Babi ketjap – Dit gerecht op basis van gestoofd varkensvlees is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië, waar het een populaire schotel is onder de Indonesiërs die geen islamitische achtergrond hebben. Maar ook in Nederland is babi ketjap een populair gerecht geworden. Zeker als onderdeel van een rijsttafel, wat natuurlijk eigenlijk iets typisch Nederlands is. Het vlees wordt gestoofd in zoete ketjap, maar ook gember is een belangrijk bestanddeel in een babi ketjap recept. Ondanks de Indonesische oorsprong is het geen heel pittig gerecht, wat mogelijk ook de populariteit in Nederland verklaart. Wij delen daarom graag onze variant van babi ketjap met je. Zoals bij veel Oosterse gerechten het geval is, zijn er duizenden variaties van dit recept in omloop. En onze variant is mogelijk niet helemaal authentiek Indonesisch, maar wel verschrikkelijk lekker! Dus doe er je voordeel mee, maak eens zelf babi ketjap in plaats van naar de Chinees te gaan om het te halen. Waarschijnlijk maak je het daarna altijd zelf!
Varkensvlees
Babi betekent varken, en dat is natuurlijk een ruim begrip bij het kiezen van welk deel van dat varken je dan precies gebruikt. Er zijn recepten in omloop waarin buikspek of een combinatie van buikspek en bijvoorbeeld varkenslappen wordt gebruikt. Wij hebben gekozen voor hamlappen. Dit stuk varkensvlees is afkomstig uit de bil van het varken. Het zijn mooie lapjes waarvan je prima blokjes kunt snijden om babi ketjap mee klaar te maken. Hamlappen bevatten een klein beetje vet, dat je gewoon kunt laten zitten, het zal bijna helemaal wegsmelten tijdens de bereiding van dit vleesgerecht.
Babi ketjap klaarmaken; een paar tips
Een belangrijk onderdeel van babi ketjap is uiteraard de ketjap. Er is in het recept voor gekozen om naast de zoete ketjap manis, een deel ketjap asin te gebruiken. Dit is zoute ketjap. Nu heb je dat mogelijk niet in huis en denk je het te vervangen door zoute sojasaus. Niet doen. Het is niet hetzelfde en de smaak van het gerecht zal anders worden. Koop gewoon een fles ketjap asin. Een klein flesje kost weinig en je kunt het restant prima gebruiken als hartige smaakmaker in andere (Oosterse) gerechten!
Babi ketjap is geen heel pittig gerecht, eerder zoetig. Houd je van een beetje pit, voel je dan vrij om te experimenteren en voeg wat sambal oelek toe. Je kunt ook het zaad in de chilipeper laten, dat zal het vlees ook wat pittiger maken.
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Babi ketjap
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram hamlappen, in blokjes
- 20 gram verse gember, zeer fijn gehakt of geraspt
- 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 2 middelgrote uien, fijn gesnipperd
- 1 rode chili peper, zonder zaad, fijn gehakt
- sap van 1 limoen
- 2 eetlepels gembersiroop
- 150 ml ketjap manis
- 50 ml ketjap asin
- neutrale olie
- optioneel: sambal oelek
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je babi ketjap:
Verhit wat olie in een braadpan. Bak hierin de blokjes varkensvlees rondom bruin aan.
Voeg vervolgens de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak mee tot de uien glazig zijn.
Schenk vervolgens het limoensap, de gembersiroop, de ketjap manis en de ketjap asin bij het vleesmengsel.
Breng aan de kook en laat de babi ketjap op een heel laag vuurtje, in ongeveer 75 minuten, zachtjes gaar sudderen. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Serveer de babi ketjap met rijst en bijvoorbeeld wat gewokte groente.
Tafel lekker !!