• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Charlotte met stoofperen

Een feestelijk nagerecht!

door Elise de Haan
in Nagerecht, Recepten
0
2
Charlotte met stoofperen

Charlotte met stoofperen – Een dessert met een ‘wauwfactor’? Met een Charlotte met stoofperen maak je indruk op je gasten. Het leuke is dat dit nagerecht ook nog eens heel simpel te maken is. En jij kunt dat ook. Zo sluit je een bijzonder etentje, of natuurlijk je kerstdiner, wel heel feestelijk af!

Najaar, dan zijn er weer stoofperen!

De liefhebbers van stoofperen kijken steevast uit naar het najaar, want dan zijn ze er weer. Gestoofde peren zijn heerlijk om zo te eten, door de yoghurt of met wat vanillevla. Maar soms wil je eens een wat meer bijzonder nagerecht serveren, en dan is de Charlotte met stoofperen een geweldig idee. De stoofpeer die we hebben gebruikt in het recept is Gieser Wildeman. Dat is een stoofperenras dat je in vrijwel elke supermarkt, of groentekraam kunt kopen, tenminste in het stoofperenseizoen natuurlijk. Maar je kunt uiteraard ook elk ander stoofperenras gebruiken.

In het recept voor de Charlotte met stoofperen wordt uitgegaan van stoofpeertjes die al gestoofd zijn. Daarvoor hebben we 1250 gram geschilde en in partjes gesneden peren gestoofd in 750 ml wijn, 150 gram suiker, 2 kaneelstokjes, 3 steranijs en 5 kardemompeulen. Stoof tot de peertjes goed gaar zijn en laat ze afkoelen. Dit is een basisrecept. Je kunt ook gewoon je eigen recept voor stoofpeertjes gebruiken.

Een Charlotte met stoofperen kun je makkelijk voorbereiden

Je kunt de vulling voor de Charlotte met stoofperen een dag van tevoren maken. Dan kan hij ten eerste goed koud worden en op de dag dat je het nagerecht serveert heb je meer tijd voor andere dingen. Je kunt de Charlotte vlak dan voor het serveren in elkaar zetten en afwerken.

De bereidingstijd van de Charlotte met stoofperen is exclusief het stoven van de peren.

Je hebt voor het maken van dit nagerecht een staafmixer of een blender nodig. Als je geen hoge, niet te grote vorm hebt, kun je hiervoor een kleine pan gebruiken.

Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Charlotte met stoofperen

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 900 gram gestoofde stoofperen (uitgelekt)
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 250 ml slagroom
  • 8 eetlepels suiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 2 pakken lange vingers
  • lint

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Charlotte met stoofperen:

Week de gelatine in een schaaltje koud water.

Pureer 400 gram stoofperen in een blender of met een staafmixer.

Klop 250 ml van de slagroom met 5 eetlepels suiker stijf. De rest is om de Charlotte met stoofperen te garneren.

Verwarm een paar eetlepels gepureerde stoofpeer en los hier de gelatine in op. Goed roeren!

Spatel de Griekse yoghurt door de slagroom. Voeg vervolgens de stoofperenpuree en de puree met de gelatine toe en spatel ze er voorzichtig doorheen.

Schep alles in een hoge, niet te grote vorm. Gebruik hiervoor eventueel een kleine pan. Bedek het mengsel met in stukjes gebroken lange vingers. Dek af met plastic huishoudfolie en plaats voor minstens 4 uur in de koelkast. Langer mag ook. Dit kan eventueel al een dag voor gebruik.

Houd de vorm heel even (ongeveer 8 seconden) in een pan met heet water. Stort vervolgens op een groot bord of een taartschaal.

Plaats rondom, langs de rand, de lange vingers. De hoeveelheid is afhankelijk van het formaat vorm dat je hebt gebruikt.

Bindt er een mooi lint omheen om alles bij elkaar te houden.

Werk de bovenkant af met de rest van de stoofperen, eventueel kun je ze in stukjes snijden als ze te groot zijn.

Klop de rest van de slagroom met 3 eetlepels suiker stijf. Doe de geslagen room in een spuitzak en garneer de Charlotte zoals jij dat mooi vindt, of geef de slagroom er bij het serveren apart bij.

Serveer de Charlotte met stoofperen direct.

Tafel lekker !!

DeelPin15TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

Zuurkool met salami en paprika
Stamppot

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel
Bijgerecht

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

fondant aardappelen
Bijgerecht

Fondant aardappelen; luxueuze gekookte, gebakken aardappeltjes

Worstenbrood om te delen
Hartig

Worstenbrood om te delen

Romig dessert met peer en mascarpone
Nagerecht

Romig dessert met peer en mascarpone

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

sint whoopie's
Koekjes

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Reacties 2

  1. Bianca says:
    2 weken geleden

    Ziet eruit als een heerlijk recept, helaas staat er alleen niet vermeld hoeveel blaadjes gelatine er gebruikt worden.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 weken geleden

      8 blaadjes gelatine, Bianca. De ingrediëntenlijst is inmiddels aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!

Check het recept of lees de info
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

Recept in de picture

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

De bouillon die je gebruikt voor het pocheren van vis, zeevruchten et cetera heet court-bouillon. En die maak je heel makkelijk, gewoon zelf!

Check het recept of lees de info
Zuurkool met salami en paprika

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen