Recepten met Hollandse garnalen – De Hollandse garnaal, in België ook wel grijze garnaal genoemd, is een echt Hollandse specialiteit. Ze worden gevangen langs de Noordzeekust. Vervolgens worden de garnalen direct, nog aan boord van de vissersboot, gekookt, om ze langer houdbaar te maken. Daarna gaan ze naar de garnalenafslag, en vervolgens gaat het grootste gedeelte, zo’n 85%, per vrachtwagen naar een zogenaamd ‘lagelonenland’, meestal Marokko, om daar te worden gepeld. Om uiteindelijk weer terug naar Nederland te worden vervoerd, en hier hun weg naar de winkels te vinden. De Hollandse garnaal heeft een verfijnde, romige en iets zoetige smaak. De al gepelde Hollandse garnalen zijn dus al gekookt als je ze koopt. Je kunt deze schaaldiertjes koud verwerken, of heel even opwarmen als je ze in een warm gerecht verwerkt. Dat laatste geldt ook als je ze wilt verwerken in een pastaschotel, of wilt wokken, voeg de garnalen pas op het laatst toe. Als ze te lang worden verwarmd loop je het risico dat ze droog en taai worden. En dat zou natuurlijk jammer zijn van die heerlijke garnalen!
Recepten met Hollandse garnalen
Je kunt met Hollandse garnalen de lekkerste gerechten maken. Ze zijn multi-inzetbaar in allerlei soorten gerechten. Je maakt heel makkelijk een lekker voorgerechtje met garnalen. Maar net zo makkelijk verwerk je ze in een hoofdgerecht of als topping in de soep. En vergeet vooral ook de salades en de snacks niet! Je hoeft echt geen chef-kok te zijn om iets lekkers met garnalen te kunnen maken. Heb je al zin gekregen in garnalen? Dat komt dan goed uit. Wij hebben een aantal recepten met Hollandse garnalen voor je op een rijtje gezet waarmee je zo aan de slag kunt. Snel naar de viswinkel, of viskraam dus, en de keuken in!
Voorgerechten met Hollandse garnalen
Hollandse garnalen zijn een heel geschikt ingrediënt voor een lekker en niet te ingewikkeld voorgerecht. We kennen natuurlijk allemaal de garnalencocktail wel. Een typisch Nederlands voorgerecht. Wij geven je het klassieke recept, met echte cocktailsaus, heel eenvoudig geef je daar je eigen draai aan door te spelen met de ingrediënten. Maar net zo makkelijk maak je een heel ander voorgerechtje met garnalen. Bekijk hieronder verschillende recepten met Hollandse garnalen, die prima voorgerechtjes zijn.
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Een heerlijk hapje of voorgerecht met Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje dat je zonder koken kunt klaarmaken. Een smaaksensatie!
Garnalencocktail; De klassieker met cocktailsaus
De eeuwig populaire klassieker, de garnalencocktail. Hollandse garnalen met een fluweelzachte cocktailsaus. Super simpel, super lekker!
Gerookte zalmbonbons met garnalenmousse
Gerookte zalmbonbons worden heel speciaal als je ze vult met een garnalenmousse. Een fantastisch en eenvoudig voorgerecht met vis.
Bijgerechten, salades en soepen
Ook in een bijgerecht doet de garnaal het prima. Hollandse garnalen kunnen een gewaardeerd onderdeel van een salade zijn. Maar ook een heerlijke topping in de (koude) soep. En heb je ongepelde garnalen gekocht? Bewaar dan eens de schalen en maak daar een heerlijke garnalenbisque van. Je weet niet wat je proeft! Kortom, met onderstaande recepten met Hollandse garnalen maak je van je bijgerecht zo een culinair hoogstandje.
Fris garnalenhapje met grapefruit
Serveer dit garnalenhapje met grapefruit als lunch op een cracker of geroosterde boterham, of als hapje bij de borrel op een toastje of stukje stokbrood.
Aardappelsalade met verse Hollandse garnaaltjes
Maak van een aardappelsalade een culinair hoogstandje. En dat is helemaal niet lastig, maar vooral heel gezellig.
Salade van zeekraal en Hollandse garnalen
Zeekraal heeft van zichzelf al een zoute, zilte smaak en deze salade van zeekraal, met Hollandse garnalen is dus ook een gekookt eitje!
Groene gazpacho met Hollandse garnaaltjes
Gazpacho is een koude soep, meestal rood door het gebruik van tomaat. Ik kies echter voor groen, dé kleur van het voorjaar maar ook van komkommer en avocado.
Coole salade van Hollandse garnalen
Zet vandaag eens een supersnelle salade maar echt smaakvolle salade op tafel van yoghurt, bleekselderij en Hollandse Garnalen.
Garnalenbisque met venkel
Zelf garnalen pellen heeft vele voordelen. Eén van die voordelen is dat je van de schalen een heerlijke garnalenbisque kunt maken.
Hoofdgerechten met Hollandse garnalen
Uiteraard kun je met garnalen ook fantastische hoofdgerechten maken. Ze zijn erg lekker, en makkelijk te verwerken in een pastaschotel. Maar ook in een Oosterse maaltijdsalade met noedels misstaan Hollandse garnalen beslist niet! Natuurlijk zijn garnalen ook een goede combinatie met verschillende vissoorten. Zo creëer je al snel een hoofdgerecht met een luxe uitstraling. Maar ook bij een stamppotje met bijvoorbeeld paksoi komen ze heel goed uit de verf en geven ze je gerecht een compleet ander tintje. Kortom, mogelijkheden te over met Hollandse garnalen!
Aziatische noedelsalade met Hollandse garnalen
Het ultieme (niet snelle) tussendoortje. Een Aziatische noedelsalade met jawel.. Hollandse garnalen. Dit is smaak en dit is feest tussendoor.
Zelfgemaakte ravioli met een vulling van garnalen en een vulling met spinazie
Een stap voor stap omschrijving voor zelfgemaakte ravioli met een vulling van garnalen en een vulling van spinazie. Met dit recept kan het niet mislukken.
Zeetong met een rijke garnalensaus, afgewerkt met rood hoorntjeswier
Al het goede uit de zee leggen we op één bordje. Ik maakte zeetong met een rijke garnalensaus en ik gebruikte rood hoorntjeswier. Dit serveer je met trots!
Visburgers met kabeljauw en garnalen
Ontdek deze visburgers. Je kunt ze maken van de vis die jij lekker vindt. Serveer ze bij het avondeten of op een broodje bij de lunch.
Garnalen; de lekkerste tips & recepten
Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!