Stoven met varkensvlees – Als je praat over het stoven van vlees, is het eerste dat bij veel mensen opkomt het stoven van rundvlees. Draadjesvlees wel te verstaan. Toch kun je met andere soorten vlees ook heerlijke stoofpotjes maken. Met varkensvlees bijvoorbeeld. Er zijn verschillende delen van het varken die je kunt gebruiken voor verschillende recepten. Met die delen van het varken maak je heerlijke gerechten als je ze stooft. Natuurlijk kost ook het stoven met varkensvlees, en zeker de grote stukken, meer tijd dan een varkensschnitzeltje bakken. Maar het resultaat is er dan ook wel naar. En ook hier geldt, je hoeft als je vlees stooft niet steeds bij die pan te blijven staan. Dus eigenlijk kost alleen de voorbereiding je een paar minuten en daarna roer je af en toe even in de pan. En zeg nu zelf, wat is er gezelliger dan een pruttelende pan op het fornuis, waaruit allerlei heerlijke geuren opstijgen? Vervolgens zet je een paar uur later een heerlijk varkensstoofpotje op tafel! Onderaan het artikel vind je de lekkerste recepten om te stoven met varkensvlees.
Stoven; hoe doe je dat?
Als je gaat stoven met varkensvlees, dan zal het in de meeste recepten zo zijn dat je het vlees eerst aanbraadt. Zodra het rondom mooi bruin is voeg je dan een vloeistof toe waarin je het vlees verder laat garen. Die vloeistof kan van alles zijn. Denk aan bier, wijn, bouillon of gewoon water dat je toevoegt aan het braadvet. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Want ook kokosmelk, cider of een fond kun je prima gebruiken om in te stoven. Als je de temperatuur zo laag mogelijk houdt, zo rond de 90 graden, dan krijg je heerlijk sappig en mals varkensvlees. Natuurlijk duurt stoven op een heel lage temperatuur langer, maar het komt de smaak van je gerecht zeker ten goede.
Stoven met varkensvlees
Er zijn verschillende soorten vlees die je kunt gebruiken om te stoven met varkensvlees. Denk aan de varkensschouder, de hamlappen en de hamschijf (van de achterbout), en de procureur, die wordt gesneden uit de nek van het varken en is heel geschikt om ‘pulled pork’ van te maken. Daarnaast zijn er de minder bekende varkenswangen, dit is heerlijk zacht vlees dat na het stoven zo uit elkaar valt.
Dit zijn de lekkerste recepten
Uiteraard krijg je een aantal hele lekkere recepten om inspiratie op te doen. Wat ga jij maken als je gaat stoven met varkensvlees? Ga je voor de hamlappen? Of durf je je te wagen aan een bijzonder stoofpotje met varkenswangen?
Chili con carne met varkensvlees
Chili con carne wordt meestal met gehakt of rundvlees gemaakt. Maar er is meer. Ook met chorizo en varkensvlees is chili con carne heerlijk!
Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht, vol smaak
Een varkensvlees klassieker uit Indonesië! Lekker, makkelijk en voortaan maak je hem gewoon helemaal zelf; babi ketjap!
Herfststoofpot van varkenswangen en flespompoen
Een herfststoofpot uit de oven. Varkenswangen, Flespompoen, Cola, Kalfsfond, dit is een smaakfeestje eersteklas. Kost tijd maar weinig werk.
Oosterse varkenswangen
Varkenswangen een minder bekend stukje varkensvlees maar wel een absolute delicatesse. Naar de slager dus voor deze Oosterse varkenswangen.
Wij zijn hier ook fan van stoofpotjes, ook met varkensvlees ?
Heerlijk, deze recepten sla ik op!
Leuk om te lezen, Yvonne! Houd de website in de gaten, want er volgen nog meer specials met stoofpotjes van andere vleessoorten de komende tijd!