Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zeeuwse bolussen, zoet, plakkerig en lekker

Een bezoekje aan Zeeland in niet compleet zonder Zeeuwse bolus. Dit heerlijke plakkerige suikerbroodje is een traditioneel Zeeuws recept. Bak ze ook eens zelf.

2 1.783

Zeeuwse Bolussen, zoet, plakkerig en lekker

Jaren zijn wij met de kinderen en de caravan naar de zee geweest. Meestal was dit Zeeland en dan mocht een bezoek aan de bakker voor een Zeeuwse bolus niet ontbreken, want zeg nou zelf een bezoekje aan Zeeland in niet compleet zonder Zeeuwse bolus. Dit heerlijke plakkerige suikerbroodje is een traditioneel Zeeuws recept. Iedere bakker geeft er letterlijk en figuurlijk zijn eigen draai aan. Zo wil de manier van knopen en de verhouding kaneel/suiker nog wel eens per bakker verschillen. Ze worden bij de koffie gegeten waarbij er vroeger nog een flinke lik roomboter op de onderkant gesmeerd werd. Maar geloof me, ook zonder de roomboter zijn ze super lekker.

Ik kon het natuurlijk niet laten om thuis ook eens bolussen te gaan bakken. Het deeg is niet het probleem, het is een lekker soepel zoet brooddeeg. Het rollen in de suiker is een ander verhaal maar als je het in etappes doet is het wel te doen. Het uitrollen in de kaneelsuiker zorgt ervoor dat de suiker goed aan het deeg blijft plakken. Je zou ze eerst uit kunnen rollen en daarna door de suiker maar de smaak is toch intenser als je ze in het deeg uitrolt.

Voor 15 bolussen heb je nodig:

 • 500 gram bloem
 • 25 gram suiker
 • 10 gram zout
 • 45 gram verse gist
 • 275 gram water
 • 75 gram zachte boter
 • 200 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels kaneel

Los de gist op in het water en meng het met de bloem en de suiker en kneed dit tot een glad deeg. Voeg er dan het zout en de zachte boter aan toe en kneed nog even goed door. Zet het deeg afgedekt een kwartier op een warme tochtvrije plek. Verdeel het deeg in 15 porties en maak er bolletjes van. Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel dit over je werkblad. Rol de bolletjes in de kaneelsuiker tot strengen van 2o – 25 cm, dit is het makkelijkste om in etappes te doen. Rol de strengen in een spiraal en doe het uiteinde aan de onderkant. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 210 graden en laat de bolussen nog een half uurtje rijzen. Bak de bolussen ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Eline zegt

  Dit is niet het orgineel recept voor bolussen. Mijn betovergrootouders hadden een bakkerij op Schouwen.
  Ik ga alleen niet vertellen wat er niet goed aan is aan het recept, maar het gaat smaken als een droog witbrood met kaneel en wat suiker….sorry

  1. Lekker Tafelen zegt

   Uit je reactie blijkt al Eline dat het originele recept nogal een uitdaging is.

   Donderdag, vrijdag of zaterdag kan ik bij de bakkerij op Schouwen aanwezig zijn…. we gaan de uitdaging dan ook heel graag aan!

   Lukt dat niet? Dan blijven we trots dit huisgemaakte en zelf geteste recept promoten. sorry

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer