• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Niet alleen voor de erwtensoep

2
Knolselderij

Knolselderij – Hij is nu niet bepaald de mooiste op de groenteafdeling of in de marktkraam te noemen, maar als het gaat om smaak scoort de knolselderij wel degelijk punten. Waar ze vroeger vooral in de erwtensoep of de selleriesalade verdwenen wordt er tegenwoordig volop creatief gekookt met de groente. En dat is meer dan terecht, want je kunt er de leukste en de lekkerste gerechten mee maken. Daarnaast is de knol ook een groente die je heel goed kunt gebruiken bij het trekken van een groentebouillon, want smaak afgeven doet hij zeker. Knolselderij is licht verteerbaar, en barst van de vitamine C. Dus doe er je voordeel mee, en kook eens vaker met die heerlijke knolgroente.

Wat is knolselderij?

Knolselderij is de knol van de selderijplant. Zoals de naam ook al zegt, hoort hij tot de selderijfamilie. De knol van de plant groeit net boven de grond. Hij is bruinig van kleur en heeft een ruwe schil. De schil is niet eetbaar, het blad dat nog aan de knol kan zitten kun je wel eten. Dat blad kun je verwerken in een soep of groentebouillon. De binnenkant van de knol is wit. Die kan echter snel verkleuren als je de knol aansnijdt. De smaak van knolselderij lijkt wel een beetje op die van de bladselderij, mild, maar wel kruidig en aromatisch.

Kopen en bewaren

Let er bij de aanschaf van een knolselderij op dat hij droog, stevig en hard aanvoelt. Een zachte knol of een knol met een gerimpelde schil is oud, die kun je beter laten liggen. Soms koop je een knolselderij waar nog loof aan zit, let er in dat geval op dat het blad er frisgroen uitziet. Als je de groente niet direct verwerkt, haal het loof er dan af. Daarmee voorkom je dat de knolselderij snel zacht wordt en bederft.

Je hoeft een knolselderij niet in de koelkast te bewaren. Een koele en droge plek voldoet prima. Een week of drie is hij dan zeker houdbaar. Een aangesneden knolselderij wikkel je in vershoudfolie. Je kunt hem dan nog een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wil je de groente langer bewaren? Snijd hem dan in blokjes, blancheer die een minuut of drie, laat ze goed uitlekken en vries ze goed verpakt in bij minimaal -18 graden. De knolselderij is dan een jaar houdbaar.

Hoe ga je zo’n knol te lijf?

Het snijden van een knolselderij is een klusje waarvan je je misschien afvraagt hoe je dat het handigst kunt doen. Zo’n enorme knol ziet er wat onhandelbaar uit, maar als je het op de juiste manier aanpakt, valt het erg mee. Kijk maar eens naar het kookschoolartikel hier over!

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Knolselderij snijden doe je zo
Kookschool

Een knolselderij snijden, hoe doe je dat makkelijk, snel en veilig. Met deze instructies wordt knolselderij snijden een fluitje van een cent.

Check het recept of lees de infoDetails

Recepten met knolselderij

Je kunt de lekkerste gerechten koken met knolselderij. Ga je voor een lekker soepje? Of zet je op een feestje je zelf gemaakte farmersalade of selderijsalade op tafel? Ook in een aardappelschotel of een ovenschotel is dit een fantastische groente om te gebruiken. De mogelijkheden en de variaties zijn groot, kijk maar eens tussen de recepten.

Romige soep van knolselderij en witte bonen
Soep

Romige soep van knolselderij en witte bonen

Van restanten uit de koelkast naar een luxe, romige soep van knolselderij en witte bonen. Zo lekker kan koken met restjes zijn!

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Wokken

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Met slechts 4 ingrediënten maak je deze aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek. Een topper voor herfst en winter.

Knolselderijpuree met paddenstoelen
Stamppot

Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

Ook zonder vlees kun je een mooi gerecht op tafel zetten, deze knolselderijpuree met paddenstoelen is daar een mooi voorbeeld van.

Farmer salade
Salade

Farmer salade; zo maak je die zelf

Een frisse, zelfgemaakte farmer salade met wortel, knolselderij en appel — in tien minuten klaar en veel lekkerder dan uit een bakje.

Ovenschotel van knolselderij en winterpeen
Bijgerecht

Ovenschotel van knolselderij en winterpeen

Ingewikkelde recepten genoeg. Maar ook met eenvoud kun je iets lekkers op tafel zetten zoals deze ovenschotel van knolselderij en winterpeen.

selderijsalade met mandarijn
Salade

Selderijsalade met mandarijn

Deze heerlijk frisse selderijsalade met mandarijn is zoetzuur en heeft een lekkere bite door de basis van twee soorten selderij.

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Soep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Aardappels zijn een prima basis voor een soep. Deze vegetarische aardappelsoep met pompoen en knolselderij is daar een lekker voorbeeld van!

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Knolselderijpuree met aardappel uit de oven

Probeer eens een aardappel- knolselderijpuree! Deze licht gesouffleerde puree heeft als verrassing een heerlijke krokante korst met noten.

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

Een smaakvol, fluwelig, romig soepje dat bol staat van de groenten? Deze selderijsoep heeft het allemaal. Maak hem compleet met een topping!

Erwtensoep of snert
Soep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Soep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep is niet zo populair. Dat gaat veranderen met deze heerlijke aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen.

Vorige Volgende
Knolgroenten

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.