Spruitjes met honing en mosterd – Spruitjes zijn een van de minst populaire groenten in Nederland. Vooral kinderen zijn er niet gek op. Eigenlijk is dat heel jammer, want spruitjes kunnen, als je ze goed bereidt, erg lekker zijn. Het recept dat wij hieronder delen bevestigt dat zeker. Het honingmosterdsausje geeft de spruitjes een wat zoetige smaak, waardoor wat bittere smaak die spruitjes kunnen hebben wat naar de achtergrond verdwijnt. Hield jij als kind niet van spruitjes en eet je ze daardoor nu ook niet? Doe ons dan een plezier, en probeer het nog één keer met het recept van onze spruitjes met honing en mosterd, en een paar tips die we je geven. Het kan maar zo gebeuren dat je toch van dit bijgerecht met spruitjes gaat houden!
Spruitjes die wel lekker zijn
Ben jij iemand met zo’n spruitjestrauma? Daar gaan wij je van af helpen! Om te beginnen hebben we nieuws voor je; de ‘moderne’ spruitjes zijn lang niet zo bitter als ze vroeger waren. Dat heeft te maken met wat stofjes die de bittere smaak veroorzaakten, er door het veredelen van het spruitjeszaad zijn uitgehaald. Hier werden de spruitjes een stuk milder van smaak. Dan is er nog het verschil in formaat dat ook meespeelt in hoe bitter spruitjes zijn. Kleine spruitjes zijn minder bitter dan grotere. Kies dus voor kleine spruitjes. Je bent wat langer bezig om ze schoon te maken, maar dat is beslist de moeite waard. Verder is het belangrijk dat je spruitjes niet te lang kookt. Ook door te lang koken worden ze bitter. Een exacte kooktijd is lastig aan te geven, dat hangt af van het formaat. Maar als je uitgaat van beetgaar zit je goed. De spruitjes blijven dan ook frisser van kleur. Durf jij onze spruitjes met mosterd en honing aan?
Welke mosterd kies je?
Voor deze spruitjes met mosterd en honing zijn twee verschillende soorten mosterd gebruikt. Fijne, wat scherpere mosterd voor een beetje pit, en een wat grovere, milde Zaanse mosterd. Je kunt de keuze van de mosterd die je gebruikt uiteraard ook aanpassen aan je eigen smaak, of de verhoudingen aanpassen.
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Spruitjes met honing en mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kleine spruitjes
- 40 gram roomboter
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels Zaanse mosterd
- 1 theelepel fijne Dijonmosterd
- 2 theelepels verse tijmblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spruitjes met honing en mosterd:
Snijd het kontje van de spruitjes en haal eventueel de buitenste blaadjes eraf als die lelijk zijn. Kook de spruitjes beetgaar in water met wat zout. Dit duurt 6 tot 10 minuten, afhankelijk van het formaat van de spruitjes. Je kunt even proeven om te controleren. Giet de spruiten af in een vergiet en spoel ze even af met koud water. Hierdoor blijft de groene kleur van de spruitjes frisser.
Smelt in een pan de boter, maar laat die niet bruin worden. Voeg de honing, de mosterd en de tijm toe en roer tot een glad mengsel.
Doe de spruitjes bij het honing en mosterd mengsel in de pan en warm ze goed op.
Serveer de spruitjes met honing en mosterd direct. Lekker met gekookte aardappels en een stukje vlees.
Tafel lekker !!