Witlofstamppot met Hollandse garnalen – Als Nederlanders eten we graag stamppot. Vooral in de winter zijn die vaak oer-Hollandse gerechten erg populair. Nu kennen we allemaal de gebruikelijke, klassieke stamppotjes wel. Dus hoe leuk is het dan om eens een andere variant te serveren. Maar dan wel een die ook echt Hollands is. Wat denk je van witlofstamppot met Hollandse garnalen? Ga jij daar vanavond aan tafel mee scoren?
Aardappels en witlof, de basis van de stamppot
Aardappels zijn meestal de basis van een stamppot. Ook in het geval van de witlofstamppot met Hollandse garnalen is dat het geval. We stellen voor dat je, omdat we een echt Hollands gerecht op tafel willen zetten, dan ook kiest voor een lokaal geteelde aardappelsoort. Denk aan een Eigenheimer, of een Doré. Die rassen koken lekker kruimig, en zijn dus heel geschikt om een stamppot mee te maken.
Het witlof wordt rauw in de witlofstamppot verwerkt. Lekker makkelijk en lekker snel dus. Je hoeft de groente alleen maar te snijden. De lichtbittere bladgroente geeft zo een lekker knapperige touch aan de stamppot.
Witlofstamppot met Hollandse garnalen
Natuurlijk kies je voor de witlofstamppot wel echte Hollandse garnalen. De Hollandse garnaal, in België de grijze garnaal genoemd, is een echte, lokale specialiteit. De kleine zeevruchten worden dan ook gevangen langs de Noordzeekust. Als je ze koopt zijn ze al gepeld en gekookt. Je kunt ze dus zo verwerken. Eventueel warm je ze even iets op als je dat lekkerder vindt.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Witlofstamppot met Hollandse garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kiko kruimig kokende aardappels,
- 800 gram witlof
- 200 gram Hollandse garnalen
- 3 bosuitjes
- 8 eetlepels kookroom
- 1 ei
- 125 gram geitenkaas
- 1 eetlepel Worcestershire sauce
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofstamppot met Hollandse garnalen:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukjes. Kook de aardappels gaar in water met wat zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Snijd, terwijl de aardappels koken, het witlof in dunne reepjes. Je kunt de kern verwijderen.
Snijd de bosui in dunne ringetjes.
Stamp de aardappels fijn met een pureestamper.
Voeg de kookroom, de geitenkaas en het ei toe aan de aardappels en maak er een smeuïge puree van.
Roer het witlof en de bosui door de aardappelpuree. Breng de stamppot op smaak met de Worcestershire sauce, flink wat zwarte peper en als het nodig is nog wat zout.
Schep de garnalen op het bord over de stamppot. Je kunt het gerecht eventueel garneren met wat bosui.
Serveer de witlofstamppot met Hollandse garnalen direct.
Tafel lekker !!