Gegratineerde ovenschotel met groene kool – Er zijn meerdere redenen om een ovenschotel op tafel te zetten. Dit gerecht is eenvoudig te maken en door het verwarmen in de oven smelten de smaken samen tot een heerlijk gerecht. Het korstje is ook een goede reden om een ovenschotel te maken, dit keer is het een heerlijke laag gegratineerde kaas. De geur alleen al doet je watertanden.
Een gegratineerde ovenschotel met groene kool of savooie kool
Een kool met twee benamingen die helaas erg slecht verkrijgbaar is. En dat is iets wat we niet goed snappen, er is bijna geen supermarkt die de kool verkoopt, zelfs een gesneden of diepvries versie van de groente niet. Voor de groene kool moet je dus echt naar de groenteboer, die heeft hem vaak wel. Het is echt de moeite waard om eens een groene kool te kopen. De smaak en structuur is in vergelijking met andere kolen vrij zacht. Kook de kool zeker voor de gegratineerde ovenschotel met groene kool niet te gaar, want in de oven gaart de kool nog een beetje na.
Groene kool wordt steeds meer een vergeten groente. Zonde!
Laagjes met een missie
De manier van opbouwen van een ovenschotel is vaak met een reden. Bij de gegratineerde ovenschotel met groene kool is de volgorde net iets anders dan gebruikelijk. Het gehaktmengsel komt op de kool waardoor de jus en dus ook de smaak naar beneden zakt tijdens het verwarmen. Je hoeft de groene kool dus alleen maar kort te koken. Het gehakt wordt samen met de ui en de appel flink op smaak gebracht met kerriepoeder en afgemaakt met zure room. Hierdoor krijg je een heerlijk frisse saus die perfect samengaat met de groene kool.
1 kool voor 2 maaltijden
Een kool is vaak voldoende voor twee maaltijden, dus je snijdt de kool doormidden en legt een helft in de koelkast. Vaak wordt die tweede helft vergeten, waardoor hij er niet erg lekker meer uitziet en alsnog op de composthoop belandt. Dit is zonde, we houden niet van voedselverspilling. Daarom de tip: Snijd en kook de kool helemaal, dat is maar een keer werk en afwas en de gekookte kool is een paar dagen in de koelkast houdbaar. De ene helft gebruik je in de gegratineerde ovenschotel en de andere helft gebruik je voor een stamppot of je serveert hem met een sausje bij een balletje met jus en gekookte aardappels.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram groene kool
- 1 kg bloemige aardappels
- 1 flinke ui
- 1 flinke jonagold appel
- 300 gram rundergehakt
- 1 eetlepel kerriepoeder
- zout en peper
- nootmuskaat
- een kopje warme melk
- 25 gram boter
- 200 ml zure room
- 150 gram geraspte jong belegen kaas
- 1 eetlepel paneermeel
- een beetje boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gegratineerde ovenschotel met groene kool:
Snijd de groene kool in fijne reepjes en was de kool grondig. Kook de kool in ongeveer 10 minuten in water met zout beetgaar, giet af en spoel direct koud om doorgaren te voorkomen.
Schil de aardappels en kook ze gaar, maak er samen met de boter en de melk een smeuïge puree van. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Snijd de ui en de appel in blokjes. Verhit een beetje boter in een pan en bak daarin het gehakt rul. Voeg er de ui aan toe, en breng alles royaal op smaak met kerrie, zout en peper. Voeg de appelstukjes toe en bak die kort mee tot ze iets zachter zijn. Voeg de zure room toe en kook alles even kort door. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Neem een ovenschotel en bedek de bodem met 1/3 van de aardappelpuree. Verdeel hierover de groene kool met daarop het gehaktmengsel. Bedek alles met de resterende aardappelpuree en strijk dit mooi glad. Strooi een beetje paneermeel op de ovenschotel en daarover de kaas. Zet de ovenschotel met groene kool 20-30 minuten in een oven van 200 graden tot de kaas mooi goudbruin gegratineerd is.
Tafel lekker !!
Zure room schift inderdaad sneller dan crème fraîche omdat er minder vet in zit. Het risico is vrij klein en niet storend. Wil je liever crème fraîche gebruiken dan mag dat natuurlijk altijd.
Even een vraagje, gaat de zure room niet schiften als die verwarmd wordt?