Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle – Stoofpotten , in alle soorten en maten, horen bij de herfst en winter. Niks lekkerder dan ’s ochtends een pan vol lekkers op het vuur zetten en een aantal uur laten sudderen. De geuren ruik je dan al heel de dag door het huis waardoor het ’s avonds extra lekker smaakt. En stoofschotel van lamsvlees behoort dan wel tot een van mijn favoriete stoofpotten vooral door de uitgesproken smaak van lamsvlees. Door nog lekker veel groenten en smaakmakers toe te voegen krijg je de perfecte lamsstoof. Ik eet het graag samen met tagliatelle, maar je kun er natuurlijk ook aardappels bij serveren. Net wat je lekker vind. Bij mij heeft het vlees 3 uur gesudderd totdat het heel mooi zacht was en uit elkaar viel. Afhankelijk van de pan, het vlees en hoe hoog het vuur staat kan dit ook eerder of later zijn. Hou de lamsstoof gewoon goed in de gaten en roer regelmatig. Hou ook in de gaten of het nog voldoende vochtig is en voeg zo nodig nog wat extra water toe.
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle
Stoofschotel of pastagerecht voor 5 tot 6 personen:
- 800 gram lamsschouder of ander lamsvlees om te stoven
- 100 gram spekjes
- 200 ml rode wijn
- 1 liter runderbouillon
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 4 stengels bleekselderij
- 50 gram boter
- 5 takjes rozemarijn
- 1 blaadje laurier
- 500 gram tagliatelle
- 15 gram verse krul peterselie
Zo maak je de stoofschotel van lamsvlees:
Haal het lamsvlees een halfuur voor gebruik uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen.
Snipper de uien en de knoflook. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Snijd de bleekselderij in dunne reepjes.
Zet een grote braadpan op middelhoog vuur en laat de boter erin smelten. Bestrooi het lamsvlees met zout en peper naar smaak en bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten kort aan totdat het licht bruin ziet. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord apart.
Fruit de ui kort aan in het bakvet van het vlees. Voeg daarna ook de spekjes, de knoflook, de rozemarijnblaadjes en de prei toe en bak deze kort mee. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak deze ook nog kort mee terwijl je regelmatig roert. Doe de tomatenpuree erbij en roer goed door. Doe het vlees weer terug in de pan en blus het geheel af met de rode wijn. Doe daarna de bouillon er ook bij en zet het vuur laag. Laat het geheel in ongeveer 2 a 3 uur langzaam stoven. Controleer en roer regelmatig en voeg zo nodig nog vocht toe. Als het vlees zacht en mals is kan je het met een vork uit elkaar trekken.
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de tagliatelle af en voeg toe aan de stoofschotel van lamsvlees. Serveer met wat fijn gesneden peterselie.
Tafel lekker!