Spruitjesrecepten – Spruitjes zijn niet te eten! Het lijkt de gemiddelde opinie, maar gezien de grote hoeveelheid waarin ze aangeboden worden lijkt het best mee te vallen. Mocht je nu helemaal niet dol zijn op spruitjes dan kunnen we je misschien aan wat nieuwe spruitjesrecepten helpen. Ben je wel dol op spruitjes, dan doe je hier misschien een nieuwe ontdekking. Heb je zelf een idee of een bijzonder verhaal hoe jij spruitjes leerde eten? Dan horen we dat graag.
Spruiten zijn bijzonder gezonde minikooltjes. Verkrijgbaar in meerdere maten en vooral de kleintjes (in vaktermen Dirkies genoemd) zijn populair. Natuurlijk heb je meer werk om ze schoon te maken, maar het smaakverschil is echt aanwezig. Er zijn heel veel verschillende rassen. Het gaat hier te ver om alle rassen op te sommen en uit te leggen. Beperk je tot de keuze van grote of kleine spruiten. Tenslotte is het zoeken naar specifieke rassen onbegonnen werk, tenzij je zelf een stukje grond hebt om spruiten te telen. Voor onderstaande spruitjesrecepten kun je gewoon de spruitjes gebruiken die je overal tegenkomt.
Zoet is uit, bitter is hip! Ja echt, bitter is de nieuwe smaak. Spruitjes en witlof zijn dan ook echt weer populair
Spruiten; Tips voor echt lekkere spruiten op je bord
Wat is nu de exacte kooktijd van verse spruiten en wanneer is het spruiten seizoen? Op deze vragen vind je hier het antwoord.
Check het recept of lees de infoVorst maakt ze zoeter
Ondanks dat hedendaagse spruitjesrassen al veel zoeter van zichzelf zijn, blijft het nog steeds een aanrader om spruiten pas te eten nadat de “vorst erover geweest is”. Spruiten kunnen prima tegen winterkou. Als de spruiten bevriezen wordt het zetmeel omgezet in suikers waardoor ze zoeter worden. Zelf kun je er ook iets aan doen. Bekend is om spruitjes in melk te koken, maar ook in bouillon gaat het heel goed. Nog een methode is om spruiten eerst op te zetten, zodra ze koken giet je ze af, en breng je ze in nieuw water opnieuw aan de kook. Hiermee verlies je een beetje zwavel uit de spruiten wat de sterke spruitensmaak verminderd. Anderen waarderen juist die sterke spruitensmaak, dus kies je eigen favoriete methode. Voordat je onderstaande spruitjesrecepten probeert, is het wel aan te raden om eerst te ontdekken hoe jij spruitjes in basis het lekkerst vindt. Proeven dus!
Spruitjesrecepten
Grotere spruiten kun je halveren voor je ze kookt. Kleinere spruiten snijd je aan de onderkant kruislings in. Spruitjes koken doe je door ze gewoon te koken in water. De kooktijd varieert naar gelang de grootte van de spruitjes van 8 tot 12 minuten. Heb je eenmaal de juiste garing gevonden? Dan kunnen de volgende spruitjesrecepten je ongetwijfeld verrassen.
Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert
Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.
Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
Dit bijgerecht is heerlijk bij een stukje vlees of wild. Spruitjes met cranberry's en geitenkaas passen dus prima in een feestdagenmenu!
Salade van rauwe spruitjes
Een salade van rauwe spruitjes, verrassend anders, maar vooral verrassend lekker. Serveer het eens bij wild of een stoofschotel.
Gegratineerde spruitjes
Spruitjes zijn niet favoriet bij iedereen. Misschien dat deze gegratineerde spruitjes in een heerlijke kaassaus dat kunnen veranderen?
Spruitjes met honing en mosterd
Zelfs de grootste spruitjeshater zal toegeven dat deze spruitjes met honing en mosterd wél lekker zijn. Ga jij dit spruitjesrecept proberen?
Stamppot spruitjes met geitenkaas, rozijnen en spek
Deze stamppot spruitjes mag je ook gerust op zondag op tafel zetten voor je vrienden. Dit is luxe en smaak in één gerecht.
Spruitjes met kaas en cashewnoten uit de wok
Spruiten worden vaak te lang gekookt. Deze spruitjes met kaas en cashewnoten bereiden we in de wok. Heerlijke winterkost en uit één pan.
Geroosterde spruitjes met pompoen
Kleur, smaak en heel veel vitamientjes. Geroosterde spruitjes met pompoen is een verrassend bijgerecht voor herfst- en wintermaanden.
Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst
Ik lust geen spruitjes! Dat gaat over als je deze ovenschotel met spruitjes op tafel zet. Verse groenten, met stukjes appel en rookworst.
Spruitjes met appel, spek en mosterd
Wil je de bekende spruitjes met appelmoes eens vervangen? Probeer dan spruitjes met appel eens. Zo serveer je echt een Hollandse- en gezonde maaltijd.
Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Linzen, koolraap, spruitjes. Groenten die niet dagelijks op tafel staan en die je perfect kunt stoven. Probeer deze Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Quiche met spruitjes en paprika
Pure spruitjes worden niet door iedereen gewaardeerd. Probeer dan eens een ander recept zoals deze heerlijk quiche met spruitjes en paprika.
Meer weten over spruitjes:
A’tjes of D’tjes? Wat zijn dat nu weer voor termen. A spruiten zijn veel grover dan D spruiten. Gewoon een kwestie van de maat dus, en jij mag zelf bepalen wat je lekker vindt. Dat is voor iedereen echt anders. Zelf kook ik graag met de D spruitjes, maar het is allemaal wat bewerkelijker met schoonmaken. Zelf kiezen dus!
Dit en meer vind je in onze productspecial.
Als wintergroente worden spruiten veel gegeten bij wild. Kijk hier voor ideeën met wild.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?