Label Rouge Kip met limoen en rode peper – Kip uit de oven zit boordevol smaak en is makkelijk om te maken. Door de kip te vlinderen, in te smeren met een pasta en in de oven te garen krijg je een geweldig lekker kippetje.
Gemarineerde kip uit de oven
Een echt heerlijke, gemarineerde kip uit de oven. De Label rouge kip met limoen wordt volgens de vlindertechniek klaargemaakt. Hiervoor wordt de kip als het ware opengeklapt, waardoor het iets weg heeft van een vlinder. Door het openklappen van de kip kan de warmte er beter bij en wordt de kip gelijkmatiger gaar. Zo blijven de filets ook mals, die willen nog wel eens droog worden door de lange oventijd. Omdat de oventijd nu aanzienlijk verkort kan worden en door de lekkere marinade, krijgen ze geen kans om uit te drogen.
Een zalige marinade van boter, limoen en rode peper
Een marinade wordt meestal gemaakt met een olie. Voor de label rouge kip met limoen gebruik je boter. Het is tenslotte een Frans kippetje en Fransen zijn dol op boter. Die boter wordt vermengd met rode peper, limoensap, gember en specerijen voor een heerlijke fris pittige marinade. Drie pepers lijkt misschien veel, maar als je de zaadjes eruit haalt, valt dit reuze mee. Probeer het maar eens, je zult er geen spijt van krijgen. Wil je wel graag een lekker pittige label rouge kip met limoen, dan laat je de zaadjes er gewoon in.
Omdat je de marinade van boter maakt, kun je dit makkelijk over de kip verdelen. Haal het vel een beetje los en stop ook daar wat van die heerlijke gekruide boter tussen. Echt dat is zo lekker! De resterende limoen bak je mee in de oven. Door de limoen mee te verwarmen kun je er na het bakken lekker veel sap uit persen. Je gebruikt dat sap om de kip mee te besprenkelen als hij net uit de oven komt, voor een extra limoenaroma.
‘Label Rouge’ uit Frankrijk was direct de reactie van de poelier. Eén van de lekkerste kippen, rustig opgegroeid, buiten gelopen, geen antibiotica, 100% plantaardige voeding. Inderdaad net zoals onze biologische kip, alleen krijgt een Label Rouge kip niet per definitie biologische voeding. Lees hier meer.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Label Rouge Kip met limoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 lekkere kip van ongeveer 1 ½ kg, bv van Label Rouge
- 3 rode pepers
- ongeveer 5 cm gember
- 50 gram boter
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel 5 spices
- 2 tenen knoflook
- 2 limoenen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Label Rouge Kip met limoen:
Snijd de peper in grove stukken en verwijder eventueel de zaadjes.
Schil de gember en snijd die ook in stukken.
Pers 1 limoentje uit en vermeng het sap met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Houd 1 limoen apart om mee te roosteren.
Nu ga je de kip vlinderen. Leg de kip met de filets aan de onderzijde voor je en snijd links en rechts met een scherp mes of een wildschaar langs de ruggengraat. Verwijder de ruggengraat en draai de kip om. Leg de kip open voor je neer en druk hard op de filets zodat het borstbeen kraakt en het geheel platter wordt. Kijk anders hier als je de uitleg met wat foto’s ter verduidelijking wilt zien.
Leg de kip op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier. Smeer nu de hele kip in met de pasta, haal ook het vel een beetje los en smeer ook onder het vel een beetje pasta. Duw het vel weer terug op de plaats. Laat dit een half uurtje intrekken.
Snijd de limoen door en leg die bij de kip op de bakplaat.
Verwarm de oven voor op 185 graden en bak de kip in ongeveer een uur gaar. De kerntemperatuur van kip is minimaal 75 graden, dit meet je door met een thermometer te meten aan de onderzijde van de poot en bij de borst op de dikste plek van de kip. Als de kip gaar is, haal je de Label Rouge kip met limoen uit de oven en knijp je de limoen er over uit. Leg de kip op een schaal of verdeel de kip eerst in stukken en leg ze dan op een schaal.
Tafel lekker !!