• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 8, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Het recept verschilt per regio

door Connie Derks
in Stoofschotel
0
15
limburgs zoervleisj

Limburgs zoervleisj ( zuurvlees ) is een Limburgs streekgerecht dat op verschillende manieren wordt klaar gemaakt maar ook op net zoveel verschillende manieren wordt geschreven, het is maar net in welke regio van Limburg je bent en welk dialect er gesproken wordt. Het heeft zijn naam te danken aan de toevoeging van azijn, maar de smaak van het vlees is eerder zoet dan zuur te noemen. Dit komt omdat het zuur gecompenseerd wordt door het zoet van toegevoegd appelstroop en/of ontbijtkoek. Per regio verschilt het recept nogal, soms wordt alleen ontbijtkoek toegevoegd, een dorp verder alleen appelstroop en weer op een andere plaats beide. Ook wordt het recept in de familie doorgegeven en het heeft dus vaak te maken met de persoonlijke voorkeur. Ontbijtkoek zorgt niet alleen voor het zoete in zoervleisj, maar ook voor de binding. Als er in een recept geen ontbijtkoek wordt gebruikt, wordt het zoervleisj gebonden met bloem.

Oorspronkelijk van paardenvlees

Oorspronkelijk werd Limburgs zoervleisj bereid met paardenvlees. Het vlees werd lang ingelegd in azijn om het minder taai te maken. Door het goedkopere vlees van oude paarden te gebruiken kon er bij de arme lui toch nog vlees op tafel komen. Soms doet men dat nog wel, maar meestal wordt de azijn nu pas bij de bereiding toegevoegd. De rijkere mensen gebruikten voor de bereiding van zoervleisj rundvlees, want er rustte een taboe op het eten van paardenvlees. Rundvlees is tegenwoordig makkelijker verkrijgbaar en zodoende wordt er nu ook meestal gebruik gemaakt van rundvlees. Door het lange stoven en het zuur wordt het vlees super mals en zal helemaal uit elkaar vallen.

Welk vlees gebruik je voor Limburgs Zoervleisj?

Voor Limburgs zoervleisj gebruik ik altijd riblappen omdat hier een beetje vet aan zit wat het malser maakt, maar je kan er ook sukadelapjes of ander rundvlees voor gebruiken. Breng het vlees eerst op kamertemperatuur, zo laat het zich makkelijker bruin bakken en laat het in de pan niet zoveel vocht los.

Tip: Bij de reformzaak hebben ze van die handige theezakjes om zelf te vullen, deze zijn niet alleen handig voor losse theeblaadjes, maar ook om je kruiden zoals kruidnagel en jeneverbesjes in te doen zodat ze later makkelijker uit de pan te vissen zijn.

Limburgs zoervleisj wordt meestal gegeten met aardappelpuree of friet. Bij vele frietkramen in Limburg kun je dan ook een frietje zoervleisj bestellen, maar bij een bistro of restaurant kom je het ook op de kaart tegen.

frietje zoervleisj

Limburgs zoervleisj ( zuurvlees )

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 180 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg runderriblappen
  • 5 uien
  • 5 kruidnagels
  • 8 gekneusde jeneverbesjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • zout & peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml azijn
  • 3 flinke plakken ontbijtkoek
  • 4 eetlepels appelstroop
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Limburgs zoervleisj ( zuurvlees ) maak je zo:

Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen alvorens je het gaat bakken. Het beste is om het in 2 porties te bakken. Als de 2e portie bruin begint te worden doe je de eerste portie er weer bij en laat het net zo lang bakken tot het bijna aanbrand. Snijd ondertussen de uien in ringen of stukjes net wat je prettig vind en bak deze in de boter in een koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Giet er de azijn op en laat deze mee verwarmen. Doe de uien en de azijn bij het vlees. Roer de aanbaksels los. Voeg de nootmuskaat toe en het theezakje met de laurier en jeneverbessen. Breng op smaak met peper en zout.

Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel een beetje warm water toe. Door er warme vloeistof bij te doen blijft je vlees malser omdat het dan niet samen krimpt van de schok, die koude vloeistof teweeg zou brengen. Laat dit met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg daarna de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleisj eventueel nog op smaak met peper en zout.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees - RiblappenVlees - RundvleesVlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin304Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stoofvlees in pindasaus
Stoofschotel

Stoofvlees in pindasaus; Doe het eens anders

Goulash
Stoofschotel

Goulash; Een grote pan vol verse ingrediënten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Beef Stroganoff
Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Reacties 15

  1. linda says:
    1 jaar geleden

    ik heb het een keer gegeten bij mijn vriendin, ik had er nog nooit van gehoort ga het nu voor de eerste keer zelf maken

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Wat leuk Linda, we zijn heel benieuwd of het lukt en of je het lekker vond natuurlijk! Moeilijk is het niet, je moet er gewoon even de tijd voor nemen ?

      Beantwoorden
  2. Gemmy says:
    2 jaar geleden

    Hallo, voor hoeveel personen is dit recept? Ziet er heerlijk uit. Groeten en dank alvast!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Voor 4 personen Gemmy ?

      Beantwoorden
  3. Lydia says:
    2 jaar geleden

    Ik zie de kruidnagels niet terug in dit recept? hen ze maar in het theezakje gedaan. Het staat nu op, laat weten wat ik ervan vond ?

    Beantwoorden
  4. Rob says:
    3 jaar geleden

    Ik was het recept kwijt. Het is de favoriete stoof van mijn vriendin, dus goed gezocht en gelukkig teruggevonden. Ik maak het altijd een dag van tevoren, dan is hij nog lekkerder. Staat nu heerlijk te pruttelen.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Fijn dat je het recept weer gevonden hebt. En idd de dag erna nog lekkerder. Laat het jullie smaken.

      Beantwoorden
  5. Kim says:
    3 jaar geleden

    Heerlijk recept, thanks for sharing. Heb hem laatst gemaakt en ga hem vandaag weer maken.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Wat leuk te horen dat het recept zo goed bevalt. Ik maak altijd een flinke grote portie en vries het daarna in. Erg lekker en makkelijk met een frietje als je eens niet veel tijd hebt om te koken.

      Beantwoorden
  6. Elcee says:
    4 jaar geleden

    Waanzinnig lekker

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Fijn dat je het zo lekker vind.

      Beantwoorden
  7. Hermine says:
    4 jaar geleden

    Kan ik dit na afloop invriezen?

    Beantwoorden
    • connie says:
      4 jaar geleden

      Ja hoor dit gaat prima, ik maak altijd meer dan nodig en vries dit in voor een andere dag.

      Beantwoorden
  8. Hermien Valckenborg says:
    4 jaar geleden

    mijn man komt uit Limburg ik ga dit voor hem maken

    Beantwoorden
    • connie says:
      4 jaar geleden

      Wat leuk, daar zul je geen spijt van krijgen.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

kabeljauwballetjes
Visgerechten

Kabeljauwballetjes in een verrukkelijke groentesaus

Net als van gehakt kun je ook van kabeljauw balletjes maken. Met aardappel, groenten en saus vormen de kabeljauwballetjes een...

Lees verder
Appeltaart met abrikoos

Appeltaart met abrikoos

frozen yoghurt barks

Frozen yoghurt barks met fruit en/of noten

Handige kooktips

Kipfilet als broodbeleg
Kookschool

Kipfilet als broodbeleg? Zo maak je het zelf!

Kipfilet wordt ook veel als broodbeleg gegeten. Wil je echt lekkere kipfilet op de boterham? Maak het dan eens zelf!...

Lees verder
gyroskruiden

Gyroskruiden

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Sylvia op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Cindy Bakker op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Cindy Bakker op Super blender uit Down Under: de Optimum
  • Redactie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!
  • Nettie op Ravigottesaus zelf maken; lekker bij kibbeling!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen