Recepten met Hollandse garnalen – De Hollandse garnaal, in België ook wel grijze garnaal genoemd, is een echt Hollandse specialiteit. Ze worden gevangen langs de Noordzeekust. Vervolgens worden de garnalen direct, nog aan boord van de vissersboot, gekookt, om ze langer houdbaar te maken. Daarna gaan ze naar de garnalenafslag, en vervolgens gaat het grootste gedeelte, zo’n 85%, per vrachtwagen naar een zogenaamd ‘lagelonenland’, meestal Marokko, om daar te worden gepeld. Om uiteindelijk weer terug naar Nederland te worden vervoerd, en hier hun weg naar de winkels te vinden. De Hollandse garnaal heeft een verfijnde, romige en iets zoetige smaak. De al gepelde Hollandse garnalen zijn dus al gekookt als je ze koopt. Je kunt de schaaldiertjes koud verwerken, of heel even opwarmen als je ze in een warm gerecht verwerkt. Dat laatste geldt ook als je ze wilt verwerken in een pastaschotel, of wilt wokken, voeg de garnalen pas op het laatst toe. Als ze te lang worden verwarmd loop je het risico dat ze droog en taai worden. En dat zou natuurlijk jammer zijn van die heerlijke garnalen!
Recepten met Hollandse garnalen
Je kunt met Hollandse garnalen de lekkerste gerechten maken. Ze zijn multi-inzetbaar in allerlei soorten gerechten. Je maakt heel makkelijk een lekker voorgerechtje met garnalen. Maar net zo makkelijk verwerk je ze in een hoofdgerecht of als topping in de soep. En vergeet vooral ook de salades en de snacks niet! Je hoeft echt geen chef-kok te zijn om iets lekkers met garnalen te kunnen maken. Heb je al zin gekregen in garnalen? Dat komt dan goed uit. Wij hebben een aantal recepten met Hollandse garnalen voor je op een rijtje gezet waarmee je zo aan de slag kunt. Snel naar de viswinkel, of viskraam dus, en de keuken in!
Voorgerechten met Hollandse garnalen
Hollandse garnalen zijn een heel geschikt ingrediënt voor een lekker en niet te ingewikkeld voorgerecht. We kennen natuurlijk allemaal de garnalencocktail wel. Een typisch Nederlands voorgerecht. Wij geven je het klassieke recept, met echte cocktailsaus, heel eenvoudig geef je daar je eigen draai aan door te spelen met de ingrediënten. Maar net zo makkelijk maak je een heel ander voorgerechtje met garnalen. Bekijk hieronder verschillende recepten met Hollandse garnalen, die prima voorgerechtjes zijn.
Garnalencocktail; de klassieker
Een echte Hollandse klassieker als voorgerecht? Serveer dan de garnalencocktail, gemaakt met Hollandse garnalen en zelfgemaakte cocktailsaus!
Gerookte zalmbonbons met garnalenmousse
Gerookte zalmbonbons worden heel speciaal als je ze vult met een garnalenmousse. Een fantastisch en eenvoudig voorgerecht met vis.
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Een heerlijk hapje of voorgerecht met Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje dat je zonder koken kunt klaarmaken. Een smaaksensatie!
Bijgerechten, salades en soepen
Ook in een bijgerecht doet de garnaal het prima. Hollandse garnalen kunnen een gewaardeerd onderdeel van een salade zijn. Maar ook een heerlijke topping in de (koude) soep. En heb je ongepelde garnalen gekocht? Bewaar dan eens de schalen en maak daar een heerlijke garnalenbisque van. Je weet niet wat je proeft! Kortom, met onderstaande recepten met Hollandse garnalen maak je van je bijgerecht zo een culinair hoogstandje.
Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Neem een krop sla en wat Hollandse garnalen en wat smaakmakers en je serveert straks een lekker lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen.
Aardappelsalade met Hollandse garnalen
De eenvoudigste gerechten zijn vaak het lekkerst. Dat bewijst de aardappelsalade met Hollandse garnalen. Simpel, maar heel lekker!
Salade van zeekraal en Hollandse garnalen
Zeekraal heeft van zichzelf al een zoute, zilte smaak en deze salade van zeekraal, met Hollandse garnalen is dus ook een gekookt eitje!
Fris garnalenhapje met grapefruit
Serveer dit garnalenhapje met grapefruit als lunch op een cracker of geroosterde boterham, of als hapje bij de borrel op een toastje of stukje stokbrood.
Coole salade van Hollandse garnalen
Zet vandaag eens een supersnelle salade maar echt smaakvolle salade op tafel van yoghurt, bleekselderij en Hollandse Garnalen.
Garnalenbisque met venkel
Zelf garnalen pellen heeft vele voordelen. Eén van die voordelen is dat je van de schalen een heerlijke garnalenbisque kunt maken.
Hoofdgerechten met Hollandse garnalen
Uiteraard kun je met garnalen ook fantastische hoofdgerechten maken. Ze zijn erg lekker, en makkelijk te verwerken in een pastaschotel. Maar ook in een oosterse maaltijdsalade met noedels misstaan Hollandse garnalen zeker niet! Natuurlijk zijn garnalen ook een goede combinatie met verschillende vissoorten. Zo creëer je al snel een hoofdgerecht met een luxe uitstraling. Maar ook bij een stamppotje met bijvoorbeeld paksoi komen ze heel goed uit de verf en geven ze je gerecht een compleet ander tintje. Kortom, mogelijkheden te over met Hollandse garnalen!
Witlofstamppot met Hollandse garnalen
Zet eens iets origineels op tafel! Witlofstamppot met Hollandse garnalen. Een heel Hollands stamppotje, maar dan anders.
Visburgers met kabeljauw en garnalen
Ontdek deze visburgers. Je kunt ze maken van de vis die jij lekker vindt. Serveer ze bij het avondeten of op een broodje bij de lunch.
Spaghetti met Hollandse garnalen, venkel en kaas
Een voortreffelijk pastagerecht met zowel Hollandse als Italiaanse ingrediënten. Spaghetti met Hollandse garnalen, verse venkel en Tallegio kaas uit Italië
Aziatische noedelsalade met Hollandse garnalen
Het ultieme (niet snelle) tussendoortje. Een Aziatische noedelsalade met jawel.. Hollandse garnalen. Dit is smaak en dit is feest tussendoor.
Garnalen; de lekkerste tips & recepten
Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!