Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kreeft uit de oven met basilicum; Puur en smaakvol

Zo’n prachtig product als kreeft heeft weinig opsmuk nodig. Weinig ingrediënten en pure smaken, zo komt kreeft wat mij betreft het beste tot zijn recht. Ik heb gekozen voor een combinatie van basilicum, knoflook en citroen.

0 5.311

Kreeft uit de oven met basilicum – Ik zal er geen doekjes om winden; een (levende) kreeft bereiden, je moet wel even een drempel over… Op een zaterdag was het zover, een mooi pakket werd bezorgd met hierin een levende kreeft. Onze eerste ontmoeting was bijzonder te noemen, het beestje en ik keken elkaar angstig aan. Het leek me geen verstandig idee om hem een naam te geven…

Het was mijn eerste keer kreeft bereiden, een flinke uitdaging! Ik had natuurlijk al uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste manier van bereiden, zowel voor het beestje als voor mijzelf. Ik heb de kreeft eerst een half uur in de vriezer gelegd, dit heeft een verdovend effect. En fijn om te weten; een kreeft kan niet gillen, mocht je dit idee hebben; dit is geen geluid van de kreeft zelf maar van de lucht die tussen de schalen ontsnapt.

Hoe eng ik het ook vond om een levende kreeft te bereiden, achteraf kan ik zeggen dat het zeker de moeite waard was! Of ik snel nog eens een levende kreeft ga bereiden? Toen ik nog niet geproefd had, dacht ik in eerste instantie; dit nooit meer! Maar wat heb ik genoten van dit gerecht, de smaken zijn echt geweldig. Toch moet ik eerst nog even bijkomen van deze ervaring maar voor een speciale gelegenheid is het zeker een ontzettend lekker en speciaal gerecht!

Kreeft ontleden

Als de kreeft eenmaal dood is gaan we hem verder in de oven bereiden. Hiervoor moet je de kreeft doormidden snijden. Via deze link vind je een stap voor stap uitleg met foto’s hoe je dit het beste kunt doen. Voor het ontleden van de kreeft heb je een goed koksmes nodig, een notenkraker en een satéprikker.

Pure smaken

Zo’n prachtig product als kreeft heeft weinig opsmuk nodig. Weinig ingrediënten en pure smaken, zo komt kreeft wat mij betreft het beste tot zijn recht. Ik heb gekozen voor een combinatie van basilicum, knoflook en citroen. Eventueel zou je ook voor verse platte peterselie of limoen kunnen kiezen. In dit recept gebruik ik olijfolie, maar je kunt ook voor boter kiezen. Maak bijvoorbeeld een kruidenboter met knoflook, peterselie en bieslook, verdeel de boter over de kreeft voordat deze de oven in gaat. Schep de boter tussentijds, als het gerecht in de oven staat, nogmaals over de kreeft.


Kreeft uit de oven met basilicum

Kreeft uit de oven met basilicum
Kreeft uit de oven met basilicum

Visgerecht voor 4 personen

  • 2 levende kreeften, van ongeveer 700 gram
  • 15 gram verse basilicum
  • sap van een citroen
  • 1 grote teen knoflook
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper

Verdoof de kreeft door hem een half uur in de vriezer te leggen. Kook water in een grote en diepe pan. Haal de kreeft uit de vriezer en doe de kreeft met zijn kop eerst in de pan. Zorg dat het water goed kookt! De kreeft is binnen een paar seconden dood. Kook de kreeften 1 minuut.

Haal de kreeften uit het water en laat ze afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de kreeften in de lengte door, verwijder het maagzakje bovenin de romp en het darmkanaal in de staart.

Leg de kreeften in een ovenschaal met het snijvlak naar boven.

Hak de basilicum en knoflook fijn. Meng de basilicum en knoflook met het citroensap en een flinke scheut olijfolie. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de kreeft. Zet de ovenschaal 8 minuten in de oven.

Ik maakte kreeft uit de oven met basilicum, je zou dit ook op de barbecue kunnen doen.

Bijgerechten

Zelfgemaakte mayonaise is erg lekker bij kreeft, maak bijvoorbeeld een citroen- of saffraanmayonaise. Maak er eventueel zelf friet bij. Ga je voor een gezondere maaltijd, serveer de kreeft dan met venkel en gegrilde tomaatjes uit de oven. Groene asperges zijn er ook erg lekker bij. Houd de bijgerechten simpel zodat de smaak van de kreeft niet overheerst wordt.

Tafel lekker!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer