Pompoensoep – De herfst is de tijd van de pompoenen. Je ziet ze overal, in allerlei kleuren en vormen. En wat zou Halloween zijn zonder pompoenen? Ze worden te koop aangeboden langs de weg, en elke supermarkt en groenteboer verkoopt ze. En we kunnen ons dus voorstellen dat je tijdens het boodschappen doen spontaan trek krijgt in pompoensoep. Maar misschien heb je dat nog nooit gemaakt en vraag je je af of het de moeite waard is om het zelf te maken. Nou, dat is het zeker! Als je eenmaal zelf pompoensoep hebt gemaakt, ga je dat zeker vaker doen. We delen een prima basisrecept met je, dat je zo kunt eten, maar waarmee je ook heel goed kunt variëren. Dat kan door er extra ingrediënten aan toe te voegen, maar ook door de soep te serveren met een topping.
Welke pompoenen verwerk je tot soep?
De meest gangbare soorten pompoen die in Nederland worden verkocht zijn de flespompoen, ook we Butternut Squash genoemd, en de feloranje ronde Hokkaido pompoen. Die pompoenen zijn allebei heel geschikt om tot pompoensoep te verwerken. Welke soort je voor dit recept gebruikt maakt niet zo veel uit. Je zou ze zelfs kunnen mengen. Een voordeel dat zowel de Hokkaido pompoen als de flespompoen met zich meebrengen, is dat de schil eetbaar is. Dat betekent dat als je er soep van kookt, je die schil niet hoeft te verwijderen. Tijdens het koken wordt hij zo zacht dat je er na het pureren niets van terugvindt.
Variëren met pompoensoep
Maak je zelf kippenbouillon? Gebruik het vlees dat je daarvan overhoudt eens om de soep te vullen. Ook uitgebakken spekjes passen prima in pompoensoep. Ook wat fijngesneden prei of bosui is een lekkere topping. Wil je graag een vegetarische soep? Gebruik dan geen kippenbouillon, maar vervang die door een krachtige groentebouillon.
Pompoensoep; lekker om mee te variëren
Met pompoen maak je de lekkerste gerechten. Natuurlijk is pompoensoep er daar een voorbeeld van, want daarmee kun je heerlijk variëren!
Pompoensoep
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 flespompoen of Hokkaidopompoen
- zonnebloemolie
- 1,5 liter kippenbouillon
- 2 uien
- 2 sjalotten
- 50 gram boter
- ongeveer 1 eetlepel gedroogde tijm
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pompoensoep:
Verwarm de oven op 200 graden.
Was de pompoen goed als je de schillen mee gaat koken.
Snijd de pompoen doormidden en schep de pitten er met een lepel uit. Snijd de pompoenhelften in grove stukken. Leg de stukken in een grote ovenschaal.
Bestrooi de stukken met wat zout en wat gedroogde tijm. Besprenkel met wat zonnebloemolie.
Zet de schaal in de oven en rooster de pompoen 45 minuten.
De pompoen is nu zacht geworden. Haal als je de schil niet wilt eten het vruchtvlees van de schil.
Verhit de boter in een soeppan en zet daarin de ui en de sjalot aan. Ze hoeven niet bruin te kleuren.
Voeg de pompoen toe en zoveel bouillon dat de inhoud van de pan net onder staat.
Breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur. Pureer de pompoensoep met een staafmixer. Of met een blender. Laat de soep, als je een blender gebruikt, wel eerst wat afkoelen.
Breng op smaak met zwarte peper en eventueel nog wat zout.
Eet de soep zo, of voeg er een topping aan toe.
Tafel lekker !!