Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chocolademousse met gepocheerde peren (in perenlikeur)

Een met liefde gemaakt dessert. Chocolademousse met gepocheerde peren. De peren zijn gepocheerd in ambachtelijk gemaakte perenlikeur van William Pauw.

0 1.268

Chocolademousse met gepocheerde peren (in perenlikeur)  Desserts worden maar al te vaak zo uit een pak gegoten of uit een beker geschept. Maar wat is er nu lekkerder dan een eigen dessert. En als je dan toch de moeite neemt om het zelf te maken (we beloven het is een feestje!) zorg dan ook dat je zoveel mogelijk smaak toevoegt. Ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn, maar werk met goede producten en als je fruit gebruikt, gebruik dan fruit van het seizoen.

Zo kwam ook onderstaande chocolademousse met gepocheerde peren tot stand. Chocolade en peren vormen samen een voortreffelijke combinatie. Chocolademousse behoort tot de geliefde- en populaire desserts. Echt iedereen is dol op chocolade. Een zelfgemaakte chocolademousse verdient dan ook veel aandacht en liefde. Gebruik de mooiste en meest pure ingrediënten en iedereen lepelt straks de glaasjes met plezier leeg.

Om het helemaal af te maken, kun je bij dit dessert nog een klein digestief drinken van perenlikeur om alles perfect bij elkaar te proeven.

Alternatief voor de perenlikeur

Heb je geen perenlikeur op de kop kunnen tikken? Een goede ‘tweede’ is ¾ deel perensap en ¼ deel peren eau de vie. Niet precies het zelfde, maar je komt een heel eind!

Dit is een prachtig recept dat een enorm wow-effect geeft. Dat is deels te danken aan het recept zelf, maar ook aan de presentatie. Toch is het niet echt moeilijk te maken. Ik leg je bovendien stap-voor-stap uit hoe je het dessert mooi opmaakt!

Het hoeft gelukkig ook niet altijd moeilijk en ingewikkeld te zijn om lekker te zijn!

Op de zware rivierklei gronden van het biologische fruitteelt bedrijf van William Pouw in Schalkwijk worden de smaakvolle biologische peren geteeld, die gebruikt worden voor deze perenlikeur.

Chocolademousse met gepocheerde peren (in perenlikeur)

Nagerecht voor 4 personen

Voor de chocolademousse:

 • 150 gram pure chocolade
 • 4 eieren
 • 1 eetlepel vanillesuiker
 • 75 gram goede boter
 • 1 dl slagroom
 • 45 gram poedersuiker

Breng een pannetje met water aan de kook, Hang er een kleiner pannetje in (net niet in het water) en smelt daarin de chocolade au bain-marie. Teveel gedoe? Je kunt de chocolade ook voorzichtig in de magnetron smelten of op een héél zacht vuurtje. Je moet alleen uitkijken dat de chocolade niet aanbrandt.

Meng de zachte boter door de chocolade.

Meng de eierdooiers met de vanillesuiker en mix dit tot een wit mengsel. Klop dan ook de slagroom goed stijf. Klop tenslotte het eiwit stijf en voeg op het laatste het poedersuiker erbij.

Meng de witgeklopte eidooiers bij de gesmolten chocolade, spatel de slagroom er door en vervolgens heel voorzichtig ook de stijfgeklopte eiwitten erdoor spatelen.

Doe alles in een spuitzak en laat even rusten in de koelkast.

Voor de gepocheerde peren

 • 2 harde kleine peren
 • 125 ml perenlikeur
 • 125 ml water
 • 1 zakje vanillesuiker of ½ vanillestokje
 • 50 gram suiker

Meng de ingrediënten voor het pocheervocht in een pan. Schil de peren en snijd het steeltje er af. Halveer de peren en snijd het klokhuis er uit. Dit kun je gemakkelijk met een bolletjeslepel een zogenaamde ‘parisiennelepel’ doen. Gebruik anders gerust een theelepeltje.

Leg de peren in het pocheervocht en giet er – alleen als dat nodig is – nog wat water bij tot ze net onder staan.
Doe een deksel op de pan en laat de peren op een lage hittebron – net tegen de kook aan – gaar worden.
Dit duurt afhankelijk van de soort en rijpheid van de peren circa 5 – 15 minuten.

Opmaak

 • Savoiardi koekjes (Italiaans) of Lange vingers
 • 4 topjes van takjes Munt
 • +/- 50 gram geraspte Chocolade

Je kunt dit dessert in verschillende glazen opdienen. Zelf vind ik dit het mooi in een hoog breed wijnglas. Verkruimel de koekjes en leg die op de bodem van het glas. Voorzichtig lepel je een beetje pocheervocht op de koekjes ( deze mogen niet te week worden).

Op de koekjes spuit je nu een toef chocolade mousse. Een half gepocheerd peertje dep je droog en snij je voorzichtig, zodat je een waaiertje krijgt Leg het waaiertje aan de zijkant van de chocolademousse. Garneer vervolgens de chocolademousse met gepocheerde peren met een muntblaadje en geraspte chocolade.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer