• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Maaltijdsoep

Tex-Mex bonensoep

Het recept voor een heerlijke, verwarmende maaltijdsoep

door Elise de Haan
in Maaltijdsoep
0
0
Tex-Mex bonensoep

Tex-Mex bonensoep – Soeprecepten met peulvruchten zijn er te over. De Hollandse klassiekers als erwtensoep en bruinebonensoep zijn daar voorbeelden van, maar ook de in de Mediterrane en Arabische keuken veel gegeten linzensoep. Nu worden er in Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten, in de zogenaamde Tex-Mex eetcultuur, ook veel bonen gegeten. Dus waarom geen maaltijdsoep van bonen met een Tex-Mex tintje? Deze Tex-Mex bonensoep is een goedgevulde soep, waar behalve kidneybonen ook rundvlees en nog allerlei andere groenten aan toegevoegd zijn. Een complete maaltijd dus. Lekker voor op een koude dag!

Runderlappen

Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor de Tex-Mex bonensoep, dan zul je zien dat er een heleboel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke moet je dan kopen? Er worden onder andere riblappen, sucadelappen en runderlappen aangeboden. Ken jij het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sucadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sucadelappen. Klinkt dat ingewikkeld? Het valt best mee. Voor de Tex-Mex bonensoep zijn ‘gewone’ runderlappen gebruikt. Deze runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderstoofvlees. Vraag er eens naar bij de slager, die kan je het verschil laten zien.

Kidneybonen

In het recept van de Tex-Mex bonensoep worden kidneybonen gebruikt. In het Nederlands worden deze bonen ook wel nierbonen genoemd, als is ‘kidneybonen’ inmiddels hier ook de gebruikelijke benaming. Zoals de naam nierbonen als zegt, dit zijn niervormige, donkerrode bonen. Ze smaken een beetje licht zoetig. Tijdens en na het koken behouden kidneybonen hun vorm goed. Ze vallen ook niet uit elkaar. Het velletje van de kidneyboon bevat giftige stoffen en om die reden moeten kidneybonen na het weken op een hoge temperatuur minsten 10 minuten stevig gekookt worden om dit gif te neutraliseren. Daarna kun je het vuur lager zetten. Kook kidneybonen dan ook nooit in het weekwater, maar zet ze altijd in schoon water of bouillon op. Kidneybonen worden vooral gebruikt voor Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten als onder andere chili con carne en natuurlijk de Tex-Mex bonensoep. Deze peulvruchten zijn ook heel geschikt om koud te eten en bijvoorbeeld in een salade te verwerken.

Tex-Mex bonensoep – tips

Je kunt deze soep makkelijk de dag van tevoren bereiden. Laat hem dan goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast om zuur worden van de Tex-Mex bonensoep te voorkomen.

Geen liefhebber van kidneybonen? Je kunt de soep ook met bruine bonen maken. De kleur wordt dan wat lichter en de smaak zal iets anders zijn, maar minstens net zo lekker!

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Runderlappen

Runderlappen

Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?

Tex-Mex bonensoep

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram gedroogde kidneybonen
  • 500 gram runderlappen, in blokjes
  • 2,5 liter runderbouillon
  • 150 gram ui, grof gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode chiliper, in ringen
  • 140 gram tomatenpuree
  • 5 eetlepels maïskorrels, gaar
  • 1 rode en 1 gele paprika, in reepjes
  • Halve winterpeen, in klein blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 halve prei, of 1 hele, dunne prei, in halve ringen
  • 2,5 eetlepel Tex-Mex kruiden
  • olie om in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Tex-Mex bonensoep:

De avond van tevoren: controleerde kidneybonen op steentjes en andere zaken die er in niet in horen. Doe ze in een vergiet en spoel ze af met koud water. Doe ze over in een grote schaal of pan, en vul deze zover met koud water dat de bonen echt goed onder staan. Laat ze de hele nacht weken.

Spoel de bonen af in een vergiet, en zet ze met 2 liter (de rest heb je later nodig) runderbouillon op in een grote pan. Kook tot ze gaar zijn. Dit kan, afhankelijk van hoe oud de bonen zijn, een half uur tot wel een uur duren.

Als de bonen gaar zijn, schep je 300 gram bonen uit de pan. Zet deze even weg. Pureer de rest van de bonen in de bouillon met een staafmixer.

Verhit ondertussen in een koekenpan of braadpan een scheut olie. Bak hierin de runderlappen rondom bruin aan. Als ze bruin zijn voeg je de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak je deze een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de tomaten toe en bak deze nog even mee.

Verhit al roerend de gepureerde soep en voeg om het wat te verdunnen wat van de achtergehouden bouillon toe. Schep het vleesmengsel met de achtergehouden kidneybonen en de Tex-Mex kruiden in de soep, breng deze aan de kook en laat op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, rustig 2,5 uur pruttelen. Als je op gas kookt, kun je een sudderplaatje gebruiken. Roer af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.

Voeg na 2,5 uur de paprika, de winterpeen, de prei en de bleekselderij toe en laat deze een half uurtje meekoken.

Aan het eind van de kooktijd roer je maïskorrels door de soep en warm je deze nog even mee.

Serveer de soep in grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood, of tortillachips.

Tafel lekker !!

DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Currysoep met kip
Maaltijdsoep

Currysoep met kip

Minestrone met boerenkool
Maaltijdsoep

Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Maaltijdsoep

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

borsjt
Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

Chinese kippensoep
Maaltijdsoep

Chinese kippensoep ( met knapperige taugé )

Erwtensoep of snert
Maaltijdsoep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

acht − acht =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen