• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Niet alleen voor de erwtensoep

door Elise de Haan
in Specials
1
2
Knolselderij

Knolselderij – Hij is nou niet bepaald de mooiste op de groenteafdeling of in de marktkraam te noemen, maar als het gaat om smaak scoort de knolselderij wel degelijk punten. Waar ze vroeger vooral in de erwtensoep of de selleriesalade verdwenen wordt er tegenwoordig volop creatief gekookt met deze groente. En dat is meer dan terecht, want je kunt er de leukste en de lekkerste gerechten mee maken. Daarnaast is deze knol ook een groente die je heel goed kunt gebruiken bij het trekken van een groentebouillon, want smaak afgeven doet hij zeker. Knolselderij is licht verteerbaar, en barst van de vitamine C. Dus doe er je voordeel mee, en kook eens vaker met deze heerlijke knolgroente.

Wat is knolselderij?

Knolselderij is de knol van de selderijplant. Zoals de naam ook al zegt, hoort hij tot de selderijfamilie. De knol van de plant groeit net boven de grond. Hij is bruinig van kleur en heeft een ruwe schil. Deze schil is niet eetbaar, het blad dat nog aan de knol kan zitten kun je wel eten. Dat blad kun je verwerken in een soep of groentebouillon. De binnenkant van de knol is wit. Deze kan echter snel verkleuren als je de knol aansnijdt. De smaak van knolselderij lijkt wel een beetje op die van de bladselderij, mild, maar wel kruidig en aromatisch.

Kopen en bewaren

Let er bij de aanschaf van een knolselderij op dat deze droog, stevig en hard aanvoelt. Een zachte knol of een knol met een gerimpelde schil is oud, die kun je beter laten liggen. Soms koop je een knolselderij waar nog loof aan zit, let er in dat geval op dat het blad er frisgroen uitziet. Als je de groente niet direct verwerkt, haal het loof er dan af. Daarmee voorkom je dat de knolselderij snel zacht wordt.

Je hoeft een knolselderij niet in de koelkast te bewaren. Een koele en droge plek voldoet prima. Een week of drie is hij dan zeker houdbaar. Een aangesneden knolselderij wikkel je in vershoudfolie. Je kunt deze dan nog een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wil je de groente langer bewaren? Snijd hem dan in blokjes, blancheer deze een minuut of drie, laat ze goed uitlekken en vries ze goed verpakt in bij minimaal -18 graden. De knolselderij is dan een jaar houdbaar.

Hoe ga je zo’n knol te lijf?

Het snijden van een knolselderij is een klusje waarvan je je misschien afvraagt hoe je dat het handigst kunt doen. Zo’n enorme knol ziet er wat onhandelbaar uit, maar als je het op de juiste manier aanpakt, valt het erg mee. Kijk maar eens naar het kookschoolartikel hier over!

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Knolselderij snijden doe je zo
Kookschool

Een knolselderij snijden, hoe doe je dat makkelijk, snel en veilig. Met deze instructies wordt knolselderij snijden een fluitje van een cent.

Check het recept of lees de info

Recepten met knolselderij

Je kunt de lekkerste gerechten koken met knolselderij. Ga je voor een lekker soepje? Of zet jij op een feestje je zelf gemaakte farmersalade of selderijsalade op tafel? Ook in een aardappelschotel of een ovenschotel is dit een fantastische groente om te gebruiken. De mogelijkheden en de variaties zijn groot, kijk maar eens tussen de recepten.

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Aardappels zijn een prima basis voor een soep. Deze vegetarische aardappelsoep met pompoen en knolselderij is daar een lekker voorbeeld van!

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Probeer eens een aardappel- knolselderijpuree! Deze licht gesouffleerde puree heeft als verrassing een heerlijke krokante korst met noten.

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

Een smaakvol, fluwelig, romig soepje dat bol staat van de groenten? Deze selderijsoep heeft het allemaal. Maak hem compleet met een topping!

Erwtensoep of snert
Maaltijdsoep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Maaltijdsoep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep is niet zo populair. Dat gaat veranderen met deze heerlijke aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen.

Vorige Volgende
Knolgroenten

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Aardappelschotels
Specials

Aardappelschotels; heerlijke recepten!

Reacties 2

  1. wijp saarloos says:
    3 maanden geleden

    Ik doe veel met knolselderij ik doe veel roerbakken met verschillende groenten en vlees
    En als ik er een puree maak dan doe ik er maïsmeel bij dan is hij droger en met wat olijfolie wordt het smeuïg

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 maanden geleden

      Dat klinkt als goede tips, Wijp!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen