• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, april 19, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Nagerecht

Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

door Connie Derks
in Nagerecht
0
0
Crème brûlée; Het basisrecept om lekker zelf aan de slag te gaan

Crème brûlée basis recept – Crème brûlée je hebt het vast wel eens gegeten in een restaurant. Het lijkt een ingewikkeld nagerecht maar niets is minder waar. Er zitten ook geen ingrediënten in die je niet al standaard in huis hebt, dus wat let je om binnenkort deze heerlijke puddinkjes zelf te maken.

Gebrande room

Letterlijk vertaald betekend crème brûlée gebrande room. Nu is niet de room gebrand maar het laagje suiker.  Door de suiker te branden wordt het een heerlijk knapperige karamel wat een perfect contrast vormt met de romige custard. De custard bestaat uit room, eidooiers, suiker en vaak een smaakmaker zoals vanille, koffie of anders. Dit recept is een basis recept met een beetje vanille. Variaties hierop volgen nog. 

Niet koken

Het maken is eigenlijk vrij eenvoudig, wat je wel nodig hebt is een oven en een gasbrander. De binding komt van eidooiers deze worden losgeklopt met suiker. De room wordt verwarmd, hier kun je een smaakmaker aan toevoegen waardoor de smaak goed in de room trekt. Smaakmakers met alcohol voeg je liever iets later toe omdat bij verwarming de alcohol vervliegt. Wanneer alles vermengd is word het in vuurvaste bakjes gegoten en in een schaal gezet. Deze vul je voor de helft met water en gaat voor ruim een uur de oven in om te garen. Het is de bedoeling dat het water niet gaat koken om de fijnste custard te krijgen. Je kan de custard  eventueel een dag van te voren voorbereiden. Eenmaal afgekoeld komt er suiker over die je met een gasbrandertje brandt tot een mooie bruine karamel, dit is even opletten  want wanneer de suiker te donker wordt smaakt deze bitter. Wanneer de suiker eenmaal gebrand is kun je de puddinkjes beter niet te lang bewaren, de suiker wordt in de koelkast namelijk weer zacht door het vocht uit de custard en dan is het hele effect van de crème brûlée weg.

Crème brûlée Variaties

Persoonlijk vind ik de klassieker met vanille het lekkerste, maar af en toe variëren is wel leuk en lekker natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld bij een high tea maakte ik kleine crème brûlée ’s in verschillende variaties met als basis een en hetzelfde recept.

Smaken

Je kunt kiezen voor fruitsmaken maar ook voor kruidige smaken. Ik geef hier wat voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij een crème brûlée. Volg hierbij de bereidingswijze van het basisrecept.

  • Vers of diepvries fruit zoals framboos, kers, mango, bosvrucht, aardbei, bessen. Leg een paar stukjes fruit in het schaaltje en giet daar je crème mengsel overheen.
  • Een lepel halfzoete jam of vruchten compote naar smaak in het bakje voor dat het crème mengsel erin gaat.
  • Koffiepoeder 2 theelepels op het basisrecept oplossen in je crème mengsel. Gebruik hiervoor het fijne poeder of verwarm deze mee met de room.
  • Kaneel, 2 theelepels op het basisrecept.
  • Chocolade, 1 eetlepel cacao oplossen in een beetje van de room en aan de rest van de room toevoegen.
  • Rozemarijn of tijm, takje 10 minuten zachtjes mee verwarmen in de room voor een licht accent. Erna pas de dooiers toevoegen
  • Sinaasappel, citroen of limoenrasp 1 eetlepel 10 minuten zachtjes mee verwarmen met de room en er later weer uitzeven en dan pas de dooiers toevoegen. Zorg ervoor dat je niet het witte gedeelte van de schil mee raspt.

 

Neem geen verse ananas of kiwi voor je crème brûlée deze bevatten eiwitsplitsende enzymen en laten melkproducten na een tijdje bitter smaken. Voorgekookt of uit blik is geen probleem omdat dan de enzymen afgebroken zijn.

Varieer met wat je lekker vindt maar let er wel op dat het niet te zoet wordt want er komt immers nog een laagje krokante karamel bovenop.

Tafel lekker!

Crème brûlée

Porties: 4 kleine bakjes
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 eidooiers
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne suiker
  • 5 gram vanillesuiker
  • suiker om te branden

Bereidingswijze van dit recept

Crème brûlée maak je zo:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop de eidooiers in een ruime kom los met de suiker en vanillesuiker. Verwarm de room op een zacht vuur tot deze kookt. Giet de room al roerende bij de dooiers. Giet het mengsel in bakjes. Zet de bakjes in een schaal en zet deze in de oven.  Vul de schaal met de bakjes erin voor iets meer dan de helft met water. Laat de custard in 1 uur en 15 minuten gaar worden. De custard zal nog verder opstijven bij het afkoelen. Haal de bakjes uit de vloeistof en laat deze afkoelen. Wanneer ze eenmaal afgekoeld zijn zet je ze tot gebruik in de koelkast. Strooi een dun laagje suiker over de custard en brand deze af met een brandertje. Serveer ze liefst direct.

Tafel lekker !!

Tags: EierenZuivelZuivel - Slagroom
DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Aardbeien bavarois
Nagerecht

Aardbeien bavarois; Samen delen zoals bij oma!

dijonaisesaus
Saus

Dijonaisesaus; Voor vlees, vis of groenten

boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Aardappelsalade met ei
Salade

Aardappelsalade met ei

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time
Specials

Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!

Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed...

Lees verder
Raapstelen

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Nieuwe recepten

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing
Salade

Salade met jonge kaas en honing-mosterd dressing

Een frisse salade van lollo rosso en lollo biondo met jonge kaas, tomaatjes en avocado met een zalige honing-mosterd dressing.

Lees verder
Wokschotel met krieltjes en spinazie

Wokschotel met krieltjes en spinazie

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Komkommer salade met feta en zoetzure uitjes

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Nelleke Damen op Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst
  • Redactie op Mango chutney zelf maken
  • Ineke Dorrepaal op Mango chutney zelf maken
  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen