• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

door Connie Derks
in Specials
0
0
rode kool

Rode kool: een kleurrijke groente – Deze mooi gekleurde kool kennen we vooral met appeltjes. Alleen zo jammer dat deze zo weinig meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes.

Het hele jaar door

De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt omdat er zoveel rassen van deze kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomer kool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaarkool.

Kopen en bewaren

Koop de rode kool alleen als deze mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week  nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog bereiden. De zakjes gesneden rode kool die in de winkel liggen zijn bewerkt met een gas om deze langer houdbaar te maken. Wanneer de kool bereid is kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Je kan de kool wanneer je deze eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om deze later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik deze direct.

Mooie paarse kleur

Die paarse kleur van de kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een antioxidant. Wil je deze mooie paars-rode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet deze op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want deze is zeer moeilijk te verwijderen.

Niet alléén gestoofd met appeltjes

Deze prachtige paars-rood gekleurde kool is op vele manieren te bereiden, stoven is hiervan de meest bekende. De kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberry’s of in een ovenschotel. Bekijk onze recepten voor meer ideeën. De gaar tijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker, maar ongare kool is ook niet de bedoeling.

Rode Kool salade op drie manieren

rode kool salade
Specials

Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.

Check het recept of lees de info

Recepten met rode kool

Rode kool met balsamico en appel
Bijgerecht

Rode kool met balsamico en appel

Ben je de potten rode kool ook zo zat? Maak dan eens rode kool met balsamico en appel. De potten rode kool wil je daarna echt niet meer.

Rode kool fermenteren
Kookschool

Rode kool fermenteren

Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.

Salade van zuurkool, rodekool en prei
Salade

Salade van zuurkool, rode kool en prei

Door zuurkool te verwerken in een salade krijg je een heerlijk frisse salade die behalve erg lekker ook gezond en goedkoop is.

Rode kool met appel en cranberry
Bijgerecht

Rode kool met appel en cranberry

Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Proberen dus!

Vorige Volgende
Tags: GroenteGroente - KoolWinter
DeelPin39Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen