• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Niet alleen voor de erwtensoep

Redactie door Redactie
in Specials
2
Knolselderij

Knolselderij – Hij is nu niet bepaald de mooiste op de groenteafdeling of in de marktkraam te noemen, maar als het gaat om smaak scoort de knolselderij wel degelijk punten. Waar ze vroeger vooral in de erwtensoep of de selleriesalade verdwenen wordt er tegenwoordig volop creatief gekookt met de groente. En dat is meer dan terecht, want je kunt er de leukste en de lekkerste gerechten mee maken. Daarnaast is de knol ook een groente die je heel goed kunt gebruiken bij het trekken van een groentebouillon, want smaak afgeven doet hij zeker. Knolselderij is licht verteerbaar, en barst van de vitamine C. Dus doe er je voordeel mee, en kook eens vaker met die heerlijke knolgroente.

Wat is knolselderij?

Knolselderij is de knol van de selderijplant. Zoals de naam ook al zegt, hoort hij tot de selderijfamilie. De knol van de plant groeit net boven de grond. Hij is bruinig van kleur en heeft een ruwe schil. De schil is niet eetbaar, het blad dat nog aan de knol kan zitten kun je wel eten. Dat blad kun je verwerken in een soep of groentebouillon. De binnenkant van de knol is wit. Die kan echter snel verkleuren als je de knol aansnijdt. De smaak van knolselderij lijkt wel een beetje op die van de bladselderij, mild, maar wel kruidig en aromatisch.

Kopen en bewaren

Let er bij de aanschaf van een knolselderij op dat hij droog, stevig en hard aanvoelt. Een zachte knol of een knol met een gerimpelde schil is oud, die kun je beter laten liggen. Soms koop je een knolselderij waar nog loof aan zit, let er in dat geval op dat het blad er frisgroen uitziet. Als je de groente niet direct verwerkt, haal het loof er dan af. Daarmee voorkom je dat de knolselderij snel zacht wordt en bederft.

Je hoeft een knolselderij niet in de koelkast te bewaren. Een koele en droge plek voldoet prima. Een week of drie is hij dan zeker houdbaar. Een aangesneden knolselderij wikkel je in vershoudfolie. Je kunt hem dan nog een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Wil je de groente langer bewaren? Snijd hem dan in blokjes, blancheer die een minuut of drie, laat ze goed uitlekken en vries ze goed verpakt in bij minimaal -18 graden. De knolselderij is dan een jaar houdbaar.

Hoe ga je zo’n knol te lijf?

Het snijden van een knolselderij is een klusje waarvan je je misschien afvraagt hoe je dat het handigst kunt doen. Zo’n enorme knol ziet er wat onhandelbaar uit, maar als je het op de juiste manier aanpakt, valt het erg mee. Kijk maar eens naar het kookschoolartikel hier over!

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Knolselderij snijden doe je zo
Kookschool

Een knolselderij snijden, hoe doe je dat makkelijk, snel en veilig. Met deze instructies wordt knolselderij snijden een fluitje van een cent.

Check het recept of lees de infoDetails

Recepten met knolselderij

Je kunt de lekkerste gerechten koken met knolselderij. Ga je voor een lekker soepje? Of zet je op een feestje je zelf gemaakte farmersalade of selderijsalade op tafel? Ook in een aardappelschotel of een ovenschotel is dit een fantastische groente om te gebruiken. De mogelijkheden en de variaties zijn groot, kijk maar eens tussen de recepten.

Ovenschotel van knolselderij en winterpeen
Bijgerecht

Ovenschotel van knolselderij en winterpeen

Ingewikkelde recepten genoeg. Maar ook met eenvoud kun je iets lekkers op tafel zetten zoals deze ovenschotel van knolselderij en winterpeen.

Knolselderij puree met paddenstoelen
Stamppot

Knolselderij puree met paddenstoelen

Ook zonder vlees kun je een mooi gerecht op tafel zetten, deze knolselderij puree met paddenstoelen is daar een mooi voorbeeld van.

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Wokken

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Met slechts 4 ingrediënten maak je deze aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek. Een topper voor herfst en winter.

selderijsalade met mandarijn
Salade

Selderijsalade met mandarijn

Deze heerlijk frisse selderijsalade met mandarijn is zoetzuur en heeft een lekkere bite door de basis van twee soorten selderij.

Romige soep van knolselderij en witte bonen
Soep

Romige soep van knolselderij en witte bonen

Van restanten uit de koelkast naar een luxe, romige soep van knolselderij en witte bonen. Zo lekker kan koken met restjes zijn!

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij
Soep

Aardappelsoep met pompoen en knolselderij

Aardappels zijn een prima basis voor een soep. Deze vegetarische aardappelsoep met pompoen en knolselderij is daar een lekker voorbeeld van!

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter echt punten!

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Knolselderijpuree met aardappel; uit de oven

Probeer eens een aardappel- knolselderijpuree! Deze licht gesouffleerde puree heeft als verrassing een heerlijke krokante korst met noten.

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

Een smaakvol, fluwelig, romig soepje dat bol staat van de groenten? Deze selderijsoep heeft het allemaal. Maak hem compleet met een topping!

Erwtensoep of snert
Soep

Erwtensoep uit eigen keuken!

Een mooie volle pan erwtensoep of snert is nog altijd Hollands trots. Dat trek je niet uit een blik maar maak je lekker zelf.

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen
Soep

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep is niet zo populair. Dat gaat veranderen met deze heerlijke aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen.

Stamppotje van aardappel en knolselderij met wildgehaktballetjes
Stamppot

Stamppotje van aardappel en knolselderij; met wildgehaktballetjes

Een makkelijke maaltijd, maar wel speciaal? Een stamppotje van aardappel en knolselderij, met wildgehaktballetjes. Simpel met een beetje luxe

Vorige Volgende
Knolgroenten

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

DeelPin80VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Reacties 3

  1. wijp saarloos says:
    3 jaar geleden

    Ik doe veel met knolselderij ik doe veel roerbakken met verschillende groenten en vlees
    En als ik er een puree maak dan doe ik er maïsmeel bij dan is hij droger en met wat olijfolie wordt het smeuïg

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Dat klinkt als goede tips, Wijp!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!