• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée basisrecept – Crème brûlée je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht, maar niets is minder waar. Er zitten ook geen ingrediënten in die je niet al standaard in huis hebt, dus wat let je om binnenkort deze heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Gebrande room

Letterlijk vertaald betekend crème brûlée gebrande room. Nu is niet de room gebrand, maar het laagje suiker. Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit room, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of anders. Dit recept is een basisrecept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken

Het maken is eigenlijk vrij eenvoudig, wat je wel nodig hebt, is een oven en een gasbrander. De binding komt van eidooiers deze worden losgeklopt met suiker. De room wordt verwarmd, hier kun je een smaakmaker aan toevoegen waardoor de smaak goed in de room trekt. Smaakmakers met alcohol voeg je liever iets later toe omdat bij verwarming de alcohol vervliegt. Wanneer alles vermengd is, word het in vuurvaste bakjes gegoten en in een schaal gezet. Deze vul je voor de helft met water en gaat voor ruim een uur de oven in om te garen. Het is de bedoeling dat het water niet gaat koken om de fijnste custard te krijgen. Je kan de custard  eventueel een dag van tevoren voorbereiden. Eenmaal afgekoeld komt er suiker over die je met een gasbrandertje brandt tot een mooie bruine karamel, dit is even opletten  want wanneer de suiker te donker wordt smaakt deze bitter. Wanneer de suiker eenmaal gebrand is, kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren, de suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

Crème brûlée Variaties

Persoonlijk vind ik de klassieker met vanille het lekkerste, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld bij een high tea maakte ik kleine crème brûlée ’s in verschillende variaties met als basis een en hetzelfde recept.

Smaken

Je kunt kiezen voor fruitsmaken, maar ook voor kruidige smaken. Ik geef hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.

  • Vers of diepvriesfruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar je crème mengsel overheen.
  • Een lepel halfzoete jam of vruchten compote naar smaak in het bakje voor dat het crèmemengsel erin gaat.
  • Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in je crème mengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm deze mee met de room.
  • Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.
  • Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.
  • Rozemarijn of tijm, takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen
  • Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.

Neem geen verse ananas of kiwi voor je crème brûlée deze bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat dan de enzymen afgebroken zijn.

Varieer met wat je lekker vindt, maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt immers nog een laagje krokante karamel bovenop.

Crème brûlée

Porties: 4 kleine bakjes
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Bereidingswijze van dit recept

Crème brûlée maak je zo:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker. Verwarm de room op een zacht vuur tot deze kookt. Giet de room al roerende bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes. Zet de bakjes in een schaal en zet deze in de oven.  Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water. Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen. Haal de bakjes uit de vloeistof en laat deze afkoelen. Wanneer ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand deze af met een brandertje. Serveer ze liefst direct.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivelZuivel - Slagroom
DeelPin40Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Souffle van kwark en rode bessen
Nagerecht

Soufflé van kwark en rode bessen

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

bavarois van kwark
Nagerecht

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

panna cotta met abrikozen
Nagerecht

Panna cotta met abrikozen en een vleugje rozemarijn

Rabarbertaart upside down
Nagerecht

Upside down rabarbertaart

Nectarine ijstaart
Nagerecht

Nectarine ijstaart of toch liever een cheesecake?

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

panna cotta van yoghurt
Nagerecht

Panna cotta van yoghurt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen