Limburgs zoervleisj (zuurvlees) is een Limburgs streekgerecht dat op verschillende manieren wordt klaar gemaakt, maar ook op net zoveel verschillende manieren wordt geschreven, het is maar net in welke regio van Limburg je bent en welk dialect er gesproken wordt. Het heeft zijn naam te danken aan de toevoeging van azijn, maar de smaak van het vlees is eerder zoet dan zuur te noemen. Dit komt doordat het zuur gecompenseerd wordt door het zoet van toegevoegd appelstroop en/of ontbijtkoek. Per regio verschilt het recept nogal, soms wordt alleen ontbijtkoek toegevoegd, een dorp verder alleen appelstroop en weer op een andere plaats beide. Ook wordt het recept in de familie doorgegeven en het heeft dus vaak te maken met de persoonlijke voorkeur. Ontbijtkoek zorgt niet alleen voor het zoete in zoervleisj, maar ook voor de binding. Als er in een recept geen ontbijtkoek wordt gebruikt, wordt het zoervleisj gebonden met bloem.
Oorspronkelijk van paardenvlees
Oorspronkelijk werd Limburgs zoervleisj bereid met paardenvlees. Het vlees werd lang ingelegd in azijn om het minder taai te maken. Door het goedkopere vlees van oude paarden te gebruiken kon er bij de arme lui toch nog vlees op tafel komen. Soms doet men dat nog wel, maar meestal wordt de azijn nu pas bij de bereiding toegevoegd. De rijkere mensen gebruikten voor de bereiding van zoervleisj rundvlees, want er rustte een taboe op het eten van paardenvlees. Rundvlees is tegenwoordig makkelijker verkrijgbaar en daarom wordt er nu ook meestal gebruikgemaakt van rundvlees.
Door het lange stoven en het zuur wordt het vlees supermals en zal helemaal uit elkaar vallen.
Welk vlees gebruik je voor Limburgs Zoervleisj?
Voor Limburgs zoervleisj gebruik je het liefst riblappen omdat hier een beetje vet aan zit wat het malser maakt, maar je kunt er ook sukadelapjes of ander rundvlees voor gebruiken. Breng het vlees eerst op kamertemperatuur, zo laat het zich makkelijker bruin bakken en laat het in de pan niet zoveel vocht los.
Tip: Bij de reformzaak hebben ze van die handige theezakjes om zelf te vullen, deze zijn niet alleen handig voor losse theeblaadjes, maar ook om je kruiden zoals kruidnagel en jeneverbesjes in te doen zodat ze later makkelijker uit de pan te vissen zijn.
Limburgs zoervleisj wordt meestal gegeten met aardappelpuree of friet. Bij veel frietkramen in Limburg kun je dan ook een frietje zoervleisj bestellen, maar bij een bistro of restaurant kom je het ook op de kaart tegen.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Limburgs zoervleisj ( zuurvlees )
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg runderriblappen
- 5 uien
- 5 kruidnagels
- 8 gekneusde jeneverbesjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- zout & peper
- 3 laurierblaadjes
- 250 ml azijn
- 3 flinke plakken ontbijtkoek
- 4 eetlepels appelstroop
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Limburgs zoervleisj (zuurvlees) maak je zo:
Laat het vlees een uurtje op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken. Het beste is om het in 2 porties te bakken. Als de 2e portie bruin begint te worden doe je de eerste portie er weer bij en laat het net zo lang bakken tot het bijna aanbrand. Snijd ondertussen de uien in ringen of stukjes net wat je prettig vind en bak deze in de boter in een koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Giet er de azijn op en laat deze mee verwarmen. Doe de uien en de azijn bij het vlees. Roer de aanbaksels los. Voeg de nootmuskaat toe en het theezakje met de laurier, kruidnagels en jeneverbessen. Breng op smaak met peper en zout.
Zorg voor voldoende vloeistof zodat het vlees net onder staat, voeg eventueel een beetje warm water toe. Door er warme vloeistof bij te doen blijft je vlees malser omdat het dan niet samen krimpt van de schok, die koude vloeistof teweeg zou brengen. Laat dit met de deksel op de pan minimaal 3 uur garen. Het vlees moet uit elkaar vallen. Vis de laurier en jeneverbessen uit de pan en voeg daarna de appelstroop en de in blokjes gesneden ontbijtkoek toe en laat dit onder goed roeren nog even doorkoken. Breng het Limburgs Zoervleisj eventueel nog op smaak met peper en zout.
Tafel lekker !!
ik maak ook graag zuurvlees ik snij het vlees een dag van te voren.
en doe dan de azijn met water erop samen met de kruiden.
dit laat ik 24 uur marineren waardoor het vlees super mals wordt.
na 24 uur dep ik het vlees droog en bak het goed stevig aan.
daarna de uien erbij en mee laten bakken.
de marinade bewaar ik voor later, deze zet ik aan de kook en giet ik over het gebakken vlees.
dan 3 uurtjes laten stoven en afmaken met de peperkoek of taai taai.
en ik doe er graag nog wat zilveruitjes door.
zo is mijn zuurvlees en mijn vrienden komen er graag voor terug.
Deze manier van bereiden wordt inderdaad ook vaak toegepast bij zuurvlees, zo heeft ieder zijn eigen favoriete recept. Lekker hoor met zilveruitjes!
Meerdere keren gemaakt, staat nu weer te sudderen voor morgen.
Ook ideaal om te maken voor veel personen!
Ik gebruik een koffiezakje dat ik dichtknoop voor de kruiden.
En ik doe er nog een lepel keukenstroop bij, ha ha, ik hou van zoet! : )
Leuk om te horen Angela, bedankt voor je handige tip!
Kruidnagelen in de laurier steken…
Sinds ik helaas alleen ben na 47 jaar samen ,mijn vrouwtje nagedaan in het maken van zuurvlees.Het lukt uitstekend en maak het nu ook voor de kinderen Opa heeft tijd genoeg.Iedere keer wat anders proberen,geen ontbijtkoek,wel ontbijtkoek bv. Een fantastisch erfdeel en ik maak het iedere keer nog samen.
Mooi hoe gerechten herinneringen kunnen ophalen. Dat je kinderen nog lang mogen genieten van jullie kookkunsten.
Ook een tip: ik gebruik voor de kruiden geen (wegwerp!) theezakjes maar een metalen thee-ei. Scheelt weer geld en afval.
Bedankt Peter voor de Tip!!
Wat kun je in plaats van azijn erin doen? Ik vind azijn vreselijk ?
Azijn is het zure wat het zuurvlees kenmerkend en mals maakt Je hoeft het niet puur te drinken. Heb je al eens zuurvlees gehad? Het is eigenlijk zoet/zuur dus ik zou zeggen geef het een kans.
Ik hou ook niet van zuur, maar zuur vlees vind ik wel lekker. Je zou een beetje azijn kunnen proberen en dit aanvullen met bouillon of water als je het nog te zuur vindt. Wel pas proeven als het helemaal klaar is!
Lieve groet Cecile
Gewoon een flesje donker bier erin, ipv azijn. Ik gebruik graag een herfstbokje. En dan noem je het stoofvlees, ipv zuurvlees.
Vervangen door rode wijn kan ook, maar ik vind donker bier lekkerder.
ik heb het een keer gegeten bij mijn vriendin, ik had er nog nooit van gehoort ga het nu voor de eerste keer zelf maken
Wat leuk Linda, we zijn heel benieuwd of het lukt en of je het lekker vond natuurlijk! Moeilijk is het niet, je moet er gewoon even de tijd voor nemen ?
Hallo, voor hoeveel personen is dit recept? Ziet er heerlijk uit. Groeten en dank alvast!
Voor 4 personen Gemmy ?
Ik zie de kruidnagels niet terug in dit recept? hen ze maar in het theezakje gedaan. Het staat nu op, laat weten wat ik ervan vond ?
Ja de kruidnagel kon ik ook niet terug vinden in het recept…
Sorry, we zullen het aanpassen, maar je oplossing was prima, gewoon bij de rest in het zakje.
Vinden we leuk ja als je laat weten hoe het bevallen is.
Ik was het recept kwijt. Het is de favoriete stoof van mijn vriendin, dus goed gezocht en gelukkig teruggevonden. Ik maak het altijd een dag van tevoren, dan is hij nog lekkerder. Staat nu heerlijk te pruttelen.
Fijn dat je het recept weer gevonden hebt. En idd de dag erna nog lekkerder. Laat het jullie smaken.
Heerlijk recept, thanks for sharing. Heb hem laatst gemaakt en ga hem vandaag weer maken.
Wat leuk te horen dat het recept zo goed bevalt. Ik maak altijd een flinke grote portie en vries het daarna in. Erg lekker en makkelijk met een frietje als je eens niet veel tijd hebt om te koken.
Waanzinnig lekker
Fijn dat je het zo lekker vind.
Kan ik dit na afloop invriezen?
Ja hoor dit gaat prima, ik maak altijd meer dan nodig en vries dit in voor een andere dag.
mijn man komt uit Limburg ik ga dit voor hem maken
Wat leuk, daar zul je geen spijt van krijgen.