Vruchtgroenten – Een beetje een gek woord is het wel, vruchtgroenten. Want zijn het nu vruchten of zijn het groenten? Dit is het antwoord: het zijn groenten waarvan de vrucht gegeten kan worden, in tegenstelling tot de groenten waarvan je het blad, de stengels of de wortels eet. Het zijn dus eigenlijk vruchten, maar je deelt ze niet in onder het fruit, maar onder de groenten. Volg je het nog? Voorbeelden van vruchtgroenten zijn de paprika, de tomaat, de komkommer, de courgette, de aubergine, maar ook pepers en maïs zijn vruchtgroenten. Op deze pagina vind je heel wat recepten en de nodige tips.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Aubergine
Je haat ze of je vindt ze heerlijk. Die mooie, meestal, donkerpaarse groente is helaas niet bij iedereen even geliefd. Dat is jammer, want aubergines zijn lekker en best veelzijdig. Door de wat vlezige structuur kun je ze heel goed inzetten in vegetarische of veganistische gerechten. Door die structuur zul je het vlees dan ook zeker niet missen. Je kunt aubergines koken, bakken, grillen en stoven. Daarnaast zijn ze heel geschikt om te vullen en in de oven te bereiden. Via onderstaande link vind je heel veel recepten met die aubergine. Ovenschotels, pastagerechten, stoofpotjes, …, kortom, volop variatie. Genoeg redenen dus om eens wat vaker aubergine op tafel te zetten!
Wist je dat de aubergine ook wel eierplant wordt genoemd? Dat heeft uiteraard met de vorm te maken. Nou zie je dat bij de paarse, meest gebruikelijke aubergine, misschien niet zo snel terug, maar er bestaan ook aubergines in andere vormen en kleuren, waaronder kleine, witte. Als je de witte variant ziet, denk je zeker direct aan een ei!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.
Pepers
Bij chilipepers, Madame Jeanette, jalapeño en allerlei andere soorten pepers zul je misschien niet direct aan groenten denken, maar eerder aan smaakmakers. Toch vallen de pepers ook onder de vruchtgroenten. Als je kijkt naar de vorm en de kleuren zie je dat ze veel op paprika’s en puntpaprika’s lijken. Deze vruchtgroenten zijn dan ook heel nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn paprika’s dan ook grote, niet hete pepers!
Hou je van pittig eten? Kijk dan snel bij de recepten. Niet alleen heerlijke gerechten als garnalen van de BBQ en kip met rode peper, maar ook fantastische recepten om zelf sambal en chilisaus te maken!
Courgette
Courgette is de bekendste naam van deze vruchtgroente, die ook wel zucchini of mergpompoen wordt genoemd. De courgette is populair in Nederland, zacht en neutraal van smaak en dat maakt dat die bijzonder veelzijdig is. Je kunt ze dan ook werkelijk voor alles gebruiken. In de soep, in een wokschotel of in een pastagerecht. Maar ook voor het maken van snacks of hapjes kun je uit de voeten met courgette. Ook in quiches of op een pizza komt de courgette prima tot zijn recht. Daarnaast, en dat zal veel mensen wat vreemd in de oren klinken, kun je courgette verwerken in zoet gebak. Want waarom wel een worteltjestaart en geen courgettecake? Wist je trouwens dat je de bloemen van de courgette ook kunt eten? Je kunt ze vullen, maar ook als een soort tempura door een beslagje halen en frituren. Mogelijkheden te over dus. Al zin gekregen in courgette? Kijk voor inspiratie snel bij de recepten en maak eens iets anders met courgette!
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Maïs
Maïs wordt wel gerekend tot de vruchtgroente, maar officieel hoort maïs tot de granen. Het wordt op verschillende manieren gebruikt als voeding. Bekend is natuurlijk de hele kolf, die wel gekookt of gegrild op de barbecue gegeten wordt. Dan natuurlijk de losse maïskorrels, die je heel goed kunt verwerken in een salade, een maaltijd met een Mexicaans tintje of tot een soep. Verder wordt er veel maïs verwerkt tot meel. Hiervan worden natuurlijk broden, tortilla’s et cetera gebakken, maar ook wordt er polenta, een bekend, traditioneel, Italiaans gerecht van gemaakt. Ontdek hieronder de recepten.
Paprika
Ook paprika is een heel populaire vruchtgroente. Paprika’s zijn een heerlijke, gezonde en kleurrijke groente. Je kunt ze vullen, je kunt ze gesneden in een gerecht verwerken, gekookt, gestoofd, gebakken, rauw in de salade, of met een lekkere dip bij de borrel… Kortom, zorg dat je altijd paprika’s in huis hebt, je kunt er alle kanten mee uit!
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Komkommers
Bijna iedereen houdt van deze heerlijke, frisse vruchtgroente! Een komkommersalade past tenslotte overal bij. En hij combineert met vrijwel alles, dus is de komkommer ook een graag gezien onderdeel van een gemengde salade. Natuurlijk eten we komkommers, al dan niet in snackformaat, zo uit het vuistje. Tenslotte is het een lekkere en gezonde snack. Maar wist je dat je komkommer ook warm kunt eten? Of dat je komkommers ook in de soep kunt verwerken? Kijk maar eens bij de recepten!
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Tomaten
Tomaten! Dat is toch zeker de zonnigste groente, of eigenlijk vruchtgroente van allemaal? Tomaten brengen met recht de zomer op je bord! Natuurlijk zijn ze fantastisch lekker in een zomerse salade. Maar je maakt toch zeker ook zelf tomatensaus van verse tomaten? En wat is er nu lekkerder dan verse, zelfgemaakte tomatensoep? Gevulde tomaten zijn ook erg lekker, in de pasta, of de risotto… kijk maar eens bij de recepten. En lees vooral ook eens hoe het er bij een tomatenteler aan toe gaat. Want zonder die telers komen er geen tomaten op je bord!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Pompoen
De meeste vruchtgroenten zijn echte zomergroenten. Maar er zijn natuurlijk ook nog de pompoen. Ook met pompoenen maak je de lekkerste gerechten. En pompoen is natuurlijk een echte herfstgroente. Na de zomer ben je vaak ook weer toe aan wat stevigere gerechten. Echte herfstgerechten als een verwarmende pompoensoep, al dan niet een flink gevulde variant. Maar ook heerlijke ovenschotels en pastagerechten Ook wordt pompoen gebruikt in zoete nagerechten en gebak.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Op bezoek bij de telers van vruchtgroenten
Ben je inmiddels ook nieuwsgierig geworden naar hoe die vruchtgroenten worden geteeld? Lees dan eens hoe het er bij de teler aan toe gaat. Wie weet kijk je dan voortaan een beetje anders aan tegen de tomaat of de komkommer op je bord!
Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.
Al zin gekregen om te koken met vruchtgroenten?
Hopelijk helpt al deze informatie over vruchtgroenten om je te motiveren om ze heel vaak op tafel te zetten. Er zijn heel veel recepten voor jouw inspiratie, dus: ‘leef je uit!’ Vers, gezond, lekker en kleur op je bord, beter kan het toch niet?
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!