• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Lekker met rijst en gewokte groenten

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Babi ketjap

Babi ketjap – Deze schotel op basis van gestoofd varkensvlees is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië, waar het een populair gerecht is onder de Indonesiërs die geen islamitische achtergrond hebben. Maar ook in Nederland is babi ketjap een populair gerecht geworden. Zeker als onderdeel van een rijsttafel, wat natuurlijk eigenlijk iets typisch Nederlands is. Het vlees wordt gestoofd in zoete ketjap, maar ook gember is een belangrijk bestanddeel in een babi ketjap recept. Ondanks de Indonesische oorsprong is het geen heel pittig gerecht, wat mogelijk ook de populariteit in Nederland verklaart. Wij delen daarom graag onze versie van babi ketjap met je. Zoals bij veel Oosterse gerechten het geval is, zijn er duizenden variaties van dit recept in omloop. En onze versie is mogelijk niet helemaal authentiek Indonesisch, maar wel verschrikkelijk lekker! Dus doe er je voordeel mee, maak eens zelf babi ketjap in plaats van naar de Chinees te gaan om het te halen. Waarschijnlijk maak je het daarna altijd zelf!

Varkensvlees

Babi betekent varken, en dat is natuurlijk een ruim begrip bij het kiezen van welk deel van dat varken je dan precies gebruikt. Er zijn recepten in omloop waarin buikspek of een combinatie van buikspek en bijvoorbeeld varkenslappen wordt gebruikt. Wij hebben gekozen voor hamlappen. Dit stuk varkensvlees is afkomstig uit de bil van het varken. Het zijn mooie lapjes waarvan je prima blokjes kunt snijden om babi ketjap mee te bereiden. Hamlappen bevatten een klein beetje vet, dat je gewoon kunt laten zitten, het zal bijna helemaal wegsmelten tijdens de bereiding van dit vleesgerecht.

Babi ketjap – tips

Een belangrijk onderdeel van babi ketjap is uiteraard de ketjap. We hebben er in ons recept voor gekozen om naast de zoete ketjap manis, een deel ketjap asin te gebruiken. Dit is zoute ketjap. Nu heb je dat mogelijk niet in huis en denk je het te vervangen door zoute sojasaus. Niet doen. Het is niet hetzelfde en de smaak van het gerecht zal anders worden. Koop gewoon een fles ketjap asin. Een klein flesje kost weinig en je kunt het restant prima gebruiken als hartige smaakmaker in andere (Oosterse) gerechten!

Babi ketjap is geen heel pittig gerecht, eerder zoetig. Hou je van een beetje pit, voel je dan vrij om te experimenteren en voeg wat sambal oelek toe. Je kunt ook het zaad in de chilipeper laten, dat zal het vlees ook wat pittiger maken.

Stoven met varkensvlees

Stoven met varkensvlees

Vooral in de donkere maanden van het jaar kiezen we graag voor stoven met varkensvlees. Ontdek hier de lekkerste recepten voor stoofpotten.

Hamlappen

Hamlappen; mals en mager varkensvlees

Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?

Babi ketjap

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 85 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram hamlappen, in blokjes
  • 20 gram verse gember, zeer fijn gehakt of geraspt
  • 4 eentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 middelgrote uien, fijn gesnipperd
  • 1 rode chili peper, zonder zaad, fijn gehakt
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 150 ml ketjap manis
  • 50 ml ketjap asin
  • neutrale olie
  • optioneel: sambal oelek

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je babi ketjap:

Verhit wat olie in een braadpan. Bak hierin de blokjes varkensvlees rondom bruin aan.

Voeg vervolgens de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak mee tot de uien glazig zijn.

Schenk vervolgens het limoensap, de gembersiroop de ketjap manis en de ketjap asin bij het vleesmengsel.

Breng aan de kook en laat de babi ketjap op een heel laag vuurtje, in ongeveer 75 minuten, zachtjes gaar sudderen. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Serveer de babi ketjap met rijst en bijvoorbeeld wat gewokte groente.

Tafel lekker !!

DeelPin41Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen

karbonade bakken
Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Reepjesvlees
Kookschool

Reepjesvlees; zelf snijden en marineren is echt het lekkerst

Lamscurry
Curry

Lamscurry; het huis ruikt heerlijk als je dit maakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen