziebonen kopen? Let er dan op dat ze vers zijn. Dat betekent dat ze lichtgroen van kleur moeten zijn, zonder bruine plekjes en dat ze stevig moeten aanvoelen. Let er ook op dat er geen bonen met rotte plekjes tussen zitten. Die zullen de andere bonen snel aansteken. Bewaar de bonen in een open plastic zak in de koelkast, eventueel op een koele plaats. Zijn de sperziebonen in de aanbieding, of heb je een moestuin en een grote oogst? Leg eens een wintervoorraadje aan. Sperziebonen laten zich ook heel goed invriezen. Haal de bonen af, halveer ze en blancheer ze een minuut of 4. Spoel ze koud onder de kraan en verpak ze in een diepvriesdoosje of een diepvrieszak en vries ze in. Op die manier kun je de bonen 6 maanden bewaren, bij -18 graden.
Recepten met sperziebonen
Sperziebonen in een salade, dat is een andere manier van sperziebonen eten. De knapperige, beetgaar gekookte boontjes zijn een lekker en voedzaam onderdeel voor een maaltijdsalade. Door hun zachte smaak kun je ze met vrijwel alles combineren, en zo maak je er prachtige, kleurrijke salades mee. Inspiratie nodig? Lees dan onze special over bonensalades. Hier vind je de leukste en kleurrijkste recepten. Een lekkere Hollandse salade, met graskaas, en een Belgische met haring, bijvoorbeeld. Maar ook de nodige salades met een internationaal tintje, denk aan Tex-Mex, Japans en Spaans.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Uiteraard zijn er naast de salades heel veel andere gerechten met sperziebonen. Oosterse gerechten als de Indonesische sambalboontjes, curry’s en zoetzuur varkensvlees. Maar er zijn ook heerlijk gevulde taco’s en wraps. En niet te vergeten de Zweedse balletjes met sperziebonen, die zijn zo lekker dat Ikea er jaloers op zou worden! Neem maar eens een kijkje tussen de recepten, ook voor jou zit er een nieuwe favoriet bij.
Rijstsalade met sperziebonen
Rijstsalade met sperziebonen, en nog veel meer verse ingrediënten. Deze maaltijdsalade is klein beetje geïnspireerd op de Salade Niçoise.
Sperzieboontjes met tomaat en ui
Geen gekookte boontjes met een snuf nootmuskaat. Nee, doe het eens op z'n Grieks. Sperzieboontjes met tomaat en ui is simpel maar echt lekker.
Sperziebonen en gehakt in een taco; met een verse salsa
Sperziebonen en gehakt in een taco, dat is een heerlijk fusiongerecht. Kruidig, veel verse ingrediënten, kortom, erg lekker!
Wraps met sperziebonen en kip
Gezond, maar vooral erg lekker! Wraps met sperziebonen en kip, en ook nog tomaatjes en avocado. Boordevol verse groenten dus.
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen, een AGV-tje op zijn Oosters. Na een paar uur stoven heb je een pan vol pittig comfortfood!
Eenvoudige kip curry met sperziebonen
De eenvoudige kip curry met sperziebonen is een vereenvoudigde versie van de oorspronkelijke curry. Probeer het eens uit!
Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
Serveer je sperziebonen als bijgerecht? Maak het net even spannender en de bordjes gaan sneller leeg. Of noem ze gewoon groene patatjes.
Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
Maak zelf van sperziebonen de lekkerste sambalboontjes. Serveer ze bij rendang of babi ketjap. Wat witte rijst erbij en niets meer aan doen.
De conclusie is dat sperziebonen een waardevolle, lekkere toevoeging kunnen zijn aan je maaltijden, zonder ze steeds op dezelfde manier te eten. Natuurlijk is een bord boontjes, aardappels en een gehaktbal of een sudderlapje heerlijk op zijn tijd, maar een beetje variatie maakt het allemaal net wat leuker en lekkerder!