• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée basisrecept – Crème brûlée je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht, maar niets is minder waar. En iedereen die een beetje van koken houdt, heeft de ingrediënten ongetwijfeld al in huis. Dus wat let je om binnenkort deze heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Gebrande room

Letterlijk vertaald betekent crème brûlée gebrande room. Nu is niet de room gebrand, maar het laagje suiker erbovenop. Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit room, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of anders. Dit recept is een basisrecept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken

Crème brûlée maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Je hebt wel een oven en een gasbrander nodig. De binding komt van eidooiers die losgeklopt worden met suiker. De room wordt verwarmd. Aan die room kun je nog een extra smaakmaker toevoegen zodat de smaak goed in de room trekt. Als je een smaakmaker met alcohol gebruikt kun je die beter later toevoegen omdat de alcohol anders vervliegt bij het verwarmen. Als alles gemengd is zet je het in vuurvaste bakjes in een schaal. De schaal vul je voor de helft met water. Het geheel zet je vervolgens ruim een uur in de oven om te garen. Au-bain-marie garen noemen we dat. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat het water in de schaal niet gaat koken. Je haalt ze dan uit de oven en je laat ze afkoelen.

Dit alles kun je ook al een dag van tevoren doen.

Vlak voor het serveren strooi je er suiker over. Met een gasbrandertje (ook wel een crème brûlée brander genoemd) brandt je de suiker tot een mooie bruine karamel. Let er wel op dat de suiker niet te donker wordt want dan gaat het bitter smaken.

Als de suiker eenmaal gebrand is, kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren. De suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

Crème brûlée variaties

De klassieker met vanille is het populairst en wat ons betreft ook het lekkerst, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker natuurlijk. Je kunt ook kleine crème brûlee’s maken in verschillende variaties en die bijvoorbeeld bij een high tea serveren.

Smaken

Je kunt kiezen voor fruitsmaken, maar ook voor kruidige smaken. We geven hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.

  • Vers of diepvriesfruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar het crèmemengsel overheen.
  • Een lepel halfzoete jam of vruchtencompote in het bakje voor dat het crèmemengsel erin gaat.
  • Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in het crèmemengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm het mee met de room.
  • Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.
  • Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.
  • Rozemarijn of tijm, een takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen
  • Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.

Neem geen verse ananas of kiwi voor een crème brûlée, deze fruitsoorten bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat de enzymen dan al afgebroken zijn.

Varieer met wat je lekker vindt, maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt ook nog een laagje krokante karamel bovenop.

Crème brûlée

Porties: 4 kleine bakjes
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Bereidingswijze van dit recept

Crème brûlée maak je zo:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker. Verwarm de room op een zacht vuur tot deze kookt. Giet de room, al roerend, bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes. Zet de bakjes in een schaal en zet deze in de oven. Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water. Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen. Haal de bakjes uit de vloeistof en laat deze afkoelen. Als ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand deze af met een brandertje. Serveer de crème brûlée het liefst direct.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivelZuivel - Slagroom
DeelPin45Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte tatin met ananas
Nagerecht

Tarte tatin met ananas

Gekarameliseerde ananas met ijs
Nagerecht

Gekarameliseerde ananas met ijs

Oma's appeltjespudding
Nagerecht

Oma’s appeltjespudding; Maar dan op jouw manier

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Koffie-karamel pudding
Nagerecht

Koffie-karamel pudding met amandelkrokant; Verslavend lekker!

Sinaasappelsoufflé
Nagerecht

Sinaasappelsoufflé; een luchtig nagerecht uit de oven

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Desserts van schuimpjes
Nagerecht

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen