Gegrilde aubergine met feta, een lekker Grieks hapje ! Maak op de barbecue buiten klaar, maar binnen met een grillpan kan ook. Pure Griekse smaken deze borrelhapjes of Griekse tapas. Ook leuk om neer te zetten als amuse als je Grieks wilt gaan tafelen. Niet lastig om te maken en hiermee scoor je geweldig. Je kan er ook een Grieks hapjes-plateau mee maken (Meze). Knoflookgarnalen, calamaris, dolma’s, spinazieflapjes, Griekse salade, Kalamata olijven.
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Gegrilde aubergine met feta
- 2 grote verse aubergines
- Griekse olijfolie (Eridanous)
- Zeezout
- 200 gram romige feta, verkruimeld
- 30 gram verse munt
- Geraspte schil van 1 citroen (zest)
- 2 eetlepels citroensap, vers geperst
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 verse rode chilipeper, zonder zaadjes, gehakt
- 1 eetlepel extra olijfolie, extra vierge
Snij de aubergines overlangs in dunne plakken. Giet wat olie op een grote schaal en druk een paar plakken aubergine erin. Leg ze op een heet grillrooster op een halfhoog verhitte barbecue. Rooster ze snel aan beide kanten gaar lichtbruin (aan de randen iets geblakerd). Beweeg de plakken regelmatig heen en weer. Leg de aubergine op een schaal en bestrooi met zeezout. Doe de feta in een kom. Hak munt of basilicum fijn en doe met citroenschil en 1 el citroensap bij de feta. Smeer een beetje van ‘t mengsel op elke plak aubergine en rol ze op. Snij de rolletjes doormidden en schik ze op een schaal. Ze kunnen afgedekt met aluminiumfolie 1-2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard. Roer knoflook, chilipeper, extra vierge olijfolie, 1 el citroensap en wat zout in een kommetje door elkaar. Giet dit over de auberginerolletjes en dien direct op.