• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Lekker met rijst en gewokte groenten

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Babi ketjap

Babi ketjap – Deze schotel op basis van gestoofd varkensvlees is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië, waar het een populair gerecht is onder de Indonesiërs die geen islamitische achtergrond hebben. Maar ook in Nederland is babi ketjap een populair gerecht geworden. Zeker als onderdeel van een rijsttafel, wat natuurlijk eigenlijk iets typisch Nederlands is. Het vlees wordt gestoofd in zoete ketjap, maar ook gember is een belangrijk bestanddeel in een babi ketjap recept. Ondanks de Indonesische oorsprong is het geen heel pittig gerecht, wat mogelijk ook de populariteit in Nederland verklaart. Wij delen daarom graag onze versie van babi ketjap met je. Zoals bij veel Oosterse gerechten het geval is, zijn er duizenden variaties van dit recept in omloop. En onze versie is mogelijk niet helemaal authentiek Indonesisch, maar wel verschrikkelijk lekker! Dus doe er je voordeel mee, maak eens zelf babi ketjap in plaats van naar de Chinees te gaan om het te halen. Waarschijnlijk maak je het daarna altijd zelf!

Varkensvlees

Babi betekent varken, en dat is natuurlijk een ruim begrip bij het kiezen van welk deel van dat varken je dan precies gebruikt. Er zijn recepten in omloop waarin buikspek of een combinatie van buikspek en bijvoorbeeld varkenslappen wordt gebruikt. Wij hebben gekozen voor hamlappen. Dit stuk varkensvlees is afkomstig uit de bil van het varken. Het zijn mooie lapjes waarvan je prima blokjes kunt snijden om babi ketjap mee te bereiden. Hamlappen bevatten een klein beetje vet, dat je gewoon kunt laten zitten, het zal bijna helemaal wegsmelten tijdens de bereiding van dit vleesgerecht.

Babi ketjap – tips

Een belangrijk onderdeel van babi ketjap is uiteraard de ketjap. We hebben er in ons recept voor gekozen om naast de zoete ketjap manis, een deel ketjap asin te gebruiken. Dit is zoute ketjap. Nu heb je dat mogelijk niet in huis en denk je het te vervangen door zoute sojasaus. Niet doen. Het is niet hetzelfde en de smaak van het gerecht zal anders worden. Koop gewoon een fles ketjap asin. Een klein flesje kost weinig en je kunt het restant prima gebruiken als hartige smaakmaker in andere (Oosterse) gerechten!

Babi ketjap is geen heel pittig gerecht, eerder zoetig. Hou je van een beetje pit, voel je dan vrij om te experimenteren en voeg wat sambal oelek toe. Je kunt ook het zaad in de chilipeper laten, dat zal het vlees ook wat pittiger maken.

Stoven met varkensvlees

Stoven met varkensvlees

Vooral in de donkere maanden van het jaar kiezen we graag voor stoven met varkensvlees. Ontdek hier de lekkerste recepten voor stoofpotten.

Babi ketjap

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 85 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram hamlappen, in blokjes
  • 20 gram verse gember, zeer fijn gehakt of geraspt
  • 4 eentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 middelgrote uien, fijn gesnipperd
  • 1 rode chili peper, zonder zaad, fijn gehakt
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 150 ml ketjap manis
  • 50 ml ketjap asin
  • neutrale olie
  • optioneel: sambal oelek

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je babi ketjap:

Verhit wat olie in een braadpan. Bak hierin de blokjes varkensvlees rondom bruin aan.

Voeg vervolgens de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak mee tot de uien glazig zijn.

Schenk vervolgens het limoensap, de gembersiroop de ketjap manis en de ketjap asin bij het vleesmengsel.

Breng aan de kook en laat de babi ketjap op een heel laag vuurtje, in ongeveer 75 minuten, zachtjes gaar sudderen. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Serveer de babi ketjap met rijst en bijvoorbeeld wat gewokte groente.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - VarkensvleesVlees - Varkensvlees - Hamlappen
DeelPin33Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen