Ovenschotel met rode kool – Rode kool in een ovenschotel? Jazeker wel! Rode kool wordt vaak uit een pot gehaald. Dat is wat ons betreft een echte no-go. Op Lekker Tafelen vind je diverse recepten voor de bereiding van rode kool. En als je dat dan vers maakt wil je dat natuurlijk ook met enthousiasme kunnen serveren. Probeer dan eens deze ovenschotel met rode kool. Je geeft de rode kool zo een heerlijk krokant korstje mee, maar belangrijker nog, de verschillende ingrediënten geven elkaar meer smaak als ze samen staan te pruttelen in de oven.
Een groot voordeel van een ovenschotel is dat wanneer je net iets te weinig van iets hebt, dat niemand het merkt. De hoeveelheden zijn dan ook een richtlijn, kijk wat je hebt en gebruik het op. Als je bang bent dat je niet genoeg hebt, kun je eventueel nog 1 of 2 uien met het gehakt meebakken. Want een grote schaal dampende ovenschotel met rode kool op tafel is een feestje op zich.
Grote porties
Rode kool kook je in grote porties, een kool is tenslotte vaak 1 kilo of meer en als je deze kookt, gaat er nog van alles bij zodat je er vaak wel 2 dagen van kunt eten. Nu kun je natuurlijk 2 keer rode kool als bijgerecht eten, maar in een ovenschotel is deze ook erg lekker. Serveer dus één keer rode kool als bijgerecht en twee dagen later deze ovenschotel met rode kool. We garanderen, dat gaat echt niet vervelen.
Let op, bij onderstaand recept heb je eerst de gekookte rode kool nodig. Wij gebruikten dit recept….
Rode kool met appel en cranberry
Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Proberen dus!
Check het recept of lees de infoRode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden
Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.
Ovenschotel met rode kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram rode kool met appel en cranberry ( zie recept in de tekst )
- 750 gram kruimige aardappelen
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien
- 100 gram magere spekblokjes
- 1 eetlepel gesmolten boter of olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel met rode kool:
Rasp de uien en de geschilde aardappels, meng ze en laat deze in een vergiet uitlekken. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan een beetje uit. Doe de spekblokjes met vet in een kom. Bak in dezelfde pan het gehakt rul en breng op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Doe het gehakt in een grote ovenvaste schaal. Verdeel er de gekookte rode kool over. Knijp zo veel mogelijk vocht uit de aardappels en meng deze met de spekblokjes en wat zout en peper naar smaak. Verdeel dit over de rode kool en druppel er wat gesmolten boter over. Zet alles ongeveer een uur in een oven van 180 graden tot de aardappels goudbruin en gaar zijn.
Tafel lekker !!
De rode kool met het gehakt was heerlijk, maar helaas waren de aardappelen na ruim 5 kwartier oven nog niet gaar… Horen ze eigenlijk gegaard gebruikt te worden?
Wat jammer Cindy, wij hebben dit gerecht gemaakt met rauwe aardappel. Misschien was je schaal kleiner en de laag daardoor dikker? De soort aardappel wil ook nog wel eens verschil maken. Hier zijn bloemige aardappels gebruikt.
Dit ga ik zeker eens maken en nog veel andere van je recepten ook. Ik heb al heel veel van je recepten gepint om later te maken. Ik hou ervan dat je voor de meeste recepten eenvoudige ingredienten gebruikt.
Dank je, het hoeft niet altijd moeilijk te zijn om lekker en gezond te eten.
In geen 40 jaar rode kool gegeten, maar dit recept wilde ik weleens proberen. Wat een explosie van smaken!. Echt heerlijk en dat vonden de mee-eters ook.
Wat fijn om te horen! Vanaf nu vaker rode kool op het menu?