Rode kool: een kleurrijke groente – Die mooi gekleurde kool wordt vooral gegeten met appeltjes. Het is alleen zo jammer dat die rode kool bijna niet meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes. In dit artikel lees je alles over rode kool. Natuurlijk met de lekkerste recepten.
Rode kool is het hele jaar door verkrijgbaar
De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt doordat er zoveel rassen van de kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomerkool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaarkool.
Kopen en bewaren
Koop de rode kool alleen als hij mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft, die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog klaarmaken. In de zakjes gesneden rode kool, die in de winkel liggen, zit een speciaal gas om de groente langer houdbaar te maken. Als de kool klaargemaakt is kan die prima in de vriezer bewaard worden. Je kunt de kool als je hem eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om die later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik hem direct.
Zo behoud je die mooie paarse kleur
Die paarse kleur van de rode kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een antioxidant. Wil je die mooie paarsrode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet hem op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want zo’n vlek is heel moeilijk te verwijderen.
Niet alleen gestoofd met appeltjes
De prachtige paarsrood gekleurde kool is op veel manieren klaar te maken. Stoven is hiervan de bekendste. Rode kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberry’s of in een ovenschotel. Bekijk onderstaande recepten voor meer ideeën. De gaartijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker, maar ongare kool is ook niet de bedoeling.
Rode kool salade op meerdere manieren
Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.
Recepten met rode kool
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht
De geur die vrijkomt als de rode kool met stoofpeertjes, sinaasappel en kaneel staat te pruttelen zegt genoeg. Je weet, dat wordt smullen.
Lenterolletje met rode kool en feta
Deze kleurrijke en gezonde lenterolletjes met rode kool en feta zijn perfect voor bij de lunch of als voorgerecht bij een diner.
Vegetarische burger van rode kool
De heerlijk sappige vegetarische burger van rode kool als lunch of als diner, een volwaardig hoofdgerecht!
Rode kool stamppot met bacon en gebakken ui
Een verrassend lekkere rode kool stamppot met bacon en gebakken uien. Ook zonder appels is rode kool erg lekker.
Ovenschotel rode kool met filodeeg
Echt verrassen aan tafel? Deze ovenschotel van rode kool met filodeeg doet het. Met feta, pijnboompitjes en dat heerlijke krokante dakje!
Ovenschotel met rode kool
Kook in één keer een grote portie verse rode kool. Twee dagen later kun je daarmee deze ovenschotel met rode kool serveren.
Rode kool fermenteren
Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Jullie hebben goede ideeën.
Dankjewel Jan!