Rode kool: een kleurrijke groente – Deze mooi gekleurde kool kennen we vooral met appeltjes. Alleen zo jammer dat deze zo weinig meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes.
Het hele jaar door
De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt omdat er zoveel rassen van deze kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomer kool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaarkool.
Kopen en bewaren
Koop de rode kool alleen als deze mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog bereiden. De zakjes gesneden rode kool die in de winkel liggen zijn bewerkt met een gas om deze langer houdbaar te maken. Wanneer de kool bereid is kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Je kan de kool wanneer je deze eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om deze later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik deze direct.
Mooie paarse kleur
Die paarse kleur van de kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een antioxidant. Wil je deze mooie paars-rode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet deze op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want deze is zeer moeilijk te verwijderen.
Niet alléén gestoofd met appeltjes
Deze prachtige paars-rood gekleurde kool is op vele manieren te bereiden, stoven is hiervan de meest bekende. De kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberry’s of in een ovenschotel. Bekijk onze recepten voor meer ideeën. De gaar tijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker, maar ongare kool is ook niet de bedoeling.
Rode Kool salade op drie manieren
Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.
Recepten met rode kool
Rode kool met balsamico en appel
Ben je de potten rode kool ook zo zat? Maak dan eens rode kool met balsamico en appel. De potten rode kool wil je daarna echt niet meer.
Rode kool fermenteren
Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.
Salade van zuurkool, rode kool en prei
Door zuurkool te verwerken in een salade krijg je een heerlijk frisse salade die behalve erg lekker ook gezond en goedkoop is.
Rode kool met appel en cranberry
Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Proberen dus!