Salade van spitskool en gyrosballetjes – Een beetje experimenteren met salades is niet alleen leuk, maar ook nog eens leerzamer en voordeliger. Het biedt je de mogelijkheid om minder restjes over te houden waardoor er minder in de vuilnisbak verdwijnt. Het voordeel zit hem in het gebruik van verse ingrediënten van het seizoen. Je koopt voordeliger in en deze verse ingrediënten zijn in het seizoen aan de top van hun smaak.
Spitskool – zomerkool
Wat je misschien nog niet wist, is dat spitskool een zomerkool is. In de winter wordt deze voornamelijk uit Spanje geïmporteerd en vind je de kool vaak in een plastic verpakking bij groente in de supermarkt. In de zomermaanden koop je prachtige spitskolen uit ons eigen Nederland. Dubbel prettig is dat de spitskool goed bruikbaar is in salades. Helemaal zomer dus, of je de salade nu als bijgerecht op tafel, of als gangmaker bij de barbecue serveert.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Salade van spitskool en gyrosballetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 flinke spitskool ( ca. 600 gram )
- 8 eetlepels witte wijnazijn
- zout, peper, suiker
- 3 grote augurken
- 1 rode paprika
- een bosje peterselie (ca. 6 takjes)
- 100 gram Griekse olijven
- 6 eetlepels olijfolie Extra virgine
- 400 gram gemengd gehakt
- Gyroskruiden
- 1 kleine ui
Bereidingswijze van dit recept
Was de kool, snijd deze eerst in kwarten. Verwijder de stronk en snijd dan het blad in fijne, lange reepjes. Doe in een schaal en breng op smaak met zout, peper en witte wijnazijn. Voeg iets suiker toe en schep het geheel goed om. Proef het resultaat en voeg naar smaak nog wat olie of azijn toe.
Snijd de augurken in plakjes, maak de paprika schoon en snijd in reepjes, was de peterselie en hak zeer fijn. Voeg augurken, peterselie en olijven toe. Gebruik ook de aanhangende olie van de olijven voor extra smaak. Voeg dan extra virgine olijfolie toe en schep het geheel met een lepel om tot het gewenste resultaat ontstaat.
Kruid het gehakt met gyroskruiden en draai er balletjes van. Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes op half hoog vuur tot ze gaar en mooi gekleurd zijn. Snijd ondertussen de ui in fijne ringen. Serveer de salade met de gehaktballetjes en garneer met de uiringen.
Tip: Deze salade van spitskool is een prima begeleider bij een Griekse Moussaka. Je kunt de salade ook als lunch serveren met platbrood en een Griekse Tzatziki.