Selderijsalade met mandarijn – Mandarijntjes zorgen voor een heerlijke frisheid in de salade van twee soorten selderij.
Ook selderijsalade maak je makkelijk zelf
Als we een knolselderij hebben gebruiken we deze meestal in de soep, maar van deze knol kun je ook de heerlijkste salades maken. Want ook de bekende selderijsalades uit de supermarkt zijn gewoon gemaakt van knolselderij, waarom dan niet zelf maken? Het is met een goede rasp zo gebeurt.
De lekkerste salades zijn vaak zoetzuur. In deze selderijsalade met mandarijn werken we met stukjes mandarijn, maar ook het sap van mandarijnen en citroen in de dressing. Om het geheel niet al te zuur te laten worden gebruiken we gembersiroop als zoete tegenhanger. Heb je deze niet in huis dan zou je hiervoor ook honing kunnen gebruiken. De dressing houden we licht door yoghurt en mayonaise te combineren. Door de dressing een paar uurtjes in te laten werken wordt de salade een stuk zachter en krijgt deze veel meer smaak.
Zorg voor een goede rasp, het maakt salades maken zo veel makkelijker!
Fruit in salades
Er zijn veel soorten fruit die in salades worden gebruikt. Het meest wordt gebruikgemaakt van citrus. Vaak alleen voor de dressing, maar ook partjes citrusfruit zijn heerlijk in een salade. Zeker een stevige salade zoals deze selderijsalade met mandarijn wordt een heel stuk frisser door de toevoeging van citrusfruit. Dit kan door hele partjes toe te voegen, maar dan krijgt de salade wel een heel robuuste uitstraling. Door de mandarijn te schillen en het hele bolletje in plakken te snijden zorg je op een makkelijke manier voor kleine stukjes mandarijn die mooi door de salade verdeeld zitten.
Een stevige bite
De knolselderij in deze selderijsalade met mandarijn heeft een stevige bite, wil je de salade iets zachter dan kun je de reepjes gesneden knolselderij even een minuut of twee in kokend water blancheren en dan direct weer koud spoelen.
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Selderijsalade met mandarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 mandarijntjes
- 1/4 knolselderij
- 2 stengels bleekselderij
- 1 jonagold appel
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel kerriepoeder
- 4 takjes peterselie
- peper/zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je selderijsalade met mandarijn;
Pers 2 mandarijntjes uit en doe het sap samen met het citroensap, de gembersiroop, yoghurt, mayonaise en kerrie in een kom en roer dit tot een egale massa. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Snijd de appel in fijne reepjes en doe deze direct in de dressing om verkleuren te voorkomen. Schil en was de knolselderij en rasp deze grof of in fijne reepjes. Snijd de stengels bleekselderij in dunne boogjes. Pel de vier overgebleven mandarijntjes en snijd deze in dunne plakken. Haal de plakken een beetje uit elkaar zodat er grotere en kleinere stukjes ontstaan. Hak de peterselie grof en meng alles door elkaar met de dressing.
Zet de salade minimaal twee uur koud weg om de smaken goed in te laten trekken. De selderijsalade met mandarijn is erg lekker bij gourmet of barbecue maar ook bij de lunch op een boterham met kaas of als bijgerecht bij de warme maaltijd.
Tafel lekker !!