Quiche met asperges en Blauw Klaver – Asperges worden in Nederland traditioneel gecombineerd met ham, ei en aardappels. Hoe leuk is het dan om eens een heel ander gerecht te maken met ons nationale witte goud, door het te combineren met iets blauws uit Nederland? Iets blauws? Ja! Er wordt in Nederland namelijk een fantastisch lekkere blauwader kaas gemaakt. We hebben het hier over Blauw Klaver. En die blauwe Nederlandse kaas combineert heerlijk met witte asperges! Een groot feest dus! En bij feest hoort taart! Een quiche met asperges en Blauw Klaver in dit geval!
Blauw Klaver, de Nederlandse blauwader kaas!
Op kaasboerderij ‘de Houdycker’ in het dorpje Kamerik wordt op ambachtelijke wijze, en naar Franse voorbeeld een heerlijk zacht en romig blauwader kaasje gemaakt, de Blauw Klaver. Dit kaasje heeft een intense smaak, maar is niet extreem pittig, zoals sommige blauwader kazen kunnen zijn. Blauw Klaver is heerlijk bij een glas wijn of port, maar net zo lekker om mee te koken! Lees hier meer over Blauw Klaver. In de quiche met asperges en Blauw Klaver zorgt de kaas voor een hartige ‘touch’ als tegenstelling tot de zachte smaak van de asperges. De walnoten zorgen voor een extra ‘bite’!
Niet alleen lekker als maaltijd
De quiche met asperges en Blauw Klaver is een heerlijke avondmaaltijd. Wil je wat extra groente, serveer er dan een eenvoudige groene salade bij. Daarnaast is de quiche ook een hele lekkere borrelhap. Snijd de taart in dat geval in kleine stukjes of smalle puntjes.
Blauw Klaver, de Nederlandse blauwaderkaas
Blauw Klaver, een Nederlandse blauwader kaas met een Franse uitstraling. Gemaakt in Kamerik, in 't Groene Hart, en verschrikkelijk lekker!
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Quiche met asperges en Blauw Klaver
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 800 gram witte asperges, geschild en in stukjes
- 350 gram Blauw Klaver (of een andere zachte blauwe kaas), in stukjes
- 250 ml kookroom
- 5 eieren
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- 3 eetlepels paneermeel of gebroken lijnzaad
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een quichevorm of springvorm van 28 cm.
Zo maak je een quiche met asperges en Blauw Klaver:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de aspergestukjes in ongeveer 5 minuten beetgaar. Laat ze heel goed uitlekken in een vergiet.
Bekleed een quichevorm of springvorm met het deeg. Laat het bakpapier dat op de rol zit er onder zitten. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Bestrooi de bodem met het paneermeel of gebroken lijnzaad. Dit zal het overtollig vocht absorberen en voorkomen dat je een kleffe bodem hebt na het bakken.
Roer in een kom de eieren los met de kookroom. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verdeel de helft van de aspergestukjes en de helft van de walnoten over de deegbodem. Verdeel daar overheen de helft van de Blauw Klaver. Vervolgens herhaal je die stappen met de andere helft van de genoemde ingrediënten.
Schenk het ei-kookroommengsel over de gevulde deegbodem.
Plaats de quichevorm op het rooster, in het midden van de oven en bak de quiche met asperges en Blauw Klaver in 40 minuten gaar. Controleer af en toe of het niet te hard gaat. Mocht de bovenkant te donker worden, dek die dan af met aluminiumfolie.
Laat de quiche met asperges en Blauw Klaver na het bakken een paar minuten afkoelen voor je hem in punten snijdt en serveert. Je kunt de taart ook laten afkoelen en op een later moment weer opwarmen. Bewaar hem dan tot gebruik in de koelkast.
Tafel lekker !!