• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Het recept verschilt per regio

door Connie Derks
in Stoofschotel
0
30
limburgs zoervleisj

Limburgs zoervleisj (zuurvlees) is een Limburgs streekgerecht dat op verschillende manieren wordt klaar gemaakt, maar ook op net zoveel verschillende manieren wordt geschreven, het is maar net in welke regio van Limburg je bent en welk dialect er gesproken wordt. Het heeft zijn naam te danken aan de toevoeging van azijn, maar de smaak van het vlees is eerder zoet dan zuur te noemen. Dit komt doordat het zuur gecompenseerd wordt door het zoet van toegevoegd appelstroop en/of ontbijtkoek. Per regio verschilt het recept nogal, soms wordt alleen ontbijtkoek toegevoegd, een dorp verder alleen appelstroop en weer op een andere plaats beide. Ook wordt het recept in de familie doorgegeven en het heeft dus vaak te maken met de persoonlijke voorkeur. Ontbijtkoek zorgt niet alleen voor het zoete in zoervleisj, maar ook voor de binding. Als er in een recept geen ontbijtkoek wordt gebruikt, wordt het zoervleisj gebonden met bloem.

Oorspronkelijk van paardenvlees

Oorspronkelijk werd Limburgs zoervleisj bereid met paardenvlees. Het vlees werd lang ingelegd in azijn om het minder taai te maken. Door het goedkopere vlees van oude paarden te gebruiken kon er bij de arme lui toch nog vlees op tafel komen. Soms doet men dat nog wel, maar meestal wordt de azijn nu pas bij de bereiding toegevoegd. De rijkere mensen gebruikten voor de bereiding van zoervleisj rundvlees, want er rustte een taboe op het eten van paardenvlees. Rundvlees is tegenwoordig makkelijker verkrijgbaar en daarom wordt er nu ook meestal gebruikgemaakt van rundvlees.

Door het lange stoven en het zuur wordt het vlees supermals en zal helemaal uit elkaar vallen.

Welk vlees gebruik je voor Limburgs Zoervleisj?

Voor Limburgs zoervleisj gebruik je het liefst riblappen omdat hier een beetje vet aan zit wat het malser maakt, maar je kunt er ook sukadelapjes of ander rundvlees voor gebruiken. Breng het vlees eerst op kamertemperatuur, zo laat het zich makkelijker bruin bakken en laat het in de pan niet zoveel vocht los.

Tip: Bij de reformzaak hebben ze van die handige theezakjes om zelf te vullen, deze zijn niet alleen handig voor losse theeblaadjes, maar ook om je kruiden zoals kruidnagel en jeneverbesjes in te doen zodat ze later makkelijker uit de pan te vissen zijn.

Limburgs zoervleisj wordt meestal gegeten met aardappelpuree of friet. Bij veel frietkramen in Limburg kun je dan ook een frietje zoervleisj bestellen, maar bij een bistro of restaurant kom je het ook op de kaart tegen.

Riblappen

Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees

Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?

frietje zoervleisj

Limburgs zoervleisj ( zuurvlees )

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 200 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg runderriblappen
  • 5 uien
  • 5 kruidnagels
  • 8 gekneusde jeneverbesjes
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • zout & peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml azijn
  • 3 flinke plakken ontbijtkoek
  • 4 eetlepels appelstroop
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Limburgs zoervleisj (zuurvlees) maak je zo:

Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken. Het beste is om het in 2 porties te bakken. Als de 2e portie bruin begint te worden doe je de eerste portie er weer bij en laat het net zo lang bakken tot het bijna aanbrand. Snijd ondertussen de uien in ringen of stukjes net wat je prettig vind en bak deze in de boter in een koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Giet er de azijn op en laat deze mee verwarmen. Doe de uien en de azijn bij het vlees. Roer de aanbaksels los. Voeg de nootmuskaat toe en het theezakje met de laurier, kruidnagels en jeneverbessen. Breng op smaak met peper en zout.

Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel een beetje warm water toe. Door er warme vloeistof bij te doen blijft je vlees malser omdat het dan niet samen krimpt van de schok, die koude vloeistof teweeg zou brengen. Laat dit met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg daarna de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleisj eventueel nog op smaak met peper en zout.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees - Stoofschotel met rundvlees
DeelPin909Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

konijn in het zuur
Stoofschotel

Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Baskisch kipstoofpotje
Stoofschotel

Baskisch kipstoofpotje

Rendang uit de snelkookpan
Stoofschotel

Rendang uit de snelkookpan

Hazenpeper
Stoofschotel

Hazenpeper; de klassieke wildstoofpot

Boeuf Bourguignon
Stoofschotel

Boeuf Bourguignon; Een echte Franse klassieker

Rendang daging
Stoofschotel

Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch

Reacties 30

  1. Ronald maasakkers soetekouw says:
    2 maanden geleden

    ik maak ook graag zuurvlees ik snij het vlees een dag van te voren.
    en doe dan de azijn met water erop samen met de kruiden.
    dit laat ik 24 uur marineren waardoor het vlees super mals wordt.
    na 24 uur dep ik het vlees droog en bak het goed stevig aan.
    daarna de uien erbij en mee laten bakken.
    de marinade bewaar ik voor later, deze zet ik aan de kook en giet ik over het gebakken vlees.
    dan 3 uurtjes laten stoven en afmaken met de peperkoek of taai taai.
    en ik doe er graag nog wat zilveruitjes door.
    zo is mijn zuurvlees en mijn vrienden komen er graag voor terug.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 maanden geleden

      Deze manier van bereiden wordt inderdaad ook vaak toegepast bij zuurvlees, zo heeft ieder zijn eigen favoriete recept. Lekker hoor met zilveruitjes!

      Beantwoorden
  2. Angela says:
    6 maanden geleden

    Meerdere keren gemaakt, staat nu weer te sudderen voor morgen.
    Ook ideaal om te maken voor veel personen!
    Ik gebruik een koffiezakje dat ik dichtknoop voor de kruiden.
    En ik doe er nog een lepel keukenstroop bij, ha ha, ik hou van zoet! : )

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 maanden geleden

      Leuk om te horen Angela, bedankt voor je handige tip!

      Beantwoorden
    • Chrétiën says:
      4 maanden geleden

      Kruidnagelen in de laurier steken…

      Beantwoorden
  3. Frans Ef says:
    1 jaar geleden

    Sinds ik helaas alleen ben na 47 jaar samen ,mijn vrouwtje nagedaan in het maken van zuurvlees.Het lukt uitstekend en maak het nu ook voor de kinderen Opa heeft tijd genoeg.Iedere keer wat anders proberen,geen ontbijtkoek,wel ontbijtkoek bv. Een fantastisch erfdeel en ik maak het iedere keer nog samen.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Mooi hoe gerechten herinneringen kunnen ophalen. Dat je kinderen nog lang mogen genieten van jullie kookkunsten.

      Beantwoorden
  4. Peter van Raaij says:
    1 jaar geleden

    Ook een tip: ik gebruik voor de kruiden geen (wegwerp!) theezakjes maar een metalen thee-ei. Scheelt weer geld en afval.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Bedankt Peter voor de Tip!!

      Beantwoorden
  5. Bram says:
    2 jaar geleden

    Wat kun je in plaats van azijn erin doen? Ik vind azijn vreselijk ?

    Beantwoorden
    • Connie says:
      2 jaar geleden

      Azijn is het zure wat het zuurvlees kenmerkend en mals maakt Je hoeft het niet puur te drinken. Heb je al eens zuurvlees gehad? Het is eigenlijk zoet/zuur dus ik zou zeggen geef het een kans.

      Beantwoorden
    • Cecile says:
      1 jaar geleden

      Ik hou ook niet van zuur, maar zuur vlees vind ik wel lekker. Je zou een beetje azijn kunnen proberen en dit aanvullen met bouillon of water als je het nog te zuur vindt. Wel pas proeven als het helemaal klaar is!
      Lieve groet Cecile

      Beantwoorden
    • Eline says:
      1 jaar geleden

      Gewoon een flesje donker bier erin, ipv azijn. Ik gebruik graag een herfstbokje. En dan noem je het stoofvlees, ipv zuurvlees.
      Vervangen door rode wijn kan ook, maar ik vind donker bier lekkerder.

      Beantwoorden
  6. linda says:
    3 jaar geleden

    ik heb het een keer gegeten bij mijn vriendin, ik had er nog nooit van gehoort ga het nu voor de eerste keer zelf maken

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Wat leuk Linda, we zijn heel benieuwd of het lukt en of je het lekker vond natuurlijk! Moeilijk is het niet, je moet er gewoon even de tijd voor nemen ?

      Beantwoorden
  7. Gemmy says:
    4 jaar geleden

    Hallo, voor hoeveel personen is dit recept? Ziet er heerlijk uit. Groeten en dank alvast!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Voor 4 personen Gemmy ?

      Beantwoorden
  8. Lydia says:
    4 jaar geleden

    Ik zie de kruidnagels niet terug in dit recept? hen ze maar in het theezakje gedaan. Het staat nu op, laat weten wat ik ervan vond ?

    Beantwoorden
    • Jeanne says:
      1 jaar geleden

      Ja de kruidnagel kon ik ook niet terug vinden in het recept…

      Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Sorry, we zullen het aanpassen, maar je oplossing was prima, gewoon bij de rest in het zakje.
      Vinden we leuk ja als je laat weten hoe het bevallen is.

      Beantwoorden
  9. Rob says:
    5 jaar geleden

    Ik was het recept kwijt. Het is de favoriete stoof van mijn vriendin, dus goed gezocht en gelukkig teruggevonden. Ik maak het altijd een dag van tevoren, dan is hij nog lekkerder. Staat nu heerlijk te pruttelen.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      5 jaar geleden

      Fijn dat je het recept weer gevonden hebt. En idd de dag erna nog lekkerder. Laat het jullie smaken.

      Beantwoorden
  10. Kim says:
    5 jaar geleden

    Heerlijk recept, thanks for sharing. Heb hem laatst gemaakt en ga hem vandaag weer maken.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      5 jaar geleden

      Wat leuk te horen dat het recept zo goed bevalt. Ik maak altijd een flinke grote portie en vries het daarna in. Erg lekker en makkelijk met een frietje als je eens niet veel tijd hebt om te koken.

      Beantwoorden
  11. Elcee says:
    6 jaar geleden

    Waanzinnig lekker

    Beantwoorden
    • Connie says:
      6 jaar geleden

      Fijn dat je het zo lekker vind.

      Beantwoorden
  12. Hermine says:
    6 jaar geleden

    Kan ik dit na afloop invriezen?

    Beantwoorden
    • connie says:
      6 jaar geleden

      Ja hoor dit gaat prima, ik maak altijd meer dan nodig en vries dit in voor een andere dag.

      Beantwoorden
  13. Hermien Valckenborg says:
    6 jaar geleden

    mijn man komt uit Limburg ik ga dit voor hem maken

    Beantwoorden
    • connie says:
      6 jaar geleden

      Wat leuk, daar zul je geen spijt van krijgen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen