Knolselderij – Hij is nou niet bepaald de mooiste op de groenteafdeling of in de marktkraam te noemen, maar als het gaat om smaak scoort de knolselderij wel degelijk punten. Waar ze vroeger vooral in de erwtensoep of de selleriesalade verdwenen wordt er tegenwoordig volop creatief gekookt met deze groente. En dat is meer dan terecht, want je kunt er de leukste en de lekkerste gerechten mee maken. Daarnaast is deze knol ook een groente die je heel goed kunt gebruiken bij het trekken van een groentebouillon, want smaak afgeven doet hij zeker. Knolselderij is licht verteerbaar, en barst van de vitamine C. Dus doe er je voordeel mee, en kook eens vaker met deze heerlijke knolgroente.
Wat is knolselderij?
Knolselderij is de knol van de selderijplant. Zoals de naam ook al zegt, hoort hij tot de selderijfamilie. De knol van de plant groeit net boven de grond. Hij is bruinig van kleur en heeft een ruwe schil. Deze schil is niet eetbaar, het blad dat nog aan de knol kan zitten kun je wel eten. Dat blad kun je verwerken in een soep of groentebouillon. De binnenkant van de knol is wit. Deze kan echter snel verkleuren als je de knol aansnijdt. De smaak van knolselderij lijkt wel een beetje op die van de bladselderij, mild, maar wel kruidig en aromatisch.
Kopen en bewaren
Let er bij de aanschaf van een knolselderij op dat deze droog, stevig en hard aanvoelt. Een zachte knol of een knol met een gerimpelde schil is oud, die kun je beter laten liggen. Soms koop je een knolselderij waar nog loof aan zit, let er in dat geval op dat het blad er frisgroen uitziet. Als je de groente niet direct verwerkt, haal het loof er dan af. Daarmee voorkom je dat de knolselderij snel zacht wordt.
Je hoeft een knolselderij niet in de koelkast te bewaren. Een koele en droge plek voldoet prima. Een week of drie is hij dan zeker houdbaar. Een aangesneden knolselderij wikkel je in vershoudfolie. Je kunt deze dan nog een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wil je de groente langer bewaren? Snijd hem dan in blokjes, blancheer deze een minuut of drie, laat ze goed uitlekken en vries ze goed verpakt in bij minimaal -18 graden. De knolselderij is dan een jaar houdbaar.
Hoe ga je zo’n knol te lijf?
Het snijden van een knolselderij is een klusje waarvan je je misschien afvraagt hoe je dat het handigst kunt doen. Zo’n enorme knol ziet er wat onhandelbaar uit, maar als je het op de juiste manier aanpakt, valt het erg mee. Kijk maar eens naar het kookschoolartikel hier over!
Knolselderij snijden; zo doe je dat
Een knolselderij snijden, hoe doe je dat makkelijk, snel en veilig. Met deze instructies wordt knolselderij snijden een fluitje van een cent.
Recepten met knolselderij
Je kunt de lekkerste gerechten koken met knolselderij. Ga je voor een lekker soepje? Of zet jij op een feestje je zelf gemaakte farmersalade of selderijsalade op tafel? Ook in een aardappelschotel of een ovenschotel is dit een fantastische groente om te gebruiken. De mogelijkheden en de variaties zijn groot, kijk maar eens tussen de recepten.
Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Aardappels zijn een prima basis voor een soep. Deze vegetarische aardappelsoep met pompoen en knolselderij is daar een lekker voorbeeld van!
Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Probeer eens een aardappel- knolselderijpuree! Deze licht gesouffleerde puree heeft als verrassing een heerlijke krokante korst met noten.
Selderijsoep; met drie soorten selderij
Een smaakvol, fluwelig, romig soepje dat bol staat van de groenten? Deze selderijsoep heeft het allemaal. Maak hem compleet met een topping!
Erwtensoep uit eigen keuken!
Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Aardappelsoep is niet zo populair. Dat gaat veranderen met deze heerlijke aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen.
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!
Ik doe veel met knolselderij ik doe veel roerbakken met verschillende groenten en vlees
En als ik er een puree maak dan doe ik er maïsmeel bij dan is hij droger en met wat olijfolie wordt het smeuïg
Dat klinkt als goede tips, Wijp!