• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer

Tomaten, Komkommers, Paprika, Courgette, Aubergine, Maïs en Pepers

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten – Een beetje een gek woord is het wel, vruchtgroenten. Want hebben we het nou over vruchten of over groenten? We hebben het hier over groenten waarvan de vrucht gegeten kan worden, in tegenstelling tot de groenten waarvan we het blad, de stengels of de wortels eten. Het zijn dus eigenlijk vruchten, maar we scharen ze niet onder het fruit, maar onder de groenten. Volg je het nog? Voorbeelden van vruchtgroenten zijn de paprika, de tomaat, de komkommer, de courgette, de aubergine, maar ook pepers en maïs zijn vruchtgroenten. Bij Lekker Tafelen worden we blij van al die zomerse kleuren. We hebben dan ook heel wat recepten en de nodige tips voor je.

Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer

Aubergine

Je haat ze of je vindt ze heerlijk. Deze mooie, meestal, donkerpaarse groente is helaas niet bij iedereen even geliefd. Dat is jammer, want aubergines zijn lekker en best veelzijdig. Door de wat vlezige structuur kun je ze heel goed inzetten in vegetarische of veganistische gerechten. Door die structuur zul je het vlees dan ook zeker niet missen. Je kunt aubergines koken, bakken, grillen en stoven. Daarnaast zijn ze heel geschikt om te vullen en in de oven te bereiden. We hebben dan ook een heleboel verschillende recepten voor je. Ovenschotels, pastagerechten, stoofpotjes …, kortom, volop variatie. Een heleboel redenen dus om eens wat vaker aubergine op tafel te zetten!

Wist je dat de aubergine ook wel eierplant wordt genoemd? Dat heeft uiteraard met de vorm te maken. Nou zie je dat bij de paarse, meest gebruikelijke aubergine, misschien niet zo snel terug, maar er bestaan ook aubergines in andere vormen en kleuren, waaronder kleine, witte. Als je de witte variant ziet, denk je zeker direct aan een ei!

Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van deze paarse vruchtgroente

Aubergine
Specials

De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.

Check het recept of lees de info

Pepers

Bij chilipepers, Madame Jeanette, jalapeño en allerlei andere soorten pepers zul je misschien niet direct aan groenten denken, maar eerder aan smaakmakers. Toch vallen de pepers ook onder de vruchtgroenten. Als je kijkt naar de vorm en de kleuren zie je dat ze veel op paprika’s en puntpaprika’s lijken. Deze vruchtgroenten zijn dan ook zeer nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn paprika’s dan ook grote, niet hete pepers!

Hou je van pittig eten? Kijk dan snel bij de recepten. Niet alleen heerlijke gerechten als garnalen van de BBQ en kip met rode peper, maar ook fantastische recepten om zelf sambal en chilisaus te maken!

Pepers

Sambal op mijn manier
Saus

Sambal op mijn manier

Gegrilde garnalen met knoflook en chilipeper
Visgerechten

Gegrilde tijgergarnalen met knoflook en chilipeper

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

chilisaus maken
Saus

Zelf chilisaus maken |Heerlijk bij kip, vis of loempia’s

Borrelballetjes of Jalapenoballetjes
Hapjes

Borrelballetjes met jalapeño pepers

Broccoli met rode peper en citroen
Bijgerecht

Broccoli met rode peper en citroen

Vorige Volgende

Courgette

Courgette is de bekendste naam van deze vruchtgroente, die ook wel zucchini of mergpompoen wordt genoemd. De courgette is populair in Nederland, zacht en neutraal van smaak en dat maakt dat deze groente bijzonder veelzijdig is. Je kunt ze dan ook werkelijk voor alles gebruiken. In de soep, in een wokschotel of in een pastagerecht. Maar ook voor het bereiden van snacks of hapjes kun je uit de voeten met courgette. Ook in quiches of op een pizza komt de courgette prima tot zijn recht. Daarnaast, en dat zal veel mensen wat vreemd in de oren klinken, kun je courgette verwerken in zoet gebak. Want waarom wel een worteltjestaart en geen courgettecake? Wist je trouwens dat je de bloemen van de courgette ook kunt eten? Je kunt ze vullen, maar ook als een soort tempura door een beslagje halen en frituren. Mogelijkheden te over dus. Al zin gekregen in courgette? Kijk voor inspiratie snel bij de recepten en maak eens iets anders met courgette!

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Courgette
Specials

Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten. 

Check het recept of lees de info

Maïs

Maïs wordt wel gerekend tot de vruchtgroente, maar officieel hoort maïs tot de granen. Het wordt op verschillende manieren gebruikt als voeding. Bekend is natuurlijk de hele kolf, die wel gekookt of gegrild op de barbecue gegeten wordt. Dan natuurlijk de losse maïskorrels, die je heel goed kunt verwerken in een salade, een maaltijd met een Mexicaans tintje of tot een soep. Verder wordt er veel maïs verwerkt tot meel. Hiervan worden natuurlijk broden, tortilla’s et cetera gebakken, maar ook wordt er polenta, een bekend, traditioneel, Italiaans gerecht van gemaakt. We delen verschillende recepten met je.

Mais

Gegrilde mais
Bijgerecht

Gegrilde mais; lekker van de BBQ!

Maissoep met rivierkreeftjes
Soep

Maissoep met rivierkreeftjes

Zoete aardappel met een Mexicaans tintje
Lunch

Zoete aardappel met een Mexicaans tintje

Aziatische Maïssoep met ei; Probeer het ook met stukjes vis
Maaltijdsoep

Aziatische Maïssoep met ei; Probeer het ook met stukjes vis

Mexicaans maisbrood
Brood

Mexicaans maisbrood

Polenta recepten inspiratie en ideeen
Specials

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

Vorige Volgende

Paprika

Ook paprika is een heel populaire vruchtgroente. Paprika’s zijn een heerlijke, gezonde en kleurrijke groente. Je kunt ze vullen, je kunt ze gesneden in een gerecht verwerken, gekookt, gestoofd, gebakken, rauw in de salade, of met een lekkere dip bij de borrel… Kortom, zorg dat je altijd paprika’s in huis hebt, je kunt er alle kanten mee uit!

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

Paprika
Specials

Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!

Check het recept of lees de info

Alledaagse recepten met vruchtgroenten

Vrijwel alle vruchtgroenten zijn heel geschikt om te verwerken in je dagelijkse maaltijden. Ze zijn gezond, ze zijn lekker en ze voegen kleur toe aan je gerechten, waardoor die er al snel heel aantrekkelijk uit zullen zien. Allemaal goede redenen om vaak vruchtgroenten op tafel te zetten!

Salade van pompoen en feta
Salade

Salade van pompoen en feta

broodje met geitenkaas en groenten
Lunch

Broodje met geitenkaas en groenten

courgettesoep 3 variaties
Specials

Courgettesoep; basisrecept + 3 varianten

Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm
Pastagerechten

Lasagne met courgette, tomaat en gerookte zalm

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met paprika en komkommer

Gegrilde zomergroenten
Bijgerecht

Gegrilde zomergroenten

Vorige Volgende

Komkommers

Bijna iedereen houdt van deze heerlijke, frisse vruchtgroente! Een komkommersalade past tenslotte overal bij. En hij combineert met vrijwel alles, dus is de komkommer ook een graag gezien onderdeel van een gemengde salade. Natuurlijk eten we komkommers, al dan niet in snackformaat, zo uit het vuistje. Tenslotte is het een lekkere en gezonde snack. Maar wist je dat je komkommer ook warm kunt eten? Of dat je komkommers ook in de soep kunt verwerken? Kijk maar eens bij de recepten!

Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!

Komkommer
Specials

Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!

Check het recept of lees de info

Tomaten

Tomaten! Dat is toch zeker de zonnigste groente, of eigenlijk vruchtgroente van allemaal? Tomaten brengen met recht de zomer op je bord! Natuurlijk zijn ze fantastisch lekker in een zomerse salade. Maar je maakt toch zeker ook zelf tomatensaus van verse tomaten? En wat is er nou lekkerder dan verse, zelfgemaakte tomatensoep? Gevulde tomaten zijn ook erg lekker, in de pasta, of de risotto… kijk maar eens bij de recepten. En lees vooral ook eens hoe het er bij een tomatenteler aan toe gaat. Want zonder die telers komen er geen tomaten op je bord!

Tomaten, het hele jaar de zon op je bord!

Tomaten
Specials

Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!

Check het recept of lees de info

Pompoen

De meeste vruchtgroenten zijn echte zomergroenten. Maar we hebben natuurlijk ook nog de pompoen. Ook met pompoenen maak je de lekkerste gerechten.  En pompoen is natuurlijk een echte herfstgroente. Na de zomer zijn we vaak ook weer toe aan wat stevigere gerechten.  Echte herfstgerechten als een verwarmende pompoensoep, al dan niet een flink gevulde variant. Maar ook heerlijke ovenschotels en pastagerechten Ook wordt pompoen gebruikt in zoete nagerechten en gebak.

Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?

Recepten met pompoen
Specials

Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.

Check het recept of lees de info

Op bezoek bij de telers van vruchtgroenten

Ben je inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar hoe die vruchtgroenten worden geteeld? Lees dan eens hoe het er bij de teler aan toe gaat. Wie weet kijk je dan voortaan een beetje anders aan tegen de tomaat of de komkommer op je bord!

Coeur de Boeuf Tomaten

Coeur de Boeuf Tomaten – Een bezoekje bij een trotse teler

Lans Tomaten; Lekker Tafelen op bezoek bij de teler

Lans Tomaten; Lekker Tafelen op bezoek bij de teler

komkommer, zo groeit hij bij de teler

Komkommer; zó groeit ie bij de teler

Hoe groeit courgette eigenlijk?

Hoe groeit courgette eigenlijk?

Hollandse Helden van La Place

100% Natuurlijk bij de Hollandse Helden van La Place

Westlandpeppers, een geweldige ontdekking

Westlandpeppers, een geweldige ontdekking

Al zin gekregen om te koken met vruchtgroenten?

Hopelijk kunnen we je met al deze informatie over vruchtgroenten motiveren om ze heel vaak op tafel te zetten. We hebben je in ieder geval van een heleboel recepten voorzien, dus we zouden zeggen; ‘leef je uit!’ Vers, gezond, lekker en kleur op je bord, beter kan het toch niet?

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen