Gestoofde varkenswangen in bokbier – Varkenswangen, niet het bekendste stukje varkensstoofvlees, maar heb je eenmaal deze gestoofde varkenswangen in bokbier geproefd, dan wil je het beslist vaker eten!
Varkenswangen
Varkenswangen, veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. En toch is het één van de lekkerste stukjes varkensvlees. Varkenswangen worden bereid als stoofvlees. Na een uurtje of 2 stoven heb je heerlijk mals vlees. Wil je de gestoofde varkenswangen in bokbier gaan bereiden, bestel ze dan van tevoren bij de slager. Bijna geen enkele supermarkt heeft varkenswangen in het assortiment. De meeste slagers zullen ze ook moeten bestellen.
Voor dit recept kun je de vliezen laten zitten. Het verwijderen is een lastig karwei en door het lange stoven vind je er niets van terug.
Wil je de gestoofde varkenswangen in bokbier gaan bereiden, bestel ze dan van te voren bij de slager.
Stoven
Het stoven van vlees, het laten sudderen op een heel laag vuurtje, kost best wat tijd. Toch is het bereiden van gestoofde varkenswangen in bokbier niet heel veel werk. Als het vlees eenmaal op staat, kun jij wat anders gaan doen. Af en toe even kijken of er nog genoeg vocht in de pan zit en even roeren is genoeg. Als je op gas kookt, kun je eventueel een sudderplaatje gebruiken.
Gestoofde varkenswangen in bokbier met….
Stoofvlees is heerlijk met aardappelpuree en bijvoorbeeld rode kool of boontjes. En in het geval van deze gestoofde varkenswangen in bokbier… met zelf gesneden en gebakken friet is het ook een feestje. Een groene salade erbij en je hebt een complete maaltijd!
Varkenswangen; het lekkerste stukje varkensvlees!
Heb jij al eens varkenswangen gegeten? Dit onbekende stukje vlees wil je echt niet missen. Ontdek hier wat het is en wat je ermee maakt.
Gestoofde varkenswangen in bokbier
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenswangen, in 3 à 4 stukken gesneden
- 250 gram gerookte spekblokjes of reepjes
- 1 winterpeen, in blokjes
- 1 ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel appelstroop
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 flesje bokbier
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- olie of boter om in te bakken
- zout en peper
- optioneel: wat gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofde varkenswangen in bokbier:
Maak in een kom een marinade van 2 eetlepels bokbier, de appelazijn, de mosterd, de appelstroop, peper en zout. Meng dit goed door elkaar. Marineer de varkenswangen een uurtje in dit mengsel.
Verhit in een braadpan de olie of de boter. Schep de varkenswangen uit de marinade en bak ze rondom aan. Voeg dan het spek toe en laat even meebakken. Doe dan de ui, knoflook, tijm en winterpeen erbij en laat deze ook even meebakken. Schenk de rest van het bier er aan de rand van de pan bij, zodat het vlees niet te veel afkoelt, en voeg de overgebleven marinade toe.
Laat het vlees op een heel laag vuurtje ongeveer 2 uur sudderen. Haal het laatste half uur het deksel van de pan, zodat de saus wat kan inkoken.
Haal de pan van het vuur en controleer of het vlees gaar is.
Bestrooi de gestoofde varkenswangen in bokbier voor het serveren eventueel met wat gehakte peterselie.
Tafel lekker !!
Wat een leuke site met veel goede recepten. Vandaag de varkenswangen met bokbier gemaakt. De wangen zijn heerlijk zacht geworden maar de saus vind ik te bitter. Heb er nog wat stroop bij gedaan maar dat hielp te weinig. Wat zou ik kunnen doen? Overigens vind ik de saus erg dun maar omdat die bitter smaakt durf ik niet in te koken. Goede raad svp!
Wat leuk dat je de varkenswangen hebt gemaakt, Maria. Jammer dat je de saus te bitter vindt. Ik heb dit recept meerdere malen gmaakt en het komt me eerlijk gezegd niet bekend voor. De enige verklaring die ik er voor kan bedenken is dat ik misschien een soort bokbier heb gebruikt met een mindere bittere smaak. Mocht je het recept nog eens proberen dan zou je een wat zoetere biersoort kunnen kiezen. Dat hoeft niet speciaal bokbier te zijn. Wat betreft de dikte van de saus, die bereik je inderdaad door inkoken. Mocht je dit niet willen, dan kun je de saus ook wel binden met wat maïzena, die je hebt aangemaakt met koud water. Als je dit aan de kokende saus toevoegt en deze even laat doorkoken zul je zien dat hij dikker wordt.