Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar een rode kool is zo veelzijdig, een salade, stamppot of ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.

0 6.419

Rode kool: een kleurrijke groente – Deze mooi gekleurde kool kennen we vooral met appeltjes. Alleen zo jammer dat deze zo weinig meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes.

Het hele jaar door

De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt omdat er zoveel rassen van deze kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomer kool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaar kool.

Kopen en bewaren

Koop de rode kool alleen als deze mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week  nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog bereiden. De zakjes gesneden rode kool die in de winkel liggen zijn bewerkt met een gas om deze langer houdbaar te maken. Wanneer de kool bereid is kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Je kan de kool wanneer je deze eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om deze later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik deze direct.

Mooie paarse kleur

Die paarse kleur van de kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een anti oxidant. Wil je deze mooie paars-rode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet deze op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want deze is zeer moeilijk te verwijderen.


Niet alléén gestoofd met appeltjes

Deze prachtige paars-rood gekleurde kool is op vele manieren te bereiden, stoven is hiervan de meest bekende. De kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberries of in een ovenschotel. Bekijk onze recepten voor meer ideeën. De gaar tijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker maar ongare kool is ook niet de bedoeling.

Recepten met rode kool

1 van 2

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer