Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof – Als we stamppot op tafel zetten denken we zo vaak aan de geijkte versies. Boerenkool met een rookworst of hutspot met een bal gehakt en er zijn nog meer van die “ouderwetse” stamppotten. Maar als je soms een beetje out of the box denkt, kun je je tafelgenoten echt verrassen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je alles, maar bij elkaar kunt gooien. We zien nog wel eens stamppotten voorbijkomen die niets meer te maken hebben met pure smaken. Ga altijd uit van verse en goede ingrediënten. En denk ook eens aan vis! Zo maak ik regelmatig onderstaande kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof. Een fantastisch gerecht dat het hele jaar door kan maar natuurlijk vooral bij de herfst- en wintermaanden past.
En bij dat out of the box denken bedoelen we natuurlijk ook dat je gerust voor een ander visje dan kabeljauw kan kiezen. Experimenteer vooral eens met vissoorten die in eigen land gevangen en aan wal gebracht worden. Daarmee maak je je visgerecht ook nog eens duurzamer.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram kabeljauwfilet
- 800 gram aardappels
- 350 gram kastanjechampignons in grove stukken gesneden
- 4 stronkjes witlof
- 350 ml visfond
- 100 ml witte wijn
- 5 verse zilveruitjes
- 100 ml room
- peper en zout
- boter en olijfolie
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 gram rucola
- 4 koffielepels foreleitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kabeljauw met een stamppot van kastanjechampignons en witlof:
De aardappels schillen en in ca. 18 tot 20 minuten gaarkoken. De stronkjes witlof heel grof snijden en aanbraden in de boter. De vis kruiden en licht bestuiven met bloem. Als het witlof bijna gaar is de champignons toevoegen en kruiden met peper en zout en verder laten garen. De aardappels met een vork heel grof prakken en het witlof-champignons mengsel erdoor scheppen.
Verhit een goede klont boter in een pan en bak hierin de kabeljauw. Bak tot deze net niet uit elkaar valt.
Verhit een stukje boter in een pan en stoof hierin de verse zilveruitjes licht aan. Blus af met de witte wijn en voeg dan de visfond toe. Voeg de room erbij en laat even licht inkoken. Als de gewenste dikte is bereikt gieten we de saus door een zeef en brengen deze verder op smaak met kappertjes, zout en peper.
Garneer op het bord met de frisse, nootachtig smakende rucola en leg er een lepeltje forel eitjes op.
Tafel lekker !!