• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

door Connie Derks
in Specials
0
0
rode kool

Rode kool: een kleurrijke groente – Deze mooi gekleurde kool kennen we vooral met appeltjes. Het is alleen zo jammer dat die rode kool bijna niet meer zelf gesneden en gekookt wordt. De smaak is echt een wereld van verschil met de kool uit diepvries of uit potjes.

Het hele jaar door

De grote rode knollen zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar van Hollandse bodem. Dit komt doordat er zoveel rassen van deze kool zijn. Globaal genomen heb je drie soorten, Rode zomer kool, Rode herfst kool en de kool die geteeld wordt om te bewaren. De zomerkool is zachter van structuur en heeft een kortere bereidingstijd dan de herfst en de bewaarkool.

Kopen en bewaren

Koop de rode kool alleen als deze mooi gesloten is en knapperige glanzende bladeren heeft die vast aan de stronk zitten. Een kool weegt zo’n 750 tot 1500 gram. Eenmaal gekocht kun je de kool, mits niet aangesneden en koel bewaard, nog minimaal een maand bewaren. Eenmaal aangesneden moet je de kool dezelfde week nog gebruiken. In reepjes gesneden of geschaafde kool moet je het liefst dezelfde dag nog bereiden. In de zakjes gesneden rode kool die in de winkel liggen zit een speciaal gas om deze langer houdbaar te maken. Als de kool bereid is kan deze prima in de vriezer bewaard worden. Je kunt de kool als je deze eenmaal gesneden hebt ook kort blancheren en dan invriezen om deze later klaar te maken. Laat de kool dan niet eerst ontdooien maar gebruik deze direct.

Mooie paarse kleur

Die paarse kleur van de kool komt door het stofje anthocyaan, dit is een antioxidant. Wil je deze mooie paars-rode kleur behouden, spoel de kool dan alleen af en zet deze op met een klein beetje water waar iets van zuur aan toegevoegd is. Denk hierbij aan azijn, citroen of zure appels. Zorg ervoor dat je die mooie paarse kleur niet op je kleding krijgt want deze is zeer moeilijk te verwijderen.

Niet alléén gestoofd met appeltjes

Deze prachtige paars-rood gekleurde kool is op vele manieren te bereiden, stoven is hiervan de bekendste. De kool is ook heerlijk als salade, gestoofd met cranberry’s of in een ovenschotel. Bekijk onze recepten voor meer ideeën. De gaartijd van de kool kan enorm verschillen per ras. Ga daarom op je gevoel af en kijk en proef tussendoor of hij gaar is. Te lang koken is niet lekker, maar ongare kool is ook niet de bedoeling.

Rode Kool salade op drie manieren

rode kool salade
Specials

Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.

Check het recept of lees de info

Recepten met rode kool

Rode kool fermenteren
Kookschool

Rode kool fermenteren

Laat rode kool fermenteren en je krijgt rode zuurkool. Superleuk om eens thuis uit te proberen. De instructies vind je hier.

Rode kool met appel en cranberry
Bijgerecht

Rode kool met appel en cranberry

Rode kool met appel kennen we allemaal. Maar rode kool met appel en cranberry is minder bekend, maar zeker niet minder lekker. Proberen dus!

Ovenschotel rode kool met filodeeg
Ovenschotel

Ovenschotel rode kool met filodeeg

Echt verrassen aan tafel? Deze ovenschotel van rode kool met filodeeg doet het. Met feta, pijnboompitjes en dat heerlijke krokante dakje!

Ovenschotel met rode kool
Ovenschotel

Ovenschotel met rode kool

Kook in één keer een grote portie verse rode kool. Twee dagen later kun je daarmee deze ovenschotel met rode kool serveren.

Rode kool met balsamico en appel
Bijgerecht

Rode kool met balsamico en appel

Ben je de potten rode kool ook zo zat? Maak dan eens rode kool met balsamico en appel. De potten rode kool wil je daarna echt niet meer.

rode kool stamppot met appeltjes
Stamppot

Rode kool stamppot met appeltjes, ananas en natuurlijk rookworst

Rode kool stamppot met appeltjes, ananas en natuurlijk rookworst. Een heerlijke afwisseling op de bekende stamppotten. Een heerlijke doordeweekse stamppot.

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Tags: Winter
DeelPin46Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen