Tex-Mex bonensoep – Soeprecepten met peulvruchten zijn er te over. De Hollandse klassiekers als erwtensoep en bruinebonensoep zijn daar voorbeelden van, maar ook de in de Mediterrane en Arabische keuken veel gegeten linzensoep. Nu worden er in Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten, in de zogenaamde Tex-Mex eetcultuur, ook veel bonen gegeten. Dus waarom geen maaltijdsoep van bonen met een Tex-Mex tintje? Deze Tex-Mex bonensoep is een goedgevulde soep, waar behalve kidneybonen ook rundvlees en nog allerlei andere groenten aan toegevoegd zijn. Een complete maaltijd dus. Lekker voor op een koude dag!
Runderlappen
Als je naar de slager gaat om rundvlees te kopen voor de Tex-Mex bonensoep, dan zul je zien dat er een heleboel verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Maar welke moet je dan kopen? Er worden onder andere riblappen, sucadelappen en runderlappen aangeboden. Ken jij het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sucadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sucadelappen. Klinkt dat ingewikkeld? Het valt best mee. Voor de Tex-Mex bonensoep zijn ‘gewone’ runderlappen gebruikt. Deze runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het zijn de magerste van alle soorten runderstoofvlees. Vraag er eens naar bij de slager, die kan je het verschil laten zien.
Kidneybonen
In het recept van de Tex-Mex bonensoep worden kidneybonen gebruikt. In het Nederlands worden deze bonen ook wel nierbonen genoemd, als is ‘kidneybonen’ inmiddels hier ook de gebruikelijke benaming. Zoals de naam nierbonen als zegt, dit zijn niervormige, donkerrode bonen. Ze smaken een beetje licht zoetig. Tijdens en na het koken behouden kidneybonen hun vorm goed. Ze vallen ook niet uit elkaar. Het velletje van de kidneyboon bevat giftige stoffen en om die reden moeten kidneybonen na het weken op een hoge temperatuur minsten 10 minuten stevig gekookt worden om dit gif te neutraliseren. Daarna kun je het vuur lager zetten. Kook kidneybonen dan ook nooit in het weekwater, maar zet ze altijd in schoon water of bouillon op. Kidneybonen worden vooral gebruikt voor Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten als onder andere chili con carne en natuurlijk de Tex-Mex bonensoep. Deze peulvruchten zijn ook heel geschikt om koud te eten en bijvoorbeeld in een salade te verwerken.
Tex-Mex bonensoep – tips
Je kunt deze soep makkelijk de dag van tevoren bereiden. Laat hem dan goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast om zuur worden van de Tex-Mex bonensoep te voorkomen.
Geen liefhebber van kidneybonen? Je kunt de soep ook met bruine bonen maken. De kleur wordt dan wat lichter en de smaak zal iets anders zijn, maar minstens net zo lekker!
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Tex-Mex bonensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram gedroogde kidneybonen
- 500 gram runderlappen, in blokjes
- 2,5 liter runderbouillon
- 150 gram ui, grof gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 rode chiliper, in ringen
- 140 gram tomatenpuree
- 5 eetlepels maïskorrels, gaar
- 1 rode en 1 gele paprika, in reepjes
- Halve winterpeen, in klein blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 halve prei, of 1 hele, dunne prei, in halve ringen
- 2,5 eetlepel Tex-Mex kruiden
- olie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Tex-Mex bonensoep:
De avond van tevoren: controleerde kidneybonen op steentjes en andere zaken die er in niet in horen. Doe ze in een vergiet en spoel ze af met koud water. Doe ze over in een grote schaal of pan, en vul deze zover met koud water dat de bonen echt goed onder staan. Laat ze de hele nacht weken.
Spoel de bonen af in een vergiet, en zet ze met 2 liter (de rest heb je later nodig) runderbouillon op in een grote pan. Kook tot ze gaar zijn. Dit kan, afhankelijk van hoe oud de bonen zijn, een half uur tot wel een uur duren.
Als de bonen gaar zijn, schep je 300 gram bonen uit de pan. Zet deze even weg. Pureer de rest van de bonen in de bouillon met een staafmixer.
Verhit ondertussen in een koekenpan of braadpan een scheut olie. Bak hierin de runderlappen rondom bruin aan. Als ze bruin zijn voeg je de ui, de knoflook en de chilipeper toe en bak je deze een paar minuten mee. Voeg de tomatenpuree en de tomaten toe en bak deze nog even mee.
Verhit al roerend de gepureerde soep en voeg om het wat te verdunnen wat van de achtergehouden bouillon toe. Schep het vleesmengsel met de achtergehouden kidneybonen en de Tex-Mex kruiden in de soep, breng deze aan de kook en laat op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, rustig 2,5 uur pruttelen. Als je op gas kookt, kun je een sudderplaatje gebruiken. Roer af en toe in de pan om aanbranden te voorkomen.
Voeg na 2,5 uur de paprika, de winterpeen, de prei en de bleekselderij toe en laat deze een half uurtje meekoken.
Aan het eind van de kooktijd roer je maïskorrels door de soep en warm je deze nog even mee.
Serveer de soep in grote kommen. Lekker met wat vers stokbrood, of tortillachips.
Tafel lekker !!