Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Stamppot van knolselderij en spitskool

Een huwelijk tussen mijn favoriete knolselderij en de ‘wat moet ik er toch mee’-spitskool blijkt onverwacht erg goed uit te pakken.

2 4.159

Stamppot van knolselderij en spitskool – Zo op de rand van de zomer en de herfst vind je groenten die elkaar net in het seizoen overlappen. Zo hoort de spitskool voor mij bij de zomer en vroege herfst en is de knolselderij echt een groente die bij wind, regen, kortere dagen en erwtensoep hoort. Ik houd van de knolselderij en als ik de kans krijg dan koop ik hem het liefst met het loof er nog aan. De blaadjes gebruik ik voor een soep en de knol zelf vaak als aardappelvervanger. De geur doet me altijd denken aan de ouderwetse maggi, alleen veel lekkerder!

Spitskool en knolselderij, goedkoper in het seizoen

Dan heb ik het moeilijker met de spitskool. Tegenwoordig is de spitskool vaak bijna het hele jaar te krijgen, maar dit zusje van de witte kool is eigenlijk een kool die juist niet in de winterperiode hoort. En op de een of andere manier hoort kool voor mij bij de winter. Ik ben daarom altijd een beetje zoekend met wat te doen als de dagen zonnig zijn en ik van de markt thuiskom met in mijn mand toch weer die goedkope (want in het seizoen) groente. Een huwelijk tussen mijn favoriete knolselderij en de ‘wat moet ik er toch mee’-spitskool blijkt onverwacht erg goed uit te pakken.

Varieer

Regent het en wil je liever onder een deken op de bank zitten, voeg dan spekjes toe. Loopt de zomer wat langer door en blijven de temperaturen aangenaam, laat de spekjes dan weg en voeg kleine stukjes rode paprika toe. Meer heeft dit huwelijk niet nodig, behalve misschien een klein beetje nootmuskaat, peper en klontje boter.


Stamppot van knolselderij en spitskool

 • Stamppot van knolselderij en spitskool1 spitskool
 • 1 knolselderij
 • 250 gr spekjes of 1 rode paprika
 • klontje boter
 • eventueel wat nootmuskaat en verse peper naar smaak

Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Doe de stukjes knolselderij in een grote pan en voeg koud water toe tot de stukjes onder staan. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Snijd ondertussen de spitskool in dunne repen en daarna in kleine, hapklare stukken.

Bak de spekjes (indien je daarvoor kiest) alvast uit. Of snij de paprika in kleine (0,5 bij 0,5) stukjes. Prik met een vork in de knolselderij en wanneer deze bijna gaar is voeg dan de spitskool toe. Je pan zal tot bovenin vol zitten, maar de kool gaat nog slinken. Laat dit nog een minuut of 5 tot 10 doorkoken totdat de knolselderij gaar is en de spitskool helemaal geslonken. De spitskool mag nog een beetje knapperig zijn.

Giet het water af en stamp de boel door elkaar. Voeg de spekjes of paprika toe, roer goed door. Voeg eventueel nootmuskaat en gemalen verse peper toe en laat een klontje boter bovenop de stamppot van knolselderij en spitskool smelten.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. cobie zegt

  Zijn dit ook recepten van powerslim.
  Ik wwil dit gaan maken.
  gr cobie.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Nee hoor Cobie. Powerslim is een dieetprogramma toch? Wij doen niet aan dieetprogramma’s. Wij maken smaakvolle recepten met gezonde ingrediënten. Wie dat gaat waarderen heeft dat dieetprogramma misschien niet meer nodig.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer