Dronken mandarijntjes op een krokant bedje – Serveer eens mandarijntjes bij je nagerecht. Vaak wordt er bij een mandarijn al snel gedacht: pellen en klaar. Maar doe het eens anders, en marineer ze eens in een lekkere likeur. Die manier van mandarijntjes serveren is erg leuk en verrassend. Je maakt een siroop van water en suiker en eventueel wat kruiden. Vervolgens doe je daar een likeur naar smaak in. De mandarijntjes snijd je doormidden en laat je een nachtje in de marinade liggen, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
Een krokant koekje bij de dronken mandarijntjes
Voor het koekje gebruik je hele dunne draadjes deeg, die je koopt in een Turkse winkel. Ze worden daar verkocht onder de naam Taze Kadayif en liggen in een zakje in de koeling. Als je hier niet aan kan komen, dan zou je ook blaadjes filodeeg met wat boter kunnen stapelen, of heel simpel een lekker stukje cake kunnen nemen. De marinade waar de dronken mandarijntjes een nachtje in hebben mogen liggen gooi je namelijk niet weg, maar kook je later in en gebruik je om de koekjes te bedruipen. Zo krijgen die op een subtiele manier de smaak van mandarijn en je likeur.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Dronken mandarijntjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 mandarijntjes
- 100 gram water
- 50 gram suiker
- 2 steranijs (optioneel)
- 100 gram grand marnier
- 200 gram kadayif
- 75 gram roomboter
- 1 mandarijntje
Bereidingswijze van dit recept
Dronken mandarijntjes maak je zo:
Kook het water en los de suiker hierin op en doe de steranijs erbij. Laat afkoelen.
Pel de mandarijntjes en snij ze overdwars doormidden.
Als het suikerwater afgekoeld is voeg je er de likeur aan toe. Doe je dit namelijk eerder, dan vervliegt de alcohol.
Schenk de marinade in een afsluitbaar bakje, waar je de mandarijntjes naast elkaar in kunt leggen. Giet de marinade erover, doe de deksel erop en zet minimaal een nacht koud weg om te marineren.
De koekjes:
Smelt de boter, rasp de schil van het mandarijntje en roer die er doorheen.
Trek het deeg een beetje uit elkaar en meng er de gesmolten boter door.
Bekleed een muffinvorm met stukjes bakpapier of leg bakpapier op een bakplaat.
Rol kleine porties van het deeg op en leg ze op het bakpapier. Druk goed aan.
Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin.
Kook, in de tijd dat de koekjes in de oven zitten, de marinade van de mandarijntjes in tot ongeveer de helft.
Als de koekjes uit de oven komen besprenkel je ze royaal met de warme siroop. Laat afkoelen.
Serveer de dronken mandarijntjes met de afgekoelde koekjes en een bolletje (kaneel)ijs.
Tafel lekker !!