Gegrilde aubergine met feta – Eet jij die mooie paarse groente wel eens? Nee? Tijd om daar verandering in te brengen, zeker als je ook van feta houdt!
Gegrilde aubergine is heerlijk. Door de groente te grillen in plaats van te bakken of te koken, krijgen ze een heerlijke, rokerige smaak. Je kunt er dan ook van alles mee doen. Verwerk ze in een salade, een pastagerecht, of maak er een heerlijk voorgerechtje of snack van. Gegrilde aubergine met feta is er zo’n voorbeeld van. De rokerige aubergine vul je met een heerlijk romig mengsel met feta dat je op smaak brengt met munt en citroen. De auberginerolletjes zijn een geweldige amuse, of in een iets grotere portie als voorgerecht, als je een Griekse maaltijd serveert. Daar ga je zeker mee scoren!
Gegrilde aubergine met feta – tips
De rolletjes van gegrilde aubergine met feta is een fantastische amuse of voorgerecht. Maar als je echt wilt scoren, maak ze dan eens onderdeel van een Grieks hapjesplateau, oftewel een mezze. Mezze is een gerecht dat wordt samengesteld uit allerlei kleine hapjes, denk aan calamaris, dolma’s, spinazieflapjes, gehaktballetjes et cetera. En natuurlijk mogen de paarse Kalamata olijven ook niet ontbreken. Een lekkere Griekse witte wijn erbij, en je maakt vrienden!
Natuurlijk kun je de aubergine grillen in de grillpan. Dat gaat snel en makkelijk. Je kunt ook in de oven grillen. Maar het lekkerste is natuurlijk om het op de barbecue te doen. Dan krijg je die fantastische, rokerige smaak, die de gegrilde aubergine met feta extra authentiek maakt.
Je kunt de gegrilde aubergine met feta heel goed van tevoren klaarmaken. Afgedekt met aluminiumfolie kun je ze bij kamertemperatuur ongeveer 2 uur bewaren. Wil je ze langer van tevoren maken? Dat kan, maar schenk het olijfoliemengsel er dan nog niet overheen, en bewaar de hapjes afgedekt in de koelkast. Haal ze er wel een halfuurtje van tevoren uit, zodat ze weer op kamertemperatuur kunnen komen.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Gegrilde aubergine met feta
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote verse aubergines
- 200 gram feta
- 10 gram verse muntblaadjes, zeer fijn gehakt
- geraspte schil van 1 citroen
- 2 eetlepels citroensap
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chilipeper, zonder zaad, gehakt
- Olijfolie (om de aubergine te grillen)
- 1 eetlepel olijfolie (voor het olijfoliemengsel)
- Zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde aubergine met feta:
Maak in een kom de feta fijn met een vork. Voeg de gehakte munt toe, de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en wat zwarte peper. Meng alles goed door elkaar. Is het niet smeuïg genoeg, voeg dan een klein scheutje olijfolie toe.
Roer, in een kleiner kommetje, een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap, de chilipeper, de knoflook en wat zout door elkaar.
Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken.
Giet wat olijfolie in een grote, lage schaal, en druk er een paar van de plakken aubergine in. Rooster ze aan beide kanten gaar en lichtbruin in de grillpan of op de barbecue. De randjes mogen best een beetje geblakerd zijn. Als je een barbecue gebruikt, zorg dan dat die half hoog verhit is en het rooster heet.
Leg de gegrilde plakken aubergine op een schaal. Bestrooi ze met wat zeezout.
Smeer op elke plak gegrilde aubergine wat van de feta. Rol de plakken op, snijd de rolletjes doormidden en steek er eventueel een prikkertje in. Leg de rolletjes op een schaal. Schenk het olijfoliemengsel er voor het serveren overheen.
Tafel lekker !!