Rode kool: een kleurrijke groente – Deze mooi gekleurde kool kennen we vooral met appeltjes. Het is alleen zo jammer dat die rode kool bijna niet meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes.
Het hele jaar door
De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt doordat er zoveel rassen van deze kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomerkool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaarkool.
Kopen en bewaren
Koop de rode kool alleen als deze mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog bereiden. In de zakjes gesneden rode kool die in de winkel liggen zit een speciaal gas om deze langer houdbaar te maken. Als de kool bereid is kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Je kunt de kool als je deze eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om deze later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik deze direct.
Mooie paarse kleur
Die paarse kleur van de kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een antioxidant. Wil je deze mooie paars-rode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet deze op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want deze is zeer moeilijk te verwijderen.
Niet alléén gestoofd met appeltjes
Deze prachtige paars-rood gekleurde kool is op vele manieren te bereiden, stoven is hiervan de bekendste. De kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberry’s of in een ovenschotel. Bekijk onze recepten voor meer ideeën. De gaartijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker, maar ongare kool is ook niet de bedoeling.
Rode Kool salade op drie manieren
Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.
Recepten met rode kool
Rode kool fermenteren
Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.
Rode kool met appel en cranberry
Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Proberen dus!
Ovenschotel rode kool met filodeeg
Echt verrassen aan tafel? Deze ovenschotel van rode kool met filodeeg doet het. Met feta, pijnboompitjes en dat heerlijke krokante dakje!
Ovenschotel met rode kool
Kook in één keer een grote portie verse rode kool. Twee dagen later kun je daarmee deze ovenschotel met rode kool serveren.
Rode kool met balsamico en appel
Ben je de potten rode kool ook zo zat? Maak dan eens rode kool met balsamico en appel. De potten rode kool wil je daarna echt niet meer.
Rode kool stamppot met appeltjes, ananas en natuurlijk rookworst
Rode kool stamppot met appeltjes, ananas en natuurlijk rookworst. Een heerlijke afwisseling op de bekende stamppotten. Een heerlijke doordeweekse stamppot.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?