Verse zalm uit de oven; dit is behalve makkelijk ook nog eens een superlekkere manier om een verse moot zalm te bereiden. Kruiden, in de oven zetten en klaar ben je. Met deze ovenschotel met zalm zet je iets moois op tafel.
Grote stukken sappige zalm uit de oven
Een verse zalm is best groot en als je deze rondvis fileert, heb je ook behoorlijk wat vis waar je weer even mee vooruit kan. Nu worden de filets meestal in porties gesneden, maar als je zalm aan een stuk bakt, pocheert of in de oven klaar maakt, blijft de vis veel sappiger. Eigenlijk logisch want hij heeft minder buitenkant die uit kan drogen. Zalm hoeft ook niet helemaal door en door gaar te zijn. Hij mag best nog een beetje glazig zijn. Als je deze te ver doorgaart, wordt hij droog en dat is zonde van de vis.
Zalm hoeft niet door en door gaar te zijn!
Overdaad schaadt
Verse kruiden doen het goed bij zalm, maar let op welke kruiden je gebruikt. De houtige soorten zoals rozemarijn en tijm zijn minder geschikt dan bijvoorbeeld dille, dragon of koriander. Deze laatste 3 worden dan ook vaak bij vis gebruikt. Ze hebben alle drie een zeer uitgesproken smaak die perfect bij vis past. Let er wel op dat je niet te veel soorten bij elkaar gebruikt en zorg dat de kruiden niet de smaak van de zalm gaan overheersen. Ditzelfde geldt voor specerijen, ga niet alles door elkaar gebruiken, zorg dat het in balans blijft.
Dille, dragon en koriander zijn fijne kruiden bij vis
Een beschermlaagje
Door de zalm te marineren met kruiden en olie krijgt deze behalve een heerlijke smaak ook een beschermlaagje wat het uitdrogen van de vis voorkomt. Zalm staat bekend als vette vis maar als je deze zonder beschermlaagje in de warme oven zet zal zelfs zalm droog worden. Dit hoeft trouwens niet altijd olie te zijn. Als je de vis op een magere manier in de oven wilt bereiden, verpak hem dan in bakpapier of aluminiumfolie of dek de schaal waar de vis in zit goed af. Zo stoomt de vis als het ware gaar en droogt hij ook niet uit.
Ovenschotels met verse zalm
Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Verse zalm uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse zalm
- 3 takjes verse dille
- 2 theelepels paprikapoeder
- zout/peper
- 2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse zalm uit de oven:
Was de dille en snijd deze grof. Bestrijk de zalm met de olijfolie en bestrooi met paprikapoeder, zout, peper en de gehakte dille. Dek af en zet koel weg om te marineren. Wil je de zalm direct garen dan kan dit ook, de smaken zullen dan iets minder intens zijn. Laat de zalm vanuit de koelkast in ongeveer 15 minuten op temperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de zalmfilet in ongeveer 15 minuten afhankelijk van de dikte van de zalm tot deze net niet gaar is. Hij mag nog ietsjes glazig zien want de zalm gaart uit de oven nog een beetje na. Serveer verse zalm uit de oven warm of koud. Een groene salade is hierbij een prima begeleider.
Tafel lekker !!
Wat een fijn recept!
Heel lekker allemaal!
Ik kan nergens vinden hoe ver onder de grill de bakplaat moet staan.
Hoi Benita, de zalm mag midden in de oven op boven/onder warmte of hetelucht.